hengelspullen.nl

Test Rapala Xrap #13 Jointed (UPDATED MOVIE!!)

De Rapala X-rap is voor de meeste kunstaasvissers geen onbekende. Deze plug is al een tijd op de markt en kan gezien worden als een opvolger van de orginele Rapala's. Met name onder de snoekbaarsvissers en baarsvissers was de eerste ééndelige versie van de X-Rap geliefd. In 2005 heeft de ééndelige versie van deze plug zelfs de eerste prijs gewonnen (beste kunstaas 2005) op de Icast, een grote amerikaanse beurs. Wij hebben de opvolger, de X-Rap jointed zowel achter de boot als vanaf de kant getest.

Video beelden (Flash 8 video formaat)

De vrij dikke body van de X-rap doet ons het meest denken aan een gewonde voorn die op het punt staat kuit te schieten. Bij het binnen vissen beweegt de plug alle kanten op en maakt daarbij trillingen en geluid door de ingebouwde kogels. De X-rap jointed is verkrijgbaar in 6 kleurcombinaties. De Rapala in deze test is de RP-XRPJ13-BNK.

De X-Rap jointed 13, klaar voor actie

13cm, 46 gram

Manieren om te vissen
Het mooie van de X-rap is dat dit kunstaas op diverse manieren kan worden gevist. Hoe sneller je het kunstaas binnenhaalt, hoe meer actie. Door de wat kleinere schoep kan deze plug prima in water tot 2 meter achter de boot worden gesleept. De jointed versie in deze review gaf daarbij een mooie actie die goed in de hengel (30 - 50 gram) te voelen was.

holografisch

degelijke verbinding tussen de 2 delen

Bij het actief vanaf de kant vissen, merkten wij dat het kunstaas het best presteert bij afwisselde inhaalsnelheid. 3 tot 4 snelle jerkbewegingen met daarna een kleine pauze, gaf bij ons het beste resultaat. De floating (drijvende) versie die wij in deze review uitlichten, stijgt langzaam naar het wateropervlak als wij stoppen met binnenhalen. Juist dit zijn de momenten dat je een aanbeet kan verwachten en het is dus zaak dat je dan geen slack in je lijn hebt. Mocht er een aanbeet volgen, dan kun je direct de haak zetten.

De coating zit onder het plastic. De zwarte stippen en rug zijn wel op het plastic gespoten.

Netjes afgewerkt

De maximale hoek van de staart

De X-rap wordt standaard geleverd met 2 vlijmscherpe haken waarvan de weerhaken opvallend klein zijn. Het dichtknijpen van deze weerhaken ging erg makkelijk. Aangezien de coating onder het doorzichtige plastic van deze plug zit, hoef je je over de duurzaamheid geen zorgen te maken. Ook de manier waarop de schoep overloopt in de body en de bevestiging van de haken aan de body, getuigt van een kwalitatief hoogwaardig product. Wat wij ook erg waarderen is dat de X-rap reeds is voorzien van een splitring. Je kunt het kunstaas dus direct op je onderlijn bevestigen. De 3D ogen en het holografische effect van de body, maken deze plug af.

Een echte Rapala

Conclusie en... meer informatie

Wij vinden de X-rap een fijne plug om mee te vissen. Zowel vanaf de kant als sleepend vissen achter de boot deed deze plug het goed bij de snoek. Op verschillende snelheden binnenvissen met af en toe een pauze levert met deze plug vis op. Het is daarmee echt een plug die werkt wanneer ander kunstaas geen vis oplevert. Met een prijs van 14 euro is de plug niet extreem duur of goedkoop. Mocht het zo zijn dat we deze plug kwijt raken, dan zullen wij zeker weer een nieuwe kopen.

Constructie/ kwaliteit: 9
Actie: 8.5
prijs: 7.5
Design: 8.5
Toepassingen: 9

Hengelspullen.nl Score: 8.5

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy