hengelspullen.nl

Review G.M.S. hooggeconcentreerde poeders

Door Bouke - Tegenwoordig zijn er steeds meer vissers die met een bepaalde regelmaat geur- en/of smaakstoffen gebruiken. Of het te maken heeft met het feit dat men op deze wijze denkt te kunnen voorkomen dat er geen vis gevangen wordt. Of er juist van verzekerd wil zijn dat men veel vis gaat vangen, is mij niet helemaal duidelijk. Een ding is zeker, er is op dit gebied veel te koop. Ze beweren stuk voor stuk het wondermiddel te zijn. Het lijkt wel of het voer lekker moet ruiken, wil je vis vangen, zoveel is er te koop.

Geschiedenis

Zo’n 40 á 50 jaar geleden, toen ik begon met het vissen was fabrieksvoer niet of nauwelijks te koop. Het voer maakte je zelf met behulp van het restantje gekookte aardappelen van de dag ervoor, oud brood, wat havervlokken, custard en eventueel wat witzand. Ging je wedstrijdvissen en de financiën lieten het toe, dan kocht je een zakje Justus. Geur en smaakstoffen had je toen nog niet. De vis was niet beter gewend.

In de loop van de jaren is het aantal verschillende soorten en merken visvoer enorm uitgebreid. De een nog beter dan de ander. Stuk voor stuk voer waarmee je vis op je stek krijgt. De doorgewinterde wedstrijdvissers wilde met een kleine toevoeging zijn voer net dat kleine beetje extra meegeven. In eerste instantie met wat suiker, zout of wat specerijen uit moeders keukenkastje. Later speelde hier de markt op in door met allerlei zakjes smaak en geurstoffen op de markt te komen. Afhankelijk van het type water, soort vis en het jaargetijde, maak je tegenwoordig het voer wat lichter, donkerder of juist wat zoeter, zouter of gekruid. Ik ben van mening dat wij hier met z’n allen te ver in zijn door geschoten, gezien de enorme verscheidenheid zoals wij die tegenwoordig bij iedere gerespecteerde hengelspeciaalzaak tegenkomen.

beet!

Gegevens / eigenschappen

Na samen met mijn zoon (ook visser) alle smaakjes en geurstoffen eens kritisch tegen het licht te hebben gehouden, hield ik slechts 5 verschillende soorten smeerflesjes en een paar additieven over. Het wordt een stuk overzichtelijker, dat kan ik u verzekeren. Het enige waar ik momenteel nog op let, is of de door mij nog gebruikte middeltjes ergens in een betere consistentie of concentratie te koop komt. Op deze wijze zoekend ben ik bij het merk GMS (het merk met die gele stikkers) terecht gekomen. Een merk waarvan de verdeler beweerd hooggeconcentreerde zogenaamde “lopende” poeders op de markt te brengen.

serie

Bij het ontleden van een standaard zakje smaakstof, die waar je je voer net dat beetje extra aantrekkingskracht mee geeft, blijkt het leeuwendeel van de bestanddelen (zeker 90 tot 95%) uit vulmiddelen als bijvoorbeeld zetmeel, zilverzand, zout en polenta te bestaan. Deze basiscomponenten worden door de fabrikant na goed door elkaar te zijn gemengd van een hoog geconcentreerd smaak en/of geurstof voorzien en indien nodig een kleurtje. De zakjes met additieven, uit een dergelijk mengsel, kosten veelal ergens tussen de € 2,50 en € 3,50 en zijn toereikend voor het flavouren van zo’n 3 á 4 kilo voer. Het additief krijgt hierdoor onnodig een veel te hoge kostprijs. Omgerekend komt dit neer op een toevoeging van ca. € 0,63 tot € 1.17 per kilo voer. De potjes hoog-geconcentreerde poeders van GMS (elk 100 gram, met een adviesprijs van € 7,50) zijn voldoende om gemiddeld zo’n 4 á 500 kilo voer mee te flavouren, hetgeen neerkomt op gemiddeld zo’n € 0,015 per kilo visvoer.

Soorten GMS hooggeconcentreerde poeders:

Vanille Een roomkleurig fijn poeder met sterke geur.
Voor zowel grote en kleine wateren.
Te gebruiken in oppervlakte en bodemvoer.
Zowel voor stilstaand- en stromend water.
Brasem, Karper.
vanille
Caramel Een geelachtig poeder met sterke geur.
Geschikt voor bodemvisserij.
Zowel voor stilstaand- en stromend water.
Voor grote vis en karper.
caramel
Amandel Een roomkleurig/geelachtig fijn poeder met sterke reuk
Te gebruiken in oppervlakte en bodemvoer.
Zowel voor stilstaand- en stromend water.
Voorn en brasem
amandel
Mixed fruit Een wit fijn poeder met sterke fruitige geur
Te gebruiken in oppervlakte en bodemvoer.
Zowel voor stilstaand- en stromend water.
Brasem, Karper.
mixed fruit
Eetlustopwekker Een oranje, reukloos poeder
Betreft een smaakstof, geen reukstof.
Kan gecombineerd worden met bv caramel, vanille of amandel
Vis blijft langer op de stek en gaat agressiever azen.
eetopwekker
Superzoet Een wit, reukloos poeder.
Betreft een smaakstof, geen reukstof.
Te gebruiken als ondersteuning van andere minder zoete additieven.
Kan mee gecombineerd worden (goed in combinatie met vanille, caramel en amandel)
Ca. 600 keer sterker dan suiker
Universeel

superzoet

Toepassing

- Een theelepeltje voor 5 kilo voer. Zelf gebruik ik een mespuntje per kg visvoer. Dit volstaat!
- In verband met de hoogte van de concentratie wordt proeven en sterk ruiken afgeraden.

Op de pot met eetlustopwekker, wordt zelfs middels het gevarenteken voor irriterende stoffen hiervoor gewaarschuwd.

- Meng niet teveel additieven door elkaar en gebruik een zo’n neutraal mogelijk voer.
- Om er van verzekerd te zijn dat het hooggeconcentreerd poeder goed over al het voer wordt verdeeld, wordt geadviseerd het poeder op te lossen in het water waarmee het voer wordt aangemaakt.

toepassing

maden

voer

Prijs

Advies verkoopprijs € 7,50 per pot met een inhoud van 100 gram

Praktijk

Om ervan verzekerd te zijn dat deze additieven werken, heb ik er langere tijd mee gevist alvorens deze review te schrijven. Zo heb ik deze poeders gebruikt tijdens mijn wintervisserij in de havens. Met succes, meerdere wedstrijden winnend afgesloten. De vanillepoeder in combinatie met superzoet is een echte killer. Tot op heden heb ik hiermee heel de winter door, brasem weten te vangen. Voor de fotosessie ben ik naar de Waal bij Hellouw gegaan. Die dag heb ik mijn voer geflavourd met de hooggeconcentreerde amandelpoeder in combinatie met wat superzoet. Het was een van die prachtige zomerse februaridagen. Met temperaturen tot ver boven het gemiddelde, was het aangenaam vertoeven aan het water. Na een vijftal korven te hebben gevoerd, heb ik mijn haak beaasd. Vrij vlot melde zich de eerste vis. Ondanks het feit dat er die dag weinig tot niets werd gevangen (de overige 7 vissers moesten het met 1 brasem doen…..), wist ik een vijftal mooie vissen te landen. Dat de combinatie van amandel met superzoet ook door andere beestjes werd gewaardeerd getuigd de foto met de door mij gevangen krab.

winde

Conclusie en... meer informatie

Ook tijdens het gebruik van deze poeders heb ik wel eens van die dagen gehad dat ik voor ieder visje letterlijk alles uit de kast moest halen. Je hoort mij dan ook niet zeggen dat dit een wondermiddel is dat beter vangt. Nee, het is een hooggeconcentreerd poeder waarbij bijvoorbeeld de caramel, amandel of vanille een vrijwel identieke prikkel richting alle vissen afgeeft, als die van de reguliere additieven met een identieke (minder geconcentreerde) smaak/geur.
Het enige verschil is:

- Dat u met de geconcentreerde poeders van GMS dat koopt wat daadwerkelijk op het etiket staat aangegeven. Geen onnodige bij-producten waar onnodig (verhoudingsgewijs veel te veel) voor betaald moet worden.
- Doordat u er maar weinig van nodig heeft, kan bij veelvuldig gebruik véél geld worden bespaard.
- Wanneer ik mijn voer een caramel, amandel of andere smaak geef, lijkt het dat wanneer ik de juist voorgeschreven hoeveelheden gebruik, het voer geflavourd met de hooggeconcentreerde additieven beter ruikt (meer geur afgeeft).

Deze review werd mogelijk gemaakt door sponsoring van GMS.
Al deze poeders zijn te koop bij hengelspeciaalzaken, waar inmiddels de geur- en smaakstoffenlijn van GMS (die met de gele stikker) te koop wordt aangeboden. Hengelsporters die geďnteresseerd zijn in de geur- en smaakstoffenlijn van GMS, verwijs ik graag naar de volgende link: www.gmshengelsport.nl en www.bergsma-online.nl/GMS. Hier staan alle geur- en smaakstoffen vermeld met hun specifieke eigenschappen.

Uw Productreviewer Witvis
Bouke Sinnige

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy