hengelspullen.nl

“Blue Gentleman Fly” door Rinus van de Kerkhof

De naam Albastar ben ik de voorbije jaren af en toe tegengekomen op hengelsportbeurzen, op het internet of in een catalogus. Ik las de naam soms als ik langs een van de stands op een beurs liep, maar nooit heb ik een hengel van dit merk in handen gehad, voornamelijk eigenlijk omdat ik alleen interesse had in vliegvishengels en die zag ik er nooit tussen staan. Nu heeft Albastar echter een vliegenhengel toegevoegd aan hun “Blue Gentleman” serie.

Zelf zeggen zij op hun site over deze “Blue Gentleman” hengels: ”Onze Albastar Blue Gentleman hengels zijn gemaakt van High Density carbon en voorzien van hoogwaardige SIC geleide ogen. Complete tweekleurige hengellijn, leverbaar van telescoop- tot vliegvishengel. Topmateriaal voor de geoefende sportvisser: http://www.fishtack.nl/index.html?lmd=39353.757037

Deze opmerkingen slaan dan op de gehele range aan hengels, van karperstok tot licht spinhengeltje en nu is daar dus ook de vliegenhengel aan toegevoegd.

Nou ben ik net als elke vliegvisser altijd weer benieuwd naar de kwaliteiten en eigenschappen van een nieuwe vliegenhengel en ik keek dan ook uit naar de kennismaking met de “Blue Gentleman Fly”. Door Fish store http://www.fish-store.nl werd mij een vliegenhengel uit de serie ter beschikking gesteld.

De hengel die ik heb getest van het merk Albastar, is van het type “Blue Gentleman FLY” en wel de tweedelige uitvoering bij een lengte van 2.70 meter voor aftma klasse 6/7.

Uiterlijke beschrijving

Het is een tweedelige hengel, waarbij beide delen van nagenoeg gelijke lengte zijn. In elkaar gezet en bij nameting bleek de hengel precies 273,5 cm. Op de hengel wordt aangegeven dat de hengel bedoeld is voor aftmaklasse 6/7.
Er zitten in totaal negen ogen op de hengel plus een verkasoogje boven de handgreep. Het startoog is gevoerd en de overige ogen, behalve het topoog uiteraard, zijn slangenogen. De reelhouder is van kunststof en hoewel dat natuurlijk uitstekend functioneert, vind ik dat altijd jammer. Functie is uiteraard het belangrijkst, maar het oog wil ook wat. Het is een uplocked reelhouder Op de hengel zijn, in bescheiden letters, het merk, type, hengellengte en aftmaklasse aangegeven. Daarnaast zit er een grote sticker op de hengel, met daarop het hengeltype “Blue Gentleman FLY”, maar die heb ik er, voordat ik ermee aan de slag ging afgehaald, want ik hou helemaal niet van overbodige versieringen of neonletterachtige aankondigingen op een hengel. Ook de, op iedere nieuwe carbon hengel terugkerende, waarschuwing voor onweer en elektriciteitsmasten heb ik verwijderd. De hengel is glanzend antraciet en daar overheen ligt, kruislings geweven, een patroon van om en om zwarte en blauwe lijnen. Het blauw valt overigens nauwelijks op, men moet het echt van dichtbij bekijken, maar het ziet er fraai uit.
De afwerking ziet er goed uit en de laklagen op de wikkelingen bij de ogen is van prima kwaliteit. De wikkelingen zijn overigens zwart gelakt, waardoor ze een geheel vormen met de kleur van de blank.
Het topdeel wordt middels een oversteekverbinding op het onderdeel geschoven. Deze bus functioneert goed, het onderdeel schuift voldoende ver in het topdeel en er zit geen enkele speling op deze verbinding.

De sigaarvormige handgreep is 17,7 cm. en gemaakt van kurk. Op het eerste gezicht lijkt die kurk niet van topkwaliteit te zijn, want er is kwistig gebruik gemaakt van vulmiddel om de oneffenheden die in de kurk van nature nou eenmaal zitten, op te vullen. Het opvullen is echter goed gedaan en vooralsnog voelt de handgreep daardoor lekker aan.

De hengel wordt geleverd in een zwart foedraal en de transportlengte van de hengel is142 cm.

Prijzen

De “Blue Gentleman Fly” vliegenhengels zijn bij Fish Store te verkrijgen in drie verschillende uitvoeringen en tegen de onderstaande prijzen.

Hengel 2.40 meter # 4/5 kost 50 euro.
Hengel 2.50 meter # 5/6 kost 60 euro.
Hengel 2.70 meter # 6/7 kost 60 euro.

De kurken handgreep is bij alle uitvoeringen dezelfde en dus sigaarvormig.
Fish Store biedt een half jaar volledige garantie.

Overigens zijn de hengels ook als set in combinatie met een reel bij Fish store te verkrijgen. De # 4/5 set kost € 65,- en de beide andere uitvoeringen zijn als set verkrijgbaar voor € 77,50.

Werpen

Bij het geven van werplessen, maar zeker ook bij het verzorgen van een werpdemonstratie, merk ik steeds dat veel vliegvissers het belangrijk vinden dat “de lijn er helemaal uit gaat”. Met de juiste techniek is dat natuurlijk zelden een probleem en voor deze categorie vliegvissers heb ik goed nieuws, want met slechts twee valse worpen vliegt de gehele vliegenlijn van 27,5 meter plus nog wat backing er zonder enige moeite uit. Wat ik zelf echter van groter belang vind is hoe de hengel zich in andere situaties gedraagt, of er precieze worpen mee mogelijk zijn en of de hengel niet teveel natrilt bijvoorbeeld. En tot mijn groot genoegen kan ik melden dat de hengel aan al mijn werpeisen ruimschoots voldoet. Zowel met een # 7-lijn als ook met een # 6- lijn is het heerlijk werpen met deze “Blue Gentleman Fly”.
De hengel heeft een midflex actie en dat zal dus, zeker bij wat grotere vissen, lekker drillen zijn. De top neigt naar ietwat natrillen na het afstoppen van de worp en dat voel je natuurlijk ook in de handgreep. Dat is echter het enige minpuntje dat ik qua werpen met deze hengel kan noemen. Het was echt een genot om een paar uur met deze hengel te werpen en de wind die er stond speelde geen enkele negatieve rol van betekenis. Lange afstanden, preciesieworpen op diverse afstanden, werpen met een verzwaarde nimf, werpen pal tegen de wind in.. het maakte deze “Blue Gentleman Fly” helemaal niks uit. Kortom… uitstekend!!

Vissen

En hoewel ik normaliter natuurlijk veel lichter vis, ben ik ook met deze combinatie even gaan vissen en omdat ik de hengel getest heb in de maand januari, lag het natuurlijk voor de hand dat ik er mee aan de slag ging op een plek waar de wintervoorns te verwachten zouden zijn en dat is dan vaak in een haventje tussen de daar aanwezige boten. Het was geen enkel probleem om met deze hengel een zware nimf te werpen en ook met twee, ja zelfs met drie nimfen aan de leader was het nog prima mogelijk deze goed te hanteren, hoewel van lekker werpen dan natuurlijk geen sprake meer is, maar dat geldt natuurlijk voor elke hengel.
Ook ben ik nog een paar uurtjes naar een van de laaglandbeken in mijn buurt gegaan, omdat ik daar elke winter fraaie ruisvoorns aantref op redelijk ondiep water, waar ze dan stijf tegen de restanten van de dikke rietkragen liggen. En hoewel ik voor deze visserij normaal gesproken een hengel verkies die in een lichtere aftma-klasse valt, was het met deze # 6/7 van 9 voet ook prima vissen, vooral omdat het stevig waaide op de dag dat ik er was en dan heb je met een wat zwaardere hengel natuurlijk iets meer in te brengen tegen de soms felle windstoten.

Inzetbaarheid

Ik zie me wel staan op het OVM met deze hengel en ook aan de Zeeuwse of Deense kusten op geep of zeebaars zal deze “Blue Gentleman Fly” het uitstekend doen.. Ik heb natuurlijk alleen maar de # 6/7 uitvoering getest en dat is de zwaarste uitvoering van de drie vliegenhengels in de “Blue Gentleman Fly” serie en de lichtere uitvoeringen zullen zich beslist ook lenen voor andere visserijen die we in ons eigen landje, of op wateren van een van onze buurlanden, beoefenen.
Een droge vlieg is er natuurlijk heel goed mee weg te zetten, maar zeker ook verzwaarde nimfen of streamertjes zullen geen enkel probleem vormen. En omdat het werpen met de zinklijn, ik heb er de Teeny 200 op getest, ook fantastisch gaat, ligt het vissen met een boobie, zalmeitje of muddler ook prima binnen de mogelijkheden van deze hengel.
Aan de immer winderige kust zal deze hengel zich zeker bewijzen, omdat de werpkwaliteiten uitstekend zijn.

Conclusie en... meer informatie

Ik vind het jammer dat er voor een kunststof reelhouder gekozen is en de kurk is niet van de kwaliteit die ik graag aantref op een vliegenhengel. Maar wie dit echter voor lief wil nemen heeft een prima hengel aan deze “Blue Gentleman Fly”, want de blank is van prima kwaliteit en de hengel werpt als een tierelier en de prijs maakt deze hengels natuurlijk zeer interessant, want voor een paar tientjes worden heel wat visserijen mogelijk.
Bij de werptesten liet de hengel zich van zijn beste kant zien en werpen doet de “Blue Gentleman Fly” dan ook als een zonnetje.
Tegenwoordig zijn drie- vier- of zelfs meerdelige hengels erg in trek en bij die trend sluiten deze tweedelige hengels dus niet aan, maar voor wie de hengel niet aanschaft om hem mee te nemen op verre reizen met een vliegtuig, hoeft de wat langere transportlengte natuurlijk geen probleem te zijn.
En de prijs maakt deze hengels natuurlijk helemaal interessant, want zelfs de duurste uitvoering kost slechts € 60,-.

Uw Productreviewer Vliegvis
Rinus van de Kerkhof

Deze review is mogelijk gemaakt door:

Fish-Store

Lees ook deze reviews:

D.A.M. Sumo Competition Barbel Duo-tip 3,30m

(19-6-2012)

review angling

Ultralight drop shot vissen met de Daiwa One&Half

(21-3-2011)

review angling

REVIEW Shimano Beastmaster BX barbel

(24-1-2010)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,75 lbs Radar door Pieter

(10-10-2009)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,5 lbs radar door Pieter

(5-10-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy