hengelspullen.nl

Review Shimano Catana AX240M 10-30gr

Het ontstaan van de Shimano producten stamt uit 1921 en is te danken aan een Japanner met één heel duidelijk doel. Deze Japanner, genaamd Shozaburo Shimano, verkondigde destijds “mijn uiteindelijke doel is om Shimano producten de beste te maken in Kansai, daarna de beste in Japan en uiteindelijk de beste van de hele wereld”. Momenteel is Shimano één van de grote spelers in de hengelsportmarkt. In deze review nemen we de Catana AX240M onder handen.

Constructie
De Shimona Catana is gemaakt uit XT30 carbon. De blank is in verhouding tot andere hengels in deze prijskasse wat dunner. Met 172 gram is de hengel daardoor lekker licht. De afwerking van de hengel is, zoals we dat van Shimano verwachten, uitstekend. De 7 fuji geleideogen zitten mooi op de blank gemonteerd en zijn goed over de lengte van de hengel verdeeld. Dit merk je als je de hengel onder spanning zet.
Als lijn hebben wij voor deze review een sterke lijn met relatief weinig rek gekozen: De Special Shimano Spinning (0,25mm / 6,3 kg). Deze lijn blijft, zonder weerstand, lekker door de ogen lopen. De Shimano special spinning zullen wij binnenkort in een review behandelen.

Het logo doet een vlijmscherpe actie vermoeden - niks is minder waar

XT30 carbon

Reelhouder en handvat
Met deze hengel zou je in principe wekenlang kunnen vissen zonder moe te worden. Het natuurkurken handvat ligt lekker in de hand. Ook de reelhouder is mooi afgewerkt zonder scherpe hoeken. Een molen kan muurvast op de hengel worden gemonteerd. Het handvat is lekker lang. Voor een verre worp kun je de gehele lengte gebruiken. De dikte van de handgreep is precies goed en de afwerking is perfect.

De molen kan moervast worden gemonteerd

De hengel bestaat uit 2 delen. De insteek werkt prima.

Verre worpen
Werpen met deze Shimano is alsof het vanzelf gaat. Of je nou 15 of 30 gram aan je lijn hangt, je zult het zonder moeite ver kunnen werpen. Precieze worpen waren ook geen enkel probleem voor de Catana. Bij een worp voel je precies wat er gebeurt. 10 gram is wel de echte ondergrens van de hengel.

Verre precieze worpen zijn geen probleem met de Shimano Catana

Eigenlijk onmisbaar

fuji geleideogen

Actie
De Catana beschikt over een parabolische actie. Een vluchtende vis zul je daardoor tot in het handvat voelen. Ondanks deze parabolische actie, beschikt de hengel over genoeg body om een haak goed te kunnen zetten. Desondanks is kunstaas met gevoel binnen te vissen. De dunne top registreert daarbij iedere beweging van je kunstaas. Toch heeft de hengel het onmiskenbare spingevoel (een wat zachtere actie met een flinke body en parabolische actie).

Krom tot in het handvat

Een 18 gram plugje is goed met de hengel te voelen en de actie is goed aan de top te zien

Toepassing
Wij hebben de Shimano getest met verschillend kunstaas. Door de lengte van 2.40 meter, de parabolische actie en de gevoelige top, zou je de hengel ook kunnen gebruiken voor het penvissen op snoekbaars. Met name onder moeilijke omstandigheden (bruggen, overhangende bomen) komt de Catana dan tot zijn recht. Ook met een kleine spinner (maat 1, 2 of 3) en een wat dunnere lijn valt er met deze hengel prima te vissen. Echter met bijvoorbeeld een Nilsmaster plug van 28 gram kan ook nog goed worden gevist. Of het nou een baars van 20 cm is of een snoek van 80 cm, je zult plezier beleven aan de dril. De Catana is een echte spinhengel. Toch hebben wij de hengel ook ingezet als verticaalhengel. Door het gebruik van een zwaar loodje tijdens het dropshot vissen is er toch goed verticaal met deze hengel te vissen. De hengel geeft een eventuele aanbeet dan redelijk goed door. Voor het verticaalvissen met shads en loodkop is de hengel minder geschikt. Bij deze toepassing merk je dat je een spinhengel in handen hebt en het topgevoel, dat een verticaalhengel heeft, in je handgreep mist.

Prijs en verkrijgbaarheid
De prijs van deze hengel ligt tussen de 30 en 40 euro en is verkrijgbaar bij de meeste hengelsportzaken op hengelspullen.nl. Klik hier voor een overzicht.

Diverse soorten kunstaas van 8 tot 35 gram hebben we ingezet

We vissen de Catana hier vanaf de kant. Echter kan de hengel ook in andere omstandigheden worden gebruikt.

We vissen door totdat het donker is

Conclusie en... meer informatie

Dat deze hengel zo plezierig zou vissen hadden wij voor het begin aan deze test eigenlijk niet verwacht. De hengel gaat dus voortaan mee op pad. Met name de allround eigenschappen van deze hengel maken het een echt blijvertje. De afwerking is goed en over de verschillende onderdelen van de hengel is nagedacht (haakoogje, reelhouder die lekker in de hand ligt). De Catana werpt lekker en precieze worpen worden kinderspel. Kortom: Een tophengel voor weinig geld!

Constructie/ kwaliteit: 9.5
Actie: 8
prijs: 9.5
Design: 9.5
Toepassingen: 9.5

Hengelspullen.nl Score: 9.2

Meer infomatie over Shimano:
Shimano website

Lees ook deze reviews:

D.A.M. Sumo Competition Barbel Duo-tip 3,30m

(19-6-2012)

review angling

Ultralight drop shot vissen met de Daiwa One&Half

(21-3-2011)

review angling

REVIEW Shimano Beastmaster BX barbel

(24-1-2010)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,75 lbs Radar door Pieter

(10-10-2009)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,5 lbs radar door Pieter

(5-10-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy