hengelspullen.nl

Review Spro Passion 740 door Rene Sehr

Ik durf zeer bot te beweren dat geen hengelartikel blij hoeft te zijn om in mijn handen te vallen voor een test. Zoals ik al in een eerdere test heb vermeld, mishandel ik mijn spullen. De zgn. goedkoop-duurkoop artikelen vallen hierbij zo door de mand. In de vliegviswereld gruwelt men van mij. De meeste vliegvissers koesteren hun hengels; spoelen en drogen hun hengels en reeltjes trouw elke visbeurt keurig af. Ik tuig mijn vliegenhengel nooit af en deze gaat gewoon opgetuigd mee naar zee op de brommer en daarna gewoon weer de schuur in. Dit om even aan te geven dat als iets bij mij een seizoen overleeft, het wel goed zit met het gebruikte materiaal.

De kennismaking

Dit voorjaar was ik op bezoek bij de firma Spro in Vianen. Ik kreeg daar tekst en uitleg over de diverse materialen beschikbaar voor de zeevisser, mijn favoriete tak van hengelen. De betreffende vertegenwoordiger besprak diverse molens, maar ging steeds voorbij aan een bepaald type molen omdat die niet zo voor de zeevisser was bedoeld. Het gaat hier om de Spro Passion serie.

Passion 740 in vergelijking met de Passion 740. Jammer dat er niet een model tussen zit.

De Passion die onderworpen is aan een duurtest.

Details

De Spro Passion serie bestaat voor 2008 uit 8 modellen, te weten de 605micro, 710, 720, 730, 740, 740match, 750 en 755. De serie loopt van ultralichte spinmolen tot zware spinmolen. De molens zien er gelikt uit door de matzwarte kleur met gouden biesjes en bronskleurig dikke holle beugel. De molens beschikken over 6 lagers en 1 naaldlager, een twistvrije lijnrol, een One Way Clutchsysteem, een S-Curve opspoelsysteem en een holle beugel met titaniumcoating. Een holle beugel, is meestal alleen te vinden op de wat duurdere molens.

Ik vind het jammer dat er niet gekozen is voor nog een model tussen de 740 en 750, want deze molens verschillen erg veel van elkaar qua grootte. Het is niet 1 stapje groter, maar zeker 2 grote stappen en dat is jammer. De 740 is een spinmolen voor het wat lichtere werk op zeebaars, makreel en geep, terwijl de 750 al meer geschikt is voor de lichte bootvisserij.
Voor de visserij vanuit mijn kajak op de Oosterschelde, koos ik het 740 model. Ik gebruik(te) deze molen op een Ugly Stik Medium heavy 2.10 mtr met een werpgewicht van 15-40 gram. De plugjes en lepels die ik gebruik, variëren in gewicht tussen de 9,5 gram en 28 gram. Op de molen gebruikte ik 10/00 mm groene Power Pro.

Een holle beugel, is meestal alleen te vinden op de duurdere molens.

Praktijk

Met de geteste Passion 740 molen zit het wel goed qua gebruikte materialen. Het zeewater en het vervolgens opdrogen door de zonnewarmte, zijn normaal gesproken moordend voor je hengelspullen. Echter, op de Passion is geen roestplekje te zien. En dat mag (ik spreek uit ervaring) opmerkelijk genoemd worden voor een dergelijk “goedkoop” molentje. Hij draait soepel en gemakkelijk en de slip werkt als een zonnetje, ook na diverse ongewilde maar ook bewuste (voor de test!!) onderdompelingen in zeewater. Geen zeebaars of makreel heeft mij verrast doordat de slip van de molen haperde of niet op tijd lijn gaf. Klasse!
De eerder genoemde holle beugel wordt o.a. toegepast op molens die speciaal zijn ontwikkeld voor de visserij met Dyneema. Wanneer de beugel dichtklapt kan de lijn niet blijven hangen achter de scherpe randjes tussen beugel en het punt waar de lijnrol aan vastzit. Ook bij deze molen is dat het geval en glijdt de lijn na elke inworp weer gladjes op de lijnrol. Ook de lijnrol draait nog steeds en dat zonder enige druppel olie (ook dat heb ik bewust nagelaten)!

Oeps, pruikje!

Ik gebruik al jaren Power Pro groen en een minpuntje dat ik opmerkte, is dat deze Power Pro soms bovenop de spoel werd gelegd, i.p.v. op de spoel. Dit wordt kennelijk veroorzaakt op het moment dat de beugel wordt dichtgeslagen en de lijn niet strak staat; iets wat niet zou mogen gebeuren natuurlijk. Vervelend, want je begint te draaien zonder te beseffen dat de lijn niet op de spoel wordt gedraaid, maar buiten de spoel. Een vervelende pruik was het gevolg. Altijd even opletten dus bij het dichtslaan van de beugel. Later in het seizoen heb ik de rode Power Pro opgespoeld en dan is het probleem al een stuk minder. De rode Power Pro is stugger en dat lijkt het probleem te verhelpen. De molenspoel is mooi glad en de lijn wordt goed opgespoeld.

Nadat de molen al enige tijd werkloos in de schuur had gelegen, verscheen er een groene waas op het zilverkleurige kuntstof. Dit was uiteraard te voorkomen geweest door de molen een beetje onderhoud te geven….

Het verschil tussen de spoel van de Passion 740 en 755.

Pruiken zijn bij de rode Power Pro al een stuk minder.

De Passion, klaar voor gebruik.

Praktijk!

Conclusie en... meer informatie

Voordelen

• Molen ziet er gelikt uit
• Holle beugel concept
• Soepel lopend en perfecte slip
• Goede prijs/kwaliteit verhouding
• Molen behoeft weinig onderhoud

Nadelen

• Tussen de 740 en 750 mist een model.
• Bij het gebruik van een te soepele (Dyneema)lijn, bestaat er een kans op een pruik.

Kortom, ik ben erg tevreden over deze molen en het is een molen waar je jarenlang plezier van kan hebben, ook zonder onderhoudsbeurten. Dit is een molen die heel erg veel waar voor zijn geld biedt. Aanrader!!

Hengelspullen.nl reviewer zeevis
Rene Sehr

Lees ook deze reviews:

Update - Advertenties verschijnen nu ook op Facebook

(25-1-2015)

review angling

Nieuwe viskajaks exclusief bij Poask Hengelsport

(4-1-2015)

review angling

Winkelbezoek H2O Sports Strand Horst

(4-10-2014)

review angling

Hengel Expo 2011 België

(22-11-2011)

review angling

Foto's beurs Utrecht 2011 ONLINE

(11-11-2011)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy