hengelspullen.nl

Review: Berkley Vanish Transition

Fluorocarbon is al lang geen product meer dat alleen wordt gebruikt door vliegvisser voor het maken van leaders. Doordat fluorocarbon onder water onzichtbaar is, is het heden ten dage een veel gebruikt product in alle vormen van visserij. Berkley heeft wat dat betreft een tweetal opmerkelijke producten op de markt: De Berkley Vanish (to vanish = verdwijnen) en de Berkley Vanish Transition (transition = overgang) Fluorocarbon lijnen. De ontwikkeling van de gepatenteerde Berkley Vanish Transition heeft maar liefst 3 jaar in beslag genomen.

De Berkley Vanish Transition is een opmerkelijk product: De lijn is onzichtbaar voor de vis maar wel zichtbaar voor de visser. De lichtbrekingsindex van de Berkley Vanish is nagenoeg gelijk is aan die van water. Het gevolg hiervan is dat de lijn onder water bijna onzichtbaar is. Echter, door UV stralen en zonlicht, krijgt de Berkley Vanish Transition boven water een kleurtje. Doordat de lijn zachter en elastischer is als normaal fluorocarbon zou je de lijn als hoofdlijn kunnen gebruiken. Hierdoor heb je eigenlijk 2 lijnen in 1.

De specs van onze lijn: 0.30mm, 6.5kg, 100m, 110yd, 14.3LB

Compleet met gebruiksaanwijzing (engels)

Fluorocarbon
Wij hebben de lijn gevist in zonnige en bewolkte omstandigheden. Boven water was de lijn goed zichtbaar door de gouden kleur. Ook als de zon niet scheen, konden wij de lijn goed zien. Wij hadden geen last van memory en ook het opspoelen ging goed. Wel viel ons op dat de lijn iets minder elastisch is als een normale lijn. Hierdoor voel je echter wel beter wat er onder water gebeurt en kun je de haak directer zetten. Een ander voordeel van deze lijn is dat de lijn sneller zinkt en ligt daardoor ook beter tegen de bodem aan (van belang bij bijvoorbeeld semi-stiff rigs bij het karpervissen). Dit komt doordat fluorocarbon een hogere dichtheid heeft dan water.

In de gebruiksaanwijzing staat onder andere hoe je de lijn op moet spoelen en hoe je een Trilene knoop maakt

Knoop sterkte
Een groot voordeel van de Berkley Vanish lijn is het feit dat de lijn geen sterkte verliest op de knoop als deze nat wordt. Hierdoor zou je in principe langer met je knopen kunnen doorvissen. Berkley raad aan om de Trilene knoop te gebruiken, doe je dat niet dan zou de lijn minder sterk zijn. De Trilene knoop is een halve bloedknoop met een extra winding. Bij de Trilene knoop wordt de lijn namelijk 1 maal extra door het oog van bv. een wartel of haak gehaald. Is de lijn net zo dik als de haak/ wartel dan zal een halve bloedknoop ook moeten volstaan. Is de lijn echter dunner dan de wartel/ haak, dan kun je beter de Trilene knoop toepassen. Vergeet niet voor het aantrekken van de knoop deze goed nat te maken. Dit om wrijvingswarmte te voorkomen, fluorocarbon dient niet aan temperaturen boven de 50° worden blootgesteld.

Onder de invloed van zonlicht/UV gaat de lijn boven water goudkleurig oplichten.

Ook in de schaduw kleurt de lijn goudkleurig.

Test: hoe onzichtbaar is de Berkley Vanish Transition onder water? Links: Berkley Transition fluorocarbon 0.30mm, midden: Shimano Special Spinning nylon 0.25mm, rechts:Mitchell Quartz Flash Precision 0.22mm nylon lijn

De goudkleurige Berkley Vanish Transition is ook verkrijgbaar in een rode uitvoering: De TransitionTM Crimson Red. De rode kleur zou goed zichtbaar zijn in water met verschillende kleuren en kleurdieptes.

Conclusie en... meer informatie

De Berkley Vanish Transition is met name goed te gebruiken als de vis schuw is of als er een hoge mate van dressuur is. Het verschil tussen de Berkley Vanish en de Berkley Vanish Transition is het transition (verandering) van kleur boven water. Zowel de normale Berkley Vanish fluorocarbon lijn als de Berkley Vanish Transition fluorocarbon lijn kan goed als onderlijn worden gebruikt. De 0.30mm die wij in deze review behandelen heeft een trekkracht van 6.5 kg en is daarmee voor een fluorocarbon lijn echt sterk te noemen. Door de verminderde soepelheid van fluorocarbon heb je echter wel minder 'buffer' als bij een normale nylon lijn. De toepassing van deze lijn is natuurlijk erg breed en hangt af van de dikte die je kiest. De prijs ligt rond de 7 euro voor 100 meter 0.30mm.

Constructie/ kwaliteit: 9.5 (bij de juiste knoop)
Actie: n.v.t.
prijs: 8.5
Design: 9.5
Toepassingen: 9.3

Hengelspullen.nl Score: 9.2

Hoe maak je een halve bloedknoop
Berkley website

Deze test is mogelijk gemaakt door:
Goedvolk Fishing Holland

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy