hengelspullen.nl

De Maddock ‘orange lightning’ van Q-baits - Liefde op het eerste gezicht

Op de hengelsportbeurs in Utrecht maakte ik kennis met mijn collega-testers van de onvolprezen internetpagina www.hengelspullen.nl. We hebben het glas, of nou ja glas, het goudgele godenvocht was godbetert in plastic bekers gedumpt, maar goed, toch geproost op de onderlinge samenwerking. En natuurlijk ervaringen uitgewisseld over de ons zo geliefde hengelsport, ieder daarbij zijn eigen discipline promotend.

Als roofvisjager annex voetballiefhebber maakte ik al keuvelend plots een switch van vissen naar voetballen, dat was op moment dat ‘barbelhunter’ Frans Vogels mij een houten plug in handen drukte, met de begeleidende tekst: “komt van Q-baits, hier om de hoek. Ze komen met een nieuwe lijn, het spul is nog niet op de markt, kijk maar es of je ’t wat vindt". ‘Hup Holland, hup’, huppelde direct door mijn hersenpan en in gedachten zag ik ‘ballerina’ Robin van Persie over de groene mat dansen, zijn tegenstanders degraderend toch hulpeloze marionetten. In mijn handen lag een MaXforce Maddock swimbait, met een gespleten body, waarvan de bovenkant glanzend zwart en de zijflanken en onderkant fel oranje, waarachtig een schitterend hardhouten kunstwerkje. Het was de kleur die me deed denken aan het Nederlands voetbalelftal. Q-baits gaat zijn de pluggenreeks in de Benelux verspreiden onder de naam MaXforce en mocht er ooit een missverkiezing voor pluggen komen, dan gaat Q-baits met deze juweeltjes hoog scoren. Het door mij geteste exemplaar, de Maddock, is een driedelige swimbait zonder schoep, maar met een shadstaartje, voor nét dat beetje extra trilling. Het mandarijnkleurige aasje is 15,7 cm lang, bij een gewicht van 47 gram en voorzien van twee scherpe Diiachi-dreggen maat 3/0. Op de afwerking is helemaal niets aan te merken, dit is de Doutzen Kroes onder de nepvisjes, tjonge, jonge, om op te vreten, zo wonderschoon. Maar, ofschoon liefde op het eerste gezicht, het gaat natuurlijk wel om functionaliteit, want je kunt thuis een vrouw hebben zitten o zo prachtig, als ze drie weken achter elkaar de piepers laat aanbranden, ben je d’r snel klaar mee, niet dan, dan heb je toch zoiets van ‘en nu is dat gelazer afgelopen!’, dus toch met enige reserve naar de waterkant, met in het achterhoofd ‘nou ja, als ie het niet doet, kan ie altijd nog voor de pronk in de vitrinekast!’

Zwemles

De ‘orange lightning’ is getest aan een baitcaster van F4E met als ‘onderdruk’ 30 en als ‘bovendruk’ 90 gram en dat was goed te doen. Als actie krijgt de Maddock als aanbeveling mee ‘floating’, maar daar is mij niets van gebleken. Leg je ‘m op het wateroppervlak, dan zinkt ie langzaam schommelend naar beneden, geef je een neerwaartse tik, dan komt de Maddock met een zwaai naar links of rechts omhoog, wat te maken heeft met de vorm van zijn kop, excuus hoofd, een beweging of actie die ik nog niet eerder bij een plug heb mogen aanschouwen, dus voor zover mij bekend uniek. De Maddock als crankbait gevist, is als een pc gebruiken als typemachine, de mogelijkheden blijven zwaar onderbenut. Deze ‘mandarijn’ is geen dingetje voor de luie, achteloze hengelaar, die zijn aasje weg pleurt en in één tempo binnenvist, maar voor de scherpe jager, die staat te popelen om aan de slag te gaan en zijn aasje wil reanimeren. Neerwaarts, zijwaarts, optikken, maakt niet uit, maar breng ‘m tot leven en laat ‘m swingen als Robin van Persie, of nee, ik moet mijn mening herzien, de Maddock gedraagt zich als een straalbezopen oranjeklant op Koninginnedag, zich onvast en slingerend een pad banend op weg naar het Centraal Station, geen snoek die dit buitenkansje aan zijn valse ponem voorbij laat glippen.

Conclusie en... meer informatie

Mijn Maddock werd tijdens zijn, of eigenlijk haar debuut in een polderslotenstelsel diverse keren aangerand en haar aantrekkelijke lijf is reeds geschonden door snoektandjes. Na de vijfde treffer was er zelfs een spat lak af, iets waar ik normaliter niet om maal, maar nu toch wel jammer vond. Op de verschijning en afwerking heb ik niets aan te merken, de Maddock paart schoonheid aan degelijkheid. Qua deugdelijkheid of functionaliteit kan ik zeggen: hier ligt een taak voor ‘de man aan de stok’, deze oranje ‘bliksemschicht’ moet door de hengelaar tot leven worden gebracht en dat gaat het best met een baitcaster en een rail. Ik wil niet zeggen dat het met een stevige spinhengel met molen niet wil, maar ideaal is anders. Met zijn 47 gram hebben we te maken met een aasje dat het niet overdreven uitputtend maakt een paar uurtjes te werpen vanaf de kant, struinend langs poldersloten en weteringen. Doordat je voortdurend aan het twitchen en jerken bent, loop je de kans het aasje net voor de neus van een snoek in aanslag te trekken, dit is inherent aan de manier van vissen. De ‘orange lighning’ komt het best tot zijn recht zo vanaf het vroege voorjaar tot zo half november, want haar kracht ligt in het ‘uitbundig’ vissen en in de wintermaanden vis ik toch meer met grotere pluggen met een kalmere actie, of groot rubber en dieper. Dit topmodel, werkelijk een mannequin, gaat voor een prijs van rond de vijftien, zestien, zeventien euro op de markt komen en dat is een sportieve prijs voor dit pronkstukje waar geen mens zich langs de oevers hoeft te schamen. Wie een dagje gaat trollen kan ‘m in de vitrinekast laten liggen, daar is de Maddock niet voor geschapen. Wie ‘m goed gebruikt heeft een prijspakker in handen en als je ‘m tegenkomt, wees leep en neem ‘m mee, ik garandeer dat je er geen spijt van krijgt! Meer info over dit toppertje op website: www.qbaits.nl.

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy