hengelspullen.nl

Review Prologic Butch Lure door Willem

In mijn beleving stond mijn oma altijd in de keuken te koken en was mijn opa altijd aan het vissen. Tegen het eind van de middag kwam ie dan thuis met ongelooflijk dikke vissen. Ik denk brasems, maar dat weet ik niet meer, ik was nog maar een uk, wel herinner ik me dat oma ze schoonmaakte en ze bakte in de pan. Opa was de beste visser van de hele wereld. Ik, zijn oudste kleinzoon, was naar hem vernoemd. Kleinzoon Willem is net als zijn opa zaliger verslaafd aan de hengel.

Alleen laten de brasems me koud, liever munt ik het op de predators in onze wateren, met als ‘baas van allen’ natuurlijk het jagen op ‘sister pike’. Opa rookte sigaren. Van hem kreeg ik de bandjes en mijn eerste bamboehengel met tuig. Goh, wat was ik trots. Was het misschien de gedachte aan mijn opa zaliger en specifieker zijn onafscheidelijke sigaar wat mij trok in de variant Zander uit de serie Butch Lure van Prologic? Zeg het maar. Samen met Rick van Rix hengelsport in Lutten sloften we langs rekken kunstaas en viel mijn oog op dit stuk kunstaas. De Zander (zie nummer 15 in het overzichtsplaatje) had wel iets weg van de sigaren van opa, maar moet in wezen een snoekbaarsje voorstellen. Ik trok de stoute schoenen aan, trok Rick aan zijn mouw en zei dat ik die wel héél erg graag wilde testen. Dat in het water vis en in viswinkels vissers worden gevangen werd door dit voorval gestaafd. Rick vond dat geen probleem en plukte de Zander voor me uit het schap. Ik jubelde van binnen, vol voorpret om ‘opa’s sigaar’ te testen.

Gegevens

Het promoverhaaltje wil dat de serie Butch Lure is gemaakt om grote vissen te vangen en dat het aasje aangevallen wordt met de grootste agressie. Het nepvisje wordt bewierookt als zijnde volstrekt uniek in zijn actie (check filmpje http://prologicfishing.com/log/vids/Butch08.wmv) en is voorzien van extra sterke splitringen en Japanse dreggen.   
De kleuren zijn 01/Dirty Silver, 03/Blue Silver, 04/Perch, 05/Firetiger, 07/Parrot, 09/Golden Ambulance, 14/Pike (op de plug staat geen Jack zoals op de afbeelding) en ‘last but not least’ 15/Zander.
De Butch Lure heeft een lengte van 16 cm, weegt 49 gram en de actie is suspending, met andere woorden, als je het stil laat vallen, blijft ie zweven op zijn plaats. Geweldig. In gedachten zag ik stevige snoekdames al grijpen naar dat ding, bam, hebbes!

Te water

De verwachting van dit aasje waren echt superhoog, ik was echt blij dat ik hem mocht testen en als een ongeduldige knaap was het direct op naar de waterkant. Nu weet ik ook wel dat indien de snoek echt los is, ze in blinde woede alles pakken. Als je dat net gaat vissen in zo’n massale driftbui en het aasje waar je al zulke hoge verwachtingen van had wordt spoedig gegrepen, dan kan het niet meer kapot. Natuurlijk besef ik dat het meer een kwestie van het juiste moment op de juiste plaats is en niet zozeer het gelukskusje voorafgaand aan de tewaterlating, maar hoe het ook zij, de aanranding was spoedig na zijn debuut. ‘Opa’s sigaar’ is gevist aan mijn lievelingsstok, een baitcaster van F4E, met als reservoir een platte spoel de Revo S van ABU Garcia, ik weet, die komt nogal es voor in mijn reviews, maar ja, zo gaat dat, een kast vol cd’s en toch elke keer dezelfde cd in de speler, met vissen is dat al niet anders, ieder mens heeft zo zijn lievelingsspeeltjes. Enne, nu ik het daar toch over heb, bedankt voor de bemiddeling Rix, geen woord overdreven, echt fijn spul om mee te vissen. Maar goed, mijn steel komt het best uit de verf bij een gewicht tussen de 30 en 90 gram, dus de Butch Lure zit daar met zijn 49 gram fijn tussen. Het kanaal waar dit ‘piece of art’ van Prologic zijn eerste zwemles kreeg mondt uit in de Overijsselse Vecht, welke kraakhelder is. Voor snoekbaars mag het best een beetje troebel en ach, een zanderwijfje op leeftijd heeft er geen enkele moeite mee om een kind van eigen soort tussen de kaken te nemen. Hoor ik een vragend ‘huh’ zeggen?, welnu, zie bijgaande foto’s. Hoe dit kunstwerkje behandeld moet worden? Ach, na een paar keer werpen is dat duidelijk, een kwestie van naar je toe halen, stil laten vallen, iets dat echte visjes ook doen, weer een paar onregelmatige halen en weer stil laten vallen, als een paniekerig visje, dat het spoor bijster is geraakt.          

Conclusie en... meer informatie

Ik kan er niets aan doen, muziek, voetbal en vissen, ik kan het niet los van elkaar zien. Ta, tadadadaa, Brown Sugar…, ‘opa’s sigaar’ waggelt door het water, onder de klanken van de Stones, geeft ‘op de plaats rust’ als ik de slinger van de Revo S laat stoppen, zweeft als een gedesoriënteerd prooivisje tussen bodem en waterlijn en wacht tot het gegrepen wordt en dat gaat absoluut gebeuren, gelooft u mij, zo waar als mijn naam Willem is. De Butch Lure heeft nog een grotere broer (21 cm, bij een gewicht van 105 gram), maar ik houd het liever bij de lichtere variant. En dan nu de nadelen. Die zijn niet direct te benoemen. Op aasjes van topmerken is weinig aan te merken en elke diskwalificatie is in de regel een brevet van onvermogen naar jezelf. Het is vooral een kwestie van inspelen op de omstandigheden, inzetten op de goede momenten, de juiste keus maken op het betreffende water, daarbij rekening houdend met zaken als diepte, zicht, stroming en noem maar op. Mijns inziens komt de Butch Lure het best tot zijn recht in niet al te diep water, tot een metertje of 2.5 á 3, wat best redelijk helder mag zijn. Er zit geen ratel of iets dergelijks in de Butch Lure, die het derhalve helemaal moet hebben van zijn actie. Sterk punt is de prijs. Rix hengelsport heeft hem voor 11,50 euro in diverse variaties aan de wand hangen en persoonlijk vind ik dat een keurige prijs, voor een schitterend uitziend aasje, dat, belangrijker, bij zowel snoek als snoekbaars zonder mankeren in gaat.

De Prologic is online te bestellen bij fishing4u (klik op het logo om direct naar de juiste pagina te gaan):

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy