hengelspullen.nl

De MaXForce Flat Head door Willem

Finding Nemo! De MaXforce Flathead swimbait deed me denken aan de animatiefilm van Disney, waar iedere peuter stapel op is, vanwege de combinatie van avontuur, spanning, knap filmwerk en geraffineerde trucage. Rick, de eigenaar van Rix hengelsport in Lutten, drukte het speeltje in mijn handen, met de vraag of ik hem serieus kon testen. “Het mooie van dit merk is”, zo voegde hij er aan toe, “in vergelijking met anders spul, is het niks te duur.” Nu is het vaak zo, een prijs van niks, is een aasje van niks, maar dat gaat in het geval van deze Nemo niet op. Maar ik zal eerlijk zijn, als liefhebber van natuurgetrouwe weergaves had ik zo mijn twijfel.

De MaXforce Flathead leek me meer een speeltje voor het peuterdagverblijf, of als mobiel boven de box van mijn kleinzoon, mits de haken verwijderd worden natuurlijk. Een snoekverleider? Pfff, ik moest het nog maar es zien, maar ja, dat was op basis van het eerste gezicht. Scepsis te over. Of deze verdwenen is? Een volmondig ja, als sneeuw in de hete Sahara! Mik hem in het water, geef hem een sjok en weet genoeg, dit is een stuk kunstaas met een volstrekt unieke actie, ‘keep us from temptation, temptation, temptation’, Heaven 17 gonsde door mijn raap, terwijl Nemo kronkelend en onvast als een donken bootsman zijn weg zocht door het nat, dit wordt bingo, kan niet anders.

De ‘kale’ gegevens

De Flat Head is een met de hand gemaakte houten swimbait die zowel trollend/slepend als jerkend te vissen is. Het aasje bestaat uit twee segmenten en heeft apart daarvan een staart van hard plastic. Door zijn gedrongen uiterlijk en unieke actie springt deze Nemo nadrukkelijk in het immer begerige snoekenoog. De Flat Head is uitgevoerd met twee stuks vlijmscherpe dreggen 1/0 van Diiachi en oersterke splitringen, net degelijk als het totale uiterlijk doet vermoeden. Het aasje is van hardhout, voorzien van een stevige laklaag en de staart is van hard plasticstaart. De actie is slow sinking en je kunt hem langzaam in één tempo naar je toe halen, mooier is om hem afwisselend met lange halen en korte tikjes binnen te vissen, de actie is dan volstrekt onvoorspelbaar en voor onze groen gespikkelde vrienden even verleidelijk als de heupwiegende Shakira voor een gezonde vent, dit om een indruk te geven. Ondanks zijn afmeting van ‘slechts’ 135 mm oogt de Maxforce Flathead indrukwekkend en robuust en is dat is ie ook met een gewicht van 85 gram. Er is keus uit vier kleurstellingen: ReadHead, Yellow Tiger, Yellow Perch en Ghost Perch.

Test

Een juiste materiaalafstemming is van essentieel belang. Dat is een open deur intrappen, maar ik geef ze niet graag de kost, de collega’s die een veel te zware aasje aan een ‘vergevingsgezind’ spinhengeltje hangen en klagen dat ze geen cent actie in ‘dat waardeloze kreng’ kunnen krijgen en misser op misser produceren. Balen, klopt, maar Ruud van Nistelrooij komt ook niet uit de voeten op badslippers. De MaXForce is getest aan een baitcaster van F4E, die ‘veekoeken’ van tussen de 30 en 90 gram kan wegzetten en opgesierd is met een ‘platte’ reel van ABU Garcia, de Revo S. De Flat Head nadert met zijn 85 gram het plafond, maar is prima te vissen aan deze pook. Het testwater is een afwateringkanaaltje van maximaal twee meter diep, met een goed witvisbestand én, dat weet elke roofvisser, waar de prooi zich ophoudt, ligt ‘sister pike’ tussen het groen op de loer, daar kun je donder op zeggen. Omdat deze Nemo ‘slow sinking’ is, zijn verschillende dieptes te bereiken. Ingooien en direct beginnen met tikken, betekent vissen in de oppervlakte, wil je dieper, dan laat je deze ‘bolle knaap’ eerst afzinken en tikt hem dan naar je toe, kwestie van uitproberen, maar een kind kan de was doen.       

Conclusie en... meer informatie

Ik heb een aangeboren angst voor robuust aas. Een kronkel uit mijn verleden. Als jochie meende ik altijd dat een klein visje eerder gepakt werd, als zijnde een gemakkelijk te behappen prooi. Nu weet ik beter, maar blijf in vergelijking met mijn snoekmaten die zonder te verblikken of verblozen ‘halve kippen’ van ruim boven de ons in de speld hangen bescheiden. Door zijn hoge en robuuste vorm is de Flat Head in onze wateren enkel geschikt voor de jacht op snoek en het verbaasde me dat ook snoekjes onder de zeventig centimeter op dit stuk kunstaas klapten, blinde agressie of zagen ze er toch een lekkere hap in, zeg het maar. Nemo komt mijns inziens het best tot zijn recht in het voorjaar en vroege zomer en kan dat boven het groen onder de waterspiegel worden binnen getikt. Mee in de boot, om er mee te trollen kan ook. Blijf bij de les, want de aanslagen zijn lomp hard en hartkloppingen van opwinding. Echte nadelen kan ik niet verzinnen, mits de afstemming goed is, het je goud in handen, maar naarstig op zoek naar minder goede eigenschappen zou ik zeggen: gebruik ‘m niet in klein water, er plonst nogal wat in het water en misschien dat dit in slootjes van bescheiden afmeting meer afschrikt, dan nieuwsgierig maakt, maar dat is een veronderstelling voor eigen rekening. Nemo en ik, het was niet zozeer liefde op het eerste gezicht, maar al doende winnen aan vertrouwen. Het kan bijna geen toeval zijn dat ik juist op de valreep van dit verslag Mika hoor op de radio: ‘Big girls, you are beautiful!’ Echt een toppertje, voor een ‘zacht’ prijsje, want voor 11,95 verruilt ie in de toko van Rix van eigenaar.

De MaxForce is online te bestellen bij fishing4u (klik op het logo om direct naar de juiste pagina te gaan):

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy