hengelspullen.nl

Bedrijfsreview GMS Hengelsport, Sint-Oedenrode

Door Bouke - Dat het in het schone dorp St. Oedenrode bruist op hengelsportgebied, is iets wat ik niet had verwacht bij het binnen rijden van dit voormalig groenste dorp van Brabant. Via een routeplanner was het huis waar GMS Hengelsport is gevestigd snel gevonden. Het kon niet missen want kom je bij Piet Groot, dan ruik je op straat al zijn geurtjes. De onversneden vanille steekt er met kop en schouders boven uit. Na aangebeld te hebben hoorden we iemand roepen “kom maar verder…..loop maar achterom”, want dat kan in het Brabant van Piet.

Voordat wij het in de gaten hadden stonden we tussen allerlei dozen met geur– en smaakstoffen. Mijn mond viel open van verbazing. Niet alleen in de garage maar ook in huis stond letterlijk alles vol (woonkamer, keuken, eetbar, bijkeuken en zelfs de trap naar boven). Onze eerste indruk was veelbelovend! Van achter zijn keukentafel (ingericht als bureau) stond Piet Groot, directeur/eigenaar, ons te woord. Half over zijn leesbril kijkend begon hij zijn relaas…… ”Voor buitenstaanders lijkt het dat er niet veel kennis nodig is om in deze branche van de hengelsport actief te zijn. Sommige zeggen wel, het is puur een kwestie van potjes vullen.” Na een diepgaand gesprek blijkt dit een groot understatement! Ook in deze branche steken er steeds weer nieuwe zaken de kop op, waar direct en adequaat op in moet worden gespeeld. Zelf zegt Piet, dat we op een keerpunt staan als het gaat over de geurtjes en de smaken of simpel gezegd, de additieven.

Research & Development, ofwel het doorontwikkelen en zoeken naar nieuwe producten, is iets waar GMS constant mee bezig is. Zo bezoekt Piet niet alleen alle hengelsportbeurzen (zowel in binnen- als buitenland), ook voert hij regelmatig gesprekken met ingenieurs en laboranten inzake het testen en laten analyseren van allerlei poeders en vloeistoffen. Een van zijn laatste projecten is zijn zogenaamd “Vanille”project, dat zich thans in de testfase bevindt. Een flinke groep testvissers (inmiddels de 300 gepasseerd) vist sinds kort met onversneden vanillepoeder. Het feit dat door deze groep testvissers tot op het moment dat deze review wordt geschreven (medio januari 2008), nog steeds brasem wordt gevangen….. beloofd veel goeds. Een tweede project betreft een compleet nieuwe groep additieven, de zogenaamde chelaten. Deze testresultaten, welke er eveneens veel belovend uit zien, vindt hij nog te primair om daar nu al conclusies aan te verbinden.

Piet Groot, GMS Hengelsport.

Tijdens ons onderhoud vraag ik zijn mening inzake allerlei smaakmakers en additieven zoals tegenwoordig te koop. Met een lach op zijn gezicht begint hij over een eenvoudig zakje karamel, zoals bij iedere hengelsportzaak te koop, en wat ik allemaal tegen zou komen bij de ontleding van een dergelijk zakje smaakstof. Een doorsnee zakje van 250 gram, zou naast een zeer geringe hoeveelheid geconcentreerd karamel, voor het overgrote deel uit allerlei basisingrediënten als zand, zout, polenta, broodmeel en overige basisbestanddelen bestaan. Als visser wordt je volgens Piet dan ook voor de gek gehouden. Is de kleur niet goed, of verkoopt donker, geel of rood beter, dan worden er even zo vrolijk nog wat kleurstoffen aan toegevoegd. Je koopt tegenwoordig zoveel basisingrediënten en bijproducten, dat het feitelijk product duur, zo niet onbetaalbaar wordt! Een nog mooier voorbeeld was zijn verhaal over een vloeibaar wormenextract (van origine vrijwel blank van kleur). Doordat vissers eerder genegen zijn rood wormenconcentraat te kopen, wordt ieder potje concentraat voorzien van een á twee druppels kleurstof (rood). Dit en onder andere het feit dat bij gerenommeerde merken op vrijwel alle verpakkingen de mate van concentratie identiek is, zou volgens GMS alle hengelsporters meer dan aan het denken moeten zetten. GMS onderscheid zich door het leveren van puur en eerlijke smaak- en geurstoffen met Nederlandse namen. Geen “Fresh Liver of Big Pine Apple” maar gewoon Lever, Amandel, Karamel of bijvoorbeeld Ster-Anijs. Wanneer een product wat extra’s biedt, dan wordt bijvoorbeeld Lever…. Superlever. Deze logica in combinatie met het leveren van pure smaak- en geurstoffen, is de basis waaruit Piet is vertrokken en waarop zijn hele geur- en smaakstoffenlijn is gebaseerd. Dit is duidelijk en voorkomt onnodige verwarring. Het gamma additieven bestrijkt inmiddels zo’n kleine 40 stuks, waarvan zo’n 30 stuks vloeibaar en de overige in poedervorm.

Menig groothandel is verloren gegaan door alleen te kijken naar andermans succes. Andere het werk laten doen en meerijden op een andermans succes. Dit is volgens GMS niet meer van deze tijd, dan schiet je als verdeler te kort. Dit zijn scherpe woorden zoals tijdens ons interview door Piet geuit, met als kern continuïteit in een enerverende markt. Een markt die na verluid steeds meer om specialisatie vraagt. Deze specialisatie gaat zelfs zo ver dat je als verdeler niet langer meerdere merken KAN vertegenwoordigen. Vanwege deze reden is GMS sinds 1993 zijn eigen weg gegaan.

GMS Hengelsport brengt inmiddels niet alleen in Nederland, maar ook in een groot gedeelte van België zijn producten aan de man. Een groeiend aantal bekende hengelsportzaken doet inmiddels zaken. Hij kan zich inmiddels dan ook meten met grote Duitse, Belgische en Franse leveranciers. Menig wedstrijdvisser maakt inmiddels gebruik van zijn producten. Eens zei een gerenommeerd visser uit Belgisch Limburg: “Ik geloof er niet in”, maar gebruikte ondertussen wel de producten van GMS, enerzijds om deze te testen, anderzijds om daar waar mogelijk zijn klassering aan te scherpen.

Welke nieuwe ontwikkelingen zitten er aan te komen. Piet heeft in deze zo zijn eigen kijk. Neem nou bijvoorbeeld vissen die rechtop in de modder staan. Zoeken deze voedsel zoals kreeftjes, muggenlarven, mosseltjes ed. of worden ze door iets anders daartoe aangezet? GMS denkt dat het hier wel eens zou kunnen gaan om mineralen, aminozuren of een combinatie hiervan. Een vis moet in zijn leven immers een aantal dingen doen. Eten, rusten, leven, overleven en zich voortplanten. Hij moet zorgen voor een goede conditie om al deze dingen met succes te volbrengen. Daar is niet alleen simpel voer voor nodig maar ook vitamines en mineralen. De vis blijft zoeken en GMS zoekt (ontwikkeld) in deze mee. Het feit dat Piet gedurende ons onderhoud meerdere keren aangeeft, op een keerpunt te staan in de hengelsport als het gaat over de geur- en smaakstoffen……… geeft te denken! De term “chelaat” zal in de hengelsport komende jaren dan ook steeds vaker naar voren komen. GMS is momenteel dan ook al in een ver gevorderd stadium met het ontwikkelen en het op de markt brengen van een compleet nieuwe lijn chelaten en aminozuren. Dat deze ondernemer op hengelsportgebied meer dan bezig is, blijkt ondermeer ook uit zijn ver gevorderde plannen voor het op de markt brengen van een eigen lijn wedstrijddobbers en een nieuw type dynema (met een levensduur van 5 á 6 jaar bij frequent gebruik!). Hengelspullen.nl zal u inzake al deze activiteiten op de hoogte houden.

Conclusie en... meer informatie

Voor ons, mijn zoon was er ook bij, was dit bezoek een bijzondere ervaring. Vernieuwend en ondanks alle luchtjes verfrissend! Het enthousiasme waarmee hij zijn productlijn heeft opgezet en aan de man brengt is lovenswaardig. GMS is een van de weinige met een “spreekuur” (je mag Piet altijd bellen of mailen). Doordat GMS constant op zoek blijft naar verbeterpunten, zal zijn productlijn (Let op! die met een grote gele stikker!) in de toekomst ons zeker blijven verassen. Zijn motto “GMS maakt vis zichtbaar” is naar onze mening dan ook terecht.

Zoals altijd……….. het was het inmiddels later geworden dan gepland. Met nog een rit voor de boeg heb ik afscheid genomen van deze energieke ondernemer. Ik kreeg een aantal zaken mee om te testen, zowel vloeistoffen als poeders. Het moet gezegd, ik als wedstrijdvisser, gebruik niet zoveel smeerpotjes. Met 4 á 5 heb ik het wel gehad. Maar Vitamo, of te wel de Karto van GMS zal nooit meer ontbreken en gelukkig is de ouderwetse “Deolok lever” ook weer terug van weggeweest!.
Je raakt niet uitgepraat ………….over al deze nieuwe ontwikkelingen.

Zodra er nieuwe ontwikkelingen te melden zijn op het gebied van de chelaten en aminozuren, zal Hengelspullen.nl middels een review hier direct aandacht aan besteden. Hengelsporters die geïnteresseerd zijn in de geur- en smaakstoffenlijn van GMS, verwijs ik graag naar de volgende link: http://www.gmshengelsport.nl en http://www.bergsma-online.nl/GMS. Hier staan alle geur- en smaakstoffen vermeld met hun specifieke eigenschappen.

Bouke Sinnige
Uw Productreviewer Witvis

Lees ook deze reviews:

Winkelbezoek Hotspot Fishing Rijpwetering

(16-9-2014)

review angling

TIP van Hengelspullen: Hengelsportmekka, 500m2 hengelsportplezier

(17-8-2011)

review angling

Nieuwe webshop Eurotackle

(23-6-2011)

review angling

Kerstopruiming en evenementen bij de Hengeldiscount Gigant

(8-12-2010)

review angling

Bedrijfsreview De Hengelsport Reus Drempt

(17-2-2008)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy