hengelspullen.nl

Review Skinz pellets door Bouke

Na mijn bezoek aan de laatst gehouden Visma kan ook ik als witvisser er niet meer omheen, het vissen met pellets (en dan bedoel ik natuurlijk het witvissen met pellets). Dat dit zich zo snel zou ontwikkelen, had ik nooit verwacht. Waren er tot voor kort alleen de bekende maοs en trouvit voerpellets, nu vind je bij vrijwel ieder gerenommeerd aas- / voermerk naast een hele collectie voer- ook haakpellets.

Nou had ik inmiddels wat ervaring in het vissen met pellets (zie hiervoor mijn review over het vissen met elastiekjes: http://www.hengelspullen.nl/nieuws/review.asp?ID=95), maar haakpellets die je zelfs tot een kant-en-klaar deegje kan kneden zijn ook voor mij nieuw. Deze pellets, de Skinz hookbaits van Sonubaits, verdienen hierdoor mijn aandacht. Ik ben er mee wezen vissen en heb ze op diverse soorten water getest, lees hieronder mijn relaas.

Iedere visser, die wel eens in een Engelse hengelsportzaak is geweest of een Engels visblad heeft gelezen, weet dat wanneer het om noviteiten op hengelsportgebied gaat, Engeland ver op ons vooruit is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de wieg van het vissen met pellets in dit land heeft gestaan. De Skinz hookbaits is een Engels product, dat door Primo distribution uit Alblasserdam (verdeler van o.a. Preston) op de Nederlandse markt wordt gebracht. Deze pellets, met een elastisch en biologisch afbreekbaar omhulsel, komen het best tot hun recht na ze een korte periode (enkele minuten) onder water te hebben gezet. De kern is naast goed en snel verteerbaar voorzien van allerlei vis aantrekkende bestanddelen. Deze pellets zijn naast droog (langzaam zinkend) ook voorgeweekt te gebruiken. Sonubaits brengt hiervoor naast de reeks pellets, diverse flavours en biologisch verantwoorde kleurstoffen op de markt. Wat dacht u van een zoet of een kruidig additief, of juist een kleurtje als toevoeging aan het water waarin u de pellets te week zet. De Skinz hookbaits worden hierdoor echte killers.

Gegevens

• Hookpellets verkrijgbaar in de maten 6,8 en 11 mm
• Smaken: - Aardbei (rood van kleur)
• Tonijn (bruin van kleur)
• Tutti frutti (geel van kleur)
• Goed te combineren met: - Sonubaits liquid flavours (smaakstoffen)
• Sonubaits liquid dyes (kleurstoffen)
• Sonubaits voer pellets (4, 8 en 12 mm)
• Voorgeweekt een soepele en elastische huid waar de haak goed doorheen gehaald kan worden en blijft taai genoeg om in het water aan de haak te blijven hangen
• Zijn droog te gebruiken, zinken dan langzaam (goed voor het zgn. on the drop vissen)
• Bezitten een goed en snel (licht) verteerbare kern
• De zakjes zijn goed hersluitbaar.
• De zakjes hebben een inhoud van netto 40 gram
• De zakjes hebben een adviesprijs van € 2,50 p/st
• Kunnen rechtstreeks op de haak of middels een hair
• Duur wellen/weken (ze worden hierdoor na een paar minuten iets groter, ze zuigen zich vol)

weken

De pellets zijn droog te gebruiken en zinken dan langzaam.

Na een paar minuten weken, zuigen de pellets zich vol.

Voorgeweekt een soepele en elastische huid waar de haak goed doorheen gehaald kan worden en blijft taai genoeg om in het water aan de haak te blijven hangen.

Pellets met een goed en snel (licht) verteerbare kern.

Praktijk

De Skinz zijn door mij uitgebreid getest. Van vrijwel stilstaand water met een vaste stok tot op de Waal (flink stromend) met de feeder. In eerste instantie heb ik deze pellets op de Linge getest. Het is nog vroeg in het seizoen, de vissen waren nog niet echt los. Er stond nagenoeg geen stroming. Met een 0,9 grams dobbertje kon ik mijn aas goed blokken. Met het aas royaal op de grond (vrijwel de hele onderlijn ca 23 cm), duurde het niet lang totdat de eerste vis zich melde. Na een kort gevecht kon ik een pracht voorn landen. Na nog een paar mooie voorns een paar halfwas brasems te hebben gevangen melde zich zowaar een pracht van een brasem. Tjonge, wat was deze vis sterk (een dikke vijftiger). Mijn zoon die een vijftiental meter verderop zat te vissen (met identiek voer en maden/casters als haakaas), hield mij qua aantal bij, alleen waren zijn vissen stuk voor stuk kleiner. Aan het eind van deze vissessie de balans opmakend hadden wij allebei een vrijwel gelijk aantal vissen gevangen. Het verschil zat hem in het gewicht. De digitaleweegschaal gaf bij mij een gewicht van ca 5,3 kilo aan, terwijl deze bij mijn zoon op 0,9 kilo bleef hangen. Mijn kleinste vis was wat lengte betreft gelijk aan de grootste van mijn zoon!

Een weekend later ben ik met de 11 mm Skinz hookbaits (tuna) en mijn Grandview heavy-feeder richting de Waal getrokken. Tjonge wat een pracht van een rivier! De stroming was sterk, ik moest met zwaar materiaal aan de slag. Met 100 grams ankerkorven eerst wat voer gebracht. Met de Skinz op een hair aan een onderlijn van ongeveer een meter was het ook hier gauw raak. Deze middag wist ik op deze wijze naast drie grote brasems een tweetal flinke windes en een paar mooie blankvoorns te vangen. Het viel mij op dat ik deze middag geen enkele missers heb gehad.

Conclusie en... meer informatie

In beide gevallen kwam ik met een kaal basis voer goed uit de voeten. Dit ondanks het feit dat ik voorstander ben met dat te vissen waar je mee voer. Ik had natuurlijk wat Skinz voerpellets door mijn voer kunnen doen, ik wilde in beide gevallen overtuigd worden van het tot aasgedrag aanzetten evenals de aantrekkingskracht van deze pellets op vis. Eerder had ik altijd enkele tubetjes kant-en-klaar deeg in mijn koffer, voor van die momenten dat de vis op vrijwel niets aast. Gezien het feit dat je deze pellets (mits goed geweekt) gemakkelijk tot een soort deegje kunnen worden gekneed en je ze ook als pellets aan je haak kan prikken (of middels een hair), vervangen de Skinz in het vervolg mijn tubetjes kant-en-klaar deeg. Ondanks het feit dat er geen uiterlijke houdbaarheidsdatum op de zakjes staat aan gegeven (een mogelijk verbeterpuntje voor Skinz!), heb ik het idee dat deze pellets mits droog bewaard lang goed blijven. Met een adviesprijs van € 2,50 liggen deze pellets binnen ieders bereik, wat mij betreft een echte aanrader.

Met dank aan De Hengelsport Reus (Drempt)

De Hengelsportreus

Uw Productreviewer Witvis
Bouke Sinnige

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • Adverteren • Contact / Colofon • Disclaimer • Privacy