hengelspullen.nl

Review Cormoran Activator Trout door Willem

Het is van essentieel belang dat je als tester en rapporteur geloofwaardig blijft. De eerlijkheid gebiedt dan ook te zeggen dat ik me een hoedje schrok, nadat ik de Cora-Z Activator Trout uit de verpakking haalde. Oef, wat een joekel, stelde ik vast met opgetrokken wenkbrauwen. En wat een felle kleuren, ‘boer wat zeg je van mijn kippen, boer wat zeg je van mijn haan, hebben ze dan geen mooie veren, of staat jou de kleur niet aan’, het aloude kinderliedje gonsde terstond door mijn bovenkamer.

Met zijn lengte van 21 cm, bij een gewicht van 115 gram en gestoken in het jasje ‘firetiger’ deed me dit stuk kunstaas denken aan een bont versierde partyboot, of eigenlijk partytanker. Een surftrip naar www.cormoran.de leert dat er een lichtere variant is (13 cm bij 40 gram) en zeven kleurstellingen, waarvan zes mij persoonlijk meer aanspreken dan deze ‘carnavalsvierder’. Als hengelaar ben ik meer de man van finesse, het subtiele werk en vindt het smijten met jerks van rond de 50 gram al behoorlijk lomp, bovendien houd ik van natuurlijk ogende motiefjes. Mijn zwaarste baitcaster heeft een ondergrens van 30 en een bovengrens van 90 gram, daar moest ik dus overheen, zij het niet in overdreven mate. Dat wordt transporten met beleid Wimpie, dacht ik, maar goed, wéér een hengel aanschaffen, om deze klomp gummi een eind weg te smijten is ook van de gekke. ‘Ding, dong’, het was de deurbel die wreed mijn gemijmer verstoorde. Schoonzus Linda met neefje Luuk op de stoep. “Ome Willem, heb je nog snoeken gevangen?”, luidt steevast zijn eerste vraag. Meestal gaan we daarna plaatjes kijken op de computer en moet ik ‘m beloven dat als hij zijn zwemdiploma heeft, hij een keer mee mag op snoeksafari. Erg verguld is zijn moeder daar niet mee, ‘dat zien we dan wel weer’, want die vindt de ons zo dierbare groenjassen maar griezels. Alleen idioten trotseren weer en wind om die ‘vieze beesten’ op te zoeken, is haar mening, wie normaal bij zijn verstand is gaat ze uit de weg. Schoonzusje gaat er van uit dat de sluimerende jachtdrift van zoonlief tijdig zal doven, zo niet, dan gaat hij in therapie. “O'stinctd dat het sluimerende jachtinstinct van haar zoontje wel zal doven, zo niet, dan gaat hij in therapie.ram al behoorlijk me Willem, dit is een mooie”, riep het joch bij het ontdekken van de Activator. Onbewust gaf hij blijk het spelletje door te hebben: “daar vang je zeker hele grote snoeken mee!” Een reactie die overeenkwam met die van mijn vismaat, die het Duitse merk Cormoran slechts van naam kent, omdat de hengelsportboeren in onze omgeving de artikelen van deze fabrikant niet op de schappen hebben liggen. “Mooi voor achter de boot”, sprak hij, “hoe groter het kunstaas, hoe groter de snoek! Felle kleur, prima, valt goed op als straks het water stroomt en troebeler wordt!” Tja, als zowel een niet wetend, onschuldig manneke, alsmede een ervaren snoekvisser er vertrouwen in hebben, dat wordt het de hoogste tijd mijn reserves overboord te kieperen.

2 activators, de rechter is de 21cm lange trout.

De Activator van dichtbij.

Werpend kon mijn baitcaster (F4E 30-90 gram) de Trout wel aan, de nepvis wuifde en kantelde mooi door het water, maar na een uurtje merk je het wel aan de spieren en botten. Tja, Wimpie is geen achttien jaar meer. Slepend achter de sloep kan ook, mits de vaarsnelheid niet te snel is, anders gaat de brok rubber tollen en komt op haar zij bovendrijven. Wel kreunde mijn baitcaster tot in het diepst van haar vezels om dit product van Duitse makelij in toom te houden. De hele weg zag ik mijn maat al likkebaardend loeren en na een tijdje stelde ik voor of hij ‘m een tijdje in de speld wilde. Hij hapte toe als een hongerige snoek. En het moet gezegd, de Power Jerk van Rozemeijer (80-100 gram) kon het Pruisische verzet beter aan, dan mijn stok. Ook zijn Buster Jerk I (80 gram) kon deze ‘U-boot’ wel hebben. Voor mij is vissen delen, je deelt ervaringen met elkaar en betaalt om de beurt het balletje gehakt en het biertje nadien, wel hebben we één uitzonderingsregel: ‘je vrouw en je hengel leen je niet uit!’ “Mag ik even voelen?” “Nee!” “Heel even maar.” “Nee-hee!” “Nou geef dat ding dan maar terug!” “Forget it!” De Trout heeft tot het eind van de sleepsessie slechts enkele keren het water verlaten, om wat vuil van de dreg te verwijderen. Hij heeft alle vertrouwen in deze felgekleurde homp gummi, heeft geen behoefte aan snoekjes beneden een centimetertje of tachtig, maar is uit op big mama’s. Zijn materiaal is doorgaans zwaarder dan dat van mij, reden waarom ik ‘m de Trout heb geschonken, we vissen toch meestal samen. En hij is er blij mee. “Ik koop er nog één, twee of drie kleuren bij, als ze niet te gek duur zijn!”

Met kogels

Een mooie actie

Een snoekbaars vergrijpt zich aan de Activator.

Ook snoek is dol op de Activator.

Conclusie en... meer informatie

‘Aalscholver’ heeft mooi spul. Zo’n twee jaar terug kocht ik op de beurs in Utrecht twee Activators, models Perch in het zwart/rood en groen/zwart. Deze 13 cm lange en 35 gram wegende kruisbestuivingen tussen shad en plug waren prettig geprijsd en ik heb er aardig op gevangen. Zelfs ’s winters, want dit aasje komt langzaam gevist het best tot recht. Mijn lichte baitcaster (Arca/Bifa 20-40 gram) was ideaal om de Perch op gang te helpen, eerst een stevige hijs om ‘m op diepte te brengen en dan als een crankbait (in één tempo) binnenvissen en af en toe stil laten vallen, vaak het bijtmoment. Welnu, de Trout is eveneens vriendelijk geprijsd en kan op vergelijkbare wijze worden gevist. Voor een prikje heb je een imponerende nepvis in je viskoffer. De Trout scheurt net als zijn broertjes en zusjes uit het assortiment van Cormoran niet uit, vanwege een inwendige ijzersterke vlechtmat die het zaakje keurig bijeen houdt en bestand is tegen scherpe snoektanden, absoluut een pluspunt. Minpunt is dat er maar één dreg is gemonteerd, hetgeen tot missers kan leiden, maar dat is een aanname voor eigen rekening. Tevens vraag ik me af hoeveel nut een rateltje heeft voor een gevaarte dat zoveel beroering in het water te weeg brengt, maar hier geldt ‘baadt het niet, dan schaadt het niet!’ Persoonlijk kies ik voor de kleinere en lichtere variant en een wat minder opvallende kleur. Een aasje van 40 gram past als munitie beter bij mijn wapenarsenaal dan een zware boy van boven de ons. Mijn maat heeft dat net andersom, omdat hij ‘niet uit is op onderdeurtjes aan de pook’. En terwijl ik een voorkeur heb voor wat meer ingetogen kleuren kan het hem niet fel genoeg, ‘worden ze lekker agressief van!’ En zijn het niet juist de verschillen van inzicht en de discussies over het hoe en waarom die onze sport zo mooi maken? Dat de Trout vangt is geen item, het is maar net waar je voor gaat, kwaliteit (de hier geteste zware variant) of kwantiteit (het lichtere type), en ja, dat maakt ieder voor zich uit...

Deze review is mogelijk gemaakt door:


 • Meer over deze Cormoran Activator


  Lees ook deze reviews:

  Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

  (23-11-2011)

  review angling

  (UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

  (16-11-2011)

  review angling

  Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

  (31-5-2011)

  review angling

  Poison Frog series van Strike Pro

  (13-4-2011)

  review angling

  Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

  (3-11-2010)

  review angling

  >> meer reviews!


   De kieuwgreep door Hans Koopman


   Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


  Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


  Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

  © 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy