hengelspullen.nl

Review Daiwa Exceler 2500E - door Ron

Op je vismateriaal moet je voor de volle 100% kunnen vertrouwen. Een molen heeft mij om de één of andere manier altijd weten te fascineren. Het ronddraaien van de slinger, het werpen en het dichtslaan van de beugel, de slip afstellen... Je ziet het wel eens in films, de eenvoud waarmee sommige acteurs met een wapen omspringen. Als een molen dat ook voor mij kan doen, dan ben ik tevreden!

Video beelden (Flash 8 video formaat)

De Daiwa - eerste indruk
Bij het in de hand nemen van deze Daiwa en het draaien aan de slinger kreeg ik meteen het solide, duurzame gevoel, wat ik zo op prijs stel bij molens. Echter, schijn bedriegt soms. Ik begon dan ook de slip te mishandelen, flink aan de slinger te draaien en het anti-reverse knopje te forceren. Alles bleef prima op zijn plaats zitten en het slipgeluidje bleef aangenaam klinken. De extra aluminium spoel die bij de molen geleverd wordt, is overigens een mooie verrassing.

Standaard met een extra aluminium spoel.

De Daiwa - duurtest
De Daiwa Exceler is nu bijna een jaar in gebruik. Ik heb deze molen met name ingezet voor het vissen met spinnertjes in de polder en met plugjes vanuit de boot op baars en snoek. Bij al deze visuren, heeft de molen zijn diensten geleverd. Wind, kou en regen zijn getrotseerd en tot op heden heeft de molen mij niet in de steek gelaten. Het tweedelige 2.10 meter spinstokje waarop deze molen veelal is gevist, is makkelijk mee te nemen en weg te stoppen in de hoek van iedere visboot. De molen is daarom op bijna iedere vistrip meegeweest.

De Daiwa - onderdelen
De Daiwa is uitgerust met 2 spoelen. En dit is handig. Op de ene spoel heb ik een gevlochten lijn, op de andere een normale nylonlijn. Op die manier kan ik eenvoudig mijn lijn aanpassen aan de omstandigheden. Aangezien de molen maar 305 gram weegt, kan ik er ook nog eventueel mee vertikalen en dropshotten. Het is natuurlijk niet ideaal (ideaal: < 280 gram), maar wel een oplossing als je toevallig bij het slepen op snoek op een mooi vertikaalstek stuit. Ik zet dan simpel de gevlochten lijn op de Exceler. Kom ik echter met mijn boot op een plek die zich goed leent voor de spinvisserij, dan zet ik een nylonlijn op de molen. Het verwisselen van de spoel is niet volgens het click-and-go principe. Je dient de slipknop los te draaien, de spoel te verwisselen, en de slip opnieuw in te stellen. Voor de rest werkt alles op deze molen zoals het hoort. De lijn komt netjes op de geleider te zitten waardoor je verzekerd bent van een goed functioneren van de molen. De beugel van de molen klapt stevig dicht. Ook na veelvuldig gebruik, is dit nog het geval. Eenmaal dichtgeklapt, blijft de beugel goed dichtzitten zonder spelling. Dicht is dicht, open is open. En last but not least: De slip van deze Daiwa werkt zeer goed. Zelfs met een strak afgestelde slip, blijft hij goed zijn werk doen. Een en ander is ook te zien in het filmpje bij deze review en binnenkort ook op de hengelspullen sectie van Big Catch TV. Werpen gaat met de molen zoals je verwacht van een molen. De lijn spoelt vrij van de spoel en blijft niet 'per ongeluk' achter iets haken.

Klaar om gevist te worden! De slinger kun je omzetten, handig voor de linkshandigen onder de vissers.

Ook de onderkant is netjes afgewerkt.

De slip van de Daiwa werkt prima, zie ook het filmpje op deze pagina.

Daiwa Twist Buster II lijngeleider.

4 kogellagers en een aluminium body (Daiwa hardbody-Z).

Vissen met een spinnertje in de polder is een plezier met de Daiwa.

Hangen!

Preciesie worpen onder bruggetjes zijn geen enkel probleem voor de Daiwa Exceler.

Een snoek meldt zich voor de camera. Ook deze Cormoran Cora-Z Activator tweedelige plug is prima met de Daiwa te vissen.

Even later melde zich nog een snoek.

Conclusie en... meer informatie

De hamvraag is natuurlijk of deze molen aan mijn verwachtingen heeft voldaan. Het antwoord daarop is simpel: de molen heeft gedaan wat hij moest doen en bovenal, mij nog nooit in het afgelopen jaar in de steek gelaten. Ook heeft de molen de mishandelingen in de hoek van mijn visboot weten te overleven. Door de 4 kogellagers draait de molen lekker soepel. Ook werkt de slip prima.

Ben je op zoek naar een solide, duurzame molen, dan is deze Daiwa zeker een aanrader. De prijs van de molen licht rond de 60 euro. Aangezien het Daiwa/ Cormoran netwerk sinds vorig jaar sterk aan het uitbreiden is in de Benelux, heb je grote kans dit toppertje in de hengelsportzaak bij je op de hoek aan te treffen.

Meer infomatie over de Daiwa Exceler 2500E:
Daiwa Exceler specificaties op de Daiwa website (duits)

Meer infomatie over de Cora-Z Activator van Cormoran:
Cora-Z Activator op de Cormoran website

De Cora-Z Activator van Cormoran is o.a. te koop bij:

De Daiwa Website:

Lees ook deze reviews:

Update - Advertenties verschijnen nu ook op Facebook

(25-1-2015)

review angling

Nieuwe viskajaks exclusief bij Poask Hengelsport

(4-1-2015)

review angling

Winkelbezoek H2O Sports Strand Horst

(4-10-2014)

review angling

Hengel Expo 2011 België

(22-11-2011)

review angling

Foto's beurs Utrecht 2011 ONLINE

(11-11-2011)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy