hengelspullen.nl

Review PENN 525 MAG, DREAM MACHINE

Door Rene Sehr - In de hengelsport valt mij op dat elk jaar nieuwe modellen en series op het toneel verschijnen, maar ook geruisloos weer verdwijnen. Het aantal hengels en molens is ontelbaar en elk jaar zijn er weer nieuwe vindingen en vernieuwingen. Op het gebied van de werpreels voor de zoutwatervisserij lijkt er niet zo’n vernieuwingsdrift te zijn. In deze review neem ik eens een werpreel onder de loep; de Penn 525

MOLEN vs REEL

Vandaag de dag zijn er twee duidelijke kampen: er zijn reelvissers en er zijn molenvissers. Vroeger kon de molen niet tippen aan de reel qua de te behalen werpafstanden, maar dat is wel voorbij, sinds er nu speciale molens en bijbehorende hengels zijn. Het vissen met een reel is apart en zal altijd een schare aanhangers blijven houden. Voor een reel heb je ook een speciale hengel nodig, zodat de aanschafkosten vrij hoog zijn.
Het principe van de reel is eenvoudig, een paar sterke tandwielen die een spoel aandrijven. Dit principe was in het begin al gebaseerd op een sterk fundament en in wezen hoef je dan weinig te veranderen. Men wisselt eens wat met metaal, kunststof, titanium en dat soort zaken, maar het verandert verder niets aan de performance van de reel. Veel nieuwe modellen lijken eigenlijk nog hetzelfde als bij de introductie, jaren en jaren geleden en dat is zeker zo met de reels die gebruikt worden voor het casten. De enige twee spelers op deze markt zijn ABU en PENN. Betekend dat dan dat deze tak van vissen niet met de tijd meegaat of is er niets te vernieuwen? Slim is het niet gebleken om een bepaald goed concept te veranderen om de productie wat goedkoper te maken. Het merk ABU heeft daarin een gevoelige les geleerd. Een merk dat altijd gewoon heeft vastgehouden aan de basis is het Engelse PENN. De wijzigingen die werden en worden aangepast in de modellen zijn eigenlijk altijd een verbetering gebleken. Neem nu de PENN 525 MAG De hoofdrolspeler van deze review  is al reeds jaren de absolute koploper als het gaat om werkpaarden in de zeevisserij.

VOOR WIE?

De Penn 525 is een reel ontworpen voor de middelzware tot zware kantvisserij in Engeland. Een jaar of 20 geleden had voornamelijk ABU de naam om werpreels te produceren waarmee zeer ver geworpen kon worden en deze reels uit de 6000 serie werden ook voornamelijk gekocht om zeer verre worpen te kunnen maken tijdens castingwedstrijden. Het enige probleem van deze ABU reels was dat ze niet enorm sterk waren en de inhaalsnelheid laag was. Ook bij de sterkere 7000 serie (eigenlijk een bootreel) was de inhaalsnelheid te laag om ook over “rough ground” aas en vis snel binnen te draaien. PENN kwam een jaar of 10 geleden met de perfecte reel: de 525 Mag, ontworpen voor en door Engelse top kantvissers. Deze reel had alles wat een kantvisser kon wensen: een hoge inhaalsnelheid gekoppeld aan een zeer krachtige performance en een zeer fijn afstelbare magnetisch remsysteem, dat de befaamde vogelnestjes voorkwam. Leuke bijkomstigheid: de reel bleek ook zeer grote afstanden te kunnen gooien. In een paar jaar tijd groeide deze reel uit tot de favoriete vismachine van vele Engelse zeevissers.

MAG, SUPERMAG,KNOBBY

Momenteel zijn er drie versies in omloop en met alle drie heb ik inmiddels gevist. Met de “oude” 525 MAG kan je het remsysteem bedienen door middel van een schuifje aan de zijkant van de reel. “Fast” betekend dat de afstand tussen magneetjes en spoel vergroot wordt en “slow” verkleind de afstand tussen spoel en de magneetjes. Het gevaar van het schuifje is dat deze tijdens het vissen “verschuift” in een ongewenste positie. In de praktijk gebeurt dit ook regelmatig met de kans op pruiken. Voor elke worp moet je dan ook de positie van het schuifje controleren. De gewone MAG heeft RVS lagers. De nieuwe Mag Xtra en de SuperMag Xtra hebben ceramische lagers
De befaamde Engelse zeehengelaar Neil Mackellow vond het schuifje lastig en bedacht samen met PENN een draaiknop die volgens hetzelfde principe werkt, maar tijdens het vissen niet per ongeluk kan verdraaien. Deze reel heet de Supermag Xtra, maar kreeg al snel de bijnaam “knobby”. Verder zijn beide reels identiek.

magneetjes

lichte slijtage door magneetjes

PRAKTIJK

Ik heb een jaar of 6 met grote tevredenheid gevist met de gewone MAG 525 met schuifje. Als enige nadeel van het schuifje kan ik noemen dat de stand hiervan voor elke worp gecontroleerd moet worden. Als het schuifje namelijk is verschoven van slow naar fast, dan is een pruik onherroepelijk het gevolg. Maar goed, het controleren wordt uiteindelijk een automatisme. Standaard stelde ik het schuifje af op 2 streepjes minder dan de maximale remkracht. Met deze instelling heb je nooit pruiken en is een veilige instelling voor het normale vissen. De reel gooit zeer goed, haalt zeer snel in en is zeer krachtig.
Zelf vis ik al jaren met Berkley XT Solar 0.34 mm nylon op de spoel. Het verdient aanbeveling om de reel niet al te vol te spoelen en een paar mm onder de spoelrand te houden. De reelspoel draait op 4 lagers. Wanneer de spoel in de vrijloop staat, draait de spoel op twee lagers; deze lagers dienen gesmeerd te worden met een dikke olie. Het meeste wordt Rocket Fuel Red gebruikt. Er is ook een Yellow versie, maar die is voor het gewone vissen te dun. Voor de andere twee lagers mag vet worden gebruikt. Eens in de 10 a15 vissessies moet de reel worden opengemaakt en de lagers opnieuw gesmeerd. Dit is een werkje van een half uur per reel, maar reelvissers weten niet beter dan dat dit er gewoon bijhoort.
De huidige ceramische lagers waarmee de MAGS worden uitgevoerd zijn kwalitatief beter dan RVS en verhogen de accuratesse, terwijl de hitte die tijdens de worp ontstaat door het hoge toerental beter wordt afgevoerd.
Met de afstelknop van KNOBBY ben ik nog steeds aan het worstelen. Op de knop staat een “+” en een “-“, maar ik kan niet zo goed onthouden of “+” nu betekend meer remkracht of meer snelheid en dus moet ik nog steeds voor elke vistrip even proefgooien. Ik moet daar snel eens iets op zien te vinden…
De afremsnelheid van de KNOBBY is wat fijner in te stellen dan de gewone MAG zodat je nu echt de maximale praktische afstand kan behalen tijdens de visdag. Dit is in theorie, want je zult tijdens een visdag altijd de meest veilige stand kiezen.
Wie het leuk vindt, kan deze reel voorzien van een zogenaamde Powerhandle. De knop draait op een lager en dat maakt het binnenhalen extra vloeiend en het leukt de Penn mooi op.

optie: kinky slinger

Strandvissen met de Penn

Conclusie en... meer informatie

Deze reel heeft in mijn ogen geen minpunten en eigenlijk is deze review meer een ode aan deze reel. Hij gooit ver, is zeer krachtig en vergt weinig onderhoud. Eventueel is deze reel inzetbaar als bootreel tijdens het uptide-vissen. Kortom een superapparaat.
De gangbare prijs van de Mag Xtra ligt rond de 215 euro, die van de Supermag Xtra rond de 285,00.

Kogellagers

6+1 (ceramisch)

Lijncapaciteit

300m/0.35mm

Inhaalsnelheid

6:1

Max Drag

15lb

Inhaalsnelheid

711mm per slag

Gewicht

482 gram

IMPORTEUR NL:  www.shakespeare.nl

Grt

Rene Sehr
rene@hengelspullen.nl

Lees ook deze reviews:

Abu Garcia REVO MGX

(23-7-2011)

review angling

Pruik ongedaan maken zonder lijnverlies

(8-5-2011)

review angling

Review PENN 525 MAG, DREAM MACHINE

(14-7-2008)

review angling

Review Daiwa Megaforce 150i

(24-8-2007)

review angling

Review Daiwa Bayard 150 jerkbait reel

(25-6-2007)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy