hengelspullen.nl

Catana Barbel classic van Shimano door Frans

Nadat ik me met Shimano in verbinding had gesteld, die trouwens zeer snel reageerde, had ik na drie dagen al de Catana Barbel classic in huis. Natuurlijk in het midden van de week zodat het weekend nog verder weg leek. Thuis al aardig met de hengel aan de slag gegaan. Zo op het eerste oog leek het me een fijne hengel die een buiging tot aan het handvat liet zien. Een lekkere soepele hengel, en toch strak en mooi dun uitgevoerd. De hengel heeft een lengte van 3,66 meter, wat me in beginsel tegenviel. Met zijn 32 geleideogen kon ik de top bijna tot aan het handvat laten krommen. Ik kon niet wachten tot de eerste barbeel zich aandiende.

De catana barbel classic is dus 3,66 meter lang, heeft 32 geleideogen, en heeft een gewicht van 298 gram. De transportlengte is 186 meter, en de hengel bestaat uit 4 delen. De bijgeleverde Avontop is meer voor het zwaardere werk, alhoewel deze top niet fijn vist aan de waal, toch de snelstromende rivier van Nederland. Op deze woeste rivier had ik veel meer voorgesteld van deze top. Gelukkig is de hengel ook uitgevoerd met een Quivertop, met maar liefst 3 uitwisselbare tips. De 2 oz, de 3 oz en de 4 oz. Opgebouwd met een quivertop ligt de hengel heel fijn in de hand, en kun je de hele dril de vis voelen in al zijn bewegingen.

En toen werd het weekend. Tijdens de eerste dagen bouwde ik de hengel steeds met de Avontop op. De hengel is al zo soepel, de waal toch al zo sterk stromend, wat kon me gebeuren… Nadat ik de hengel had voorzien van een voerkorf van 80 gram en in de neringen van de kribben had ingeworpen, was het wachten op de eerste aanbeet van een barbeel. Normaal bevis ik deze vis met een heavy feeder, met quivertippen van 3 en 4 oz. Op deze manier kan ik het gedrag van het aas, de bodem en de stroming perfect volgen.
Teleurstellend was het dan ook voor me dat de Avontop stug bleef staan, zonder echt veel door te geven. Na een kleine half uurtje kreeg ik de eerste tikken, gevolgd door een mooie aanbeet. Voor mijn gevoel was het een barbeel van rond de 60 cm. Ondanks dat de hengel lekker in de hand lag en een mooie kromming liet zien, miste ik toch wat. Ik had geen gevoel met de vis. Ook zag ik aan de top niet wat er onder water gebeurde. Maar groter was de teleurstelling dat ik de barbeel verspeelde in de basaltblokken van de krib. Er was nog werk voor me aan de winkel. Maar helaas, dat weekende verspeel ik alle aangeslagen barbelen in de stenen. De hengel leek wel onwerkbaar. Hevig teleurgesteld ging ik huiswaarts. Met zijn 3,66 meter is de hengel bijna 1 meter korter als dat ik gewend ben om mee te vissen op de waal. De body was me te stevig, de top vertelde met niets, en maakte veel van de dril en gevoel kapot.

Natuurlijk toog ik het weekende daarop weer naar de waal, om het weer te gaan proberen. Het kon toch niet zijn dat zo een specialistische hengel niet functioneerde. En… het kon natuurlijk ook aan mij liggen… Weer de Avontop gemonteerd, en een uurtje later toch weer 2 barbelen kwijt.
Daarna heb ik de quivertop gepakt, en deze voorzien van de 3 oz tip. Wat een verschil!!!!!! Met de 80 grams korf aan de lijn kon ik bijna een knoop in de hengel leggen. De 80 grammer toch maar vervangen door een 50 grams voerkorf, maar ook deze liet de hengel lekker doorbuigen. De eerste worpen waren natuurlijk voorzichtig, een meter of 30 haalde ik toch wel. Toch maar eens kijken of het ook nog verder wilde lukken. Na een paar worpen had ik de actie van de hengel onder controle, en werd de 50 grams korf met gemak 40 meter geworpen. Ook nog maar eens de 80 grams korf gemonteerd, en warempel ook hiermee haalde ik gemakkelijk de 40 meter. Dit was al veel beter…..

Snel de lijn voorzien van een onderlijn, wat voer in de korf en vissen maar. Een wereld van verschil, wat de hengel me allemaal liet zien. Van mijn andere hengels was ik al wat gewend, maar deze hengel in combinatie met een quivertip liet me werkelijk alles zien wat er onder water gebeurde. Gelukkig hoefde ik maar een minuut of 2 te wachten, alvorens de eerste barbeel zich aandiende. Wat een vertoning werd dat!! Ongelofelijk wat een gevoel, de hele dril was perfect te volgen. In je hele arm voelde je elke beweging. Dit was pas drillen. Hier had ik op gehoopt. Voor het gevoel zat er een flinke barbeel aan de andere kant van de lijn. De op deze manier opgetuigde hengel, was prima controleerbaar, en ik kon doen wat ik wilde met de vis. Hij was perfect naar de kant te leiden. Met een afmeting van 42 cm viel de lengte me tegen. Maar deze hengel kende ik ook nog niet. De daarop verdere dag en zondag stelde me in de gelegenheid om de hengel beter te leren kennen. En gelukkig voor me ving ik ook een paar mooie barbelen. Met een mooie barbeel van 74 cm als afsluiter, ging ik voldaan naar huis. Wat een verschil met een week eerder. Razend enthousiast was ik over de hengel.

Ik ben inmiddels een paar maanden verder. Het enthousiasme is alleen nog groter geworden…Het is met geen pen te beschrijven wat deze hengel je voor een gevoel geeft als er een flinke vis mee gedrild wordt. Superdrillen heb ik gehad met deze hengel, de barbeel mee laten gaan in de volle stroming, tijdens het passeren van een schip. De zuigende werking van de boot maakte de dril nog spectaculairder. Normaal bevis ik barbelen op de waal met een onderlijn van 25/00. Deze werd na een week of 3 vervangen door een onderlijn van 22/00. Ik wilde de grens toch weer gaan verleggen. En wat voor een grens!!!!!!!! Mijn eerste barbeel aan deze onderlijn was maar liefst 62 cm lang. Nog meer spanning en sensatie bracht dit teweeg. Enkele minuten later werd de onderlijn weer getest..ditmaal een barbeel van 69 cm. Natuurlijk duurde de dril wat langer, je wordt toch wat voorzichtiger. Want wat als…en daarop kreeg ik na een klein kwartiertje al antwoord. Na een spectaculaire dril, die me werkelijk elke vezel in mijn lijf liet voelen, landde ik een barbeel van 78 cm!! Binnen drie kwartier drie enorme gevechten met dezelfde onderlijn.

Conclusie en... meer informatie

Uiteraard was mijn volgende missie nog dunner, 20/00 werd gemonteerd. Hieraan heb ik tot nu toe barbelen tot 50 cm mee kunnen landen. De groter gaan er toch nog doorheen, maar wie weet als ik de hengel in combinatie met de juiste slipafstelling van de molen nog beter onder controle heb, wie weet wat er dan nog mogelijk is. Daarover wordt zeker nog verder uitgeweid in Witvistotaal, het visblad voor de hengelsporter, waarvoor ik mijn barbeel avonturen mag publiceren.

Uw reviewer: Frans Vogels

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy