hengelspullen.nl

C.J.W. vertikaalhengel light 1.95 - door Ron

Al een paar jaar ben ik neergestreken in Haarlem. Ik weet nog goed dat ik jaren geleden hier in het westen aankwam en mij verwonderde over het mooie viswater. Rietkragen, woonboten, overhangende bomen.. Het duurde dan ook niet lang of ik ging met mijn volle arsenaal aan hengelspullen op pad. Vol goede moed knoopte ik mijn favoriete plug aan de lijn. Een aasje waar ik al menig snoek mee had weten te verleiden in het noorden en oosten van ons land. Echter na een paar uur trollen, was er nog geen vis aan de haak. Vreemd, dacht ik. Ik had toch wel een snoekje moeten haken..

Wat ik toen niet wist weet ik nu wel. Ook al ziet het water er hier rondom Haarlem nog zo visrijk uit, massaal roofvis is er niet te vangen. En mocht je onverhoopt een mooie plek hebben gevonden (meestal midden in de stad) met een goede visstand, dan is er grote kans dat de volgende dag je stek wordt leeg gevist. Maar genoeg geklaag. Snoekbaars is hier, zelfs op de meest slechte dagen, nog wel te verleiden tot een aanbeet.

Snoekbaars dus
Ondanks mijn liefde voor de snoek, trek ik er dus vaak op uit om snoekbaars aan de haak te slaan. En aangezien de kans op snoekbaars hier veel groter is dan op snoek, heb ik in de afgelopen jaren het nodige geëxperimenteerd.

De uitrusting
Snoekbaars vangen is een kunst op zich heb ik in de afgelopen jaren gemerkt. Ik herinner me nog hoe ik in Haarlem op jacht ging naar snoekbaars, op dezelfde manier zo ik dat in Emmen en Groningen gewend was. Een gevlochten lijn van 14.00mm, een hengel met 20 gram werpgewicht en een shadje direct op de lijn geknoopt van de diverse shad producenten in de kleuren die ik aantrof in de bladen of op het internet. Moet werken toch? Niet dus. Als techniek gebruikte ik de "ruk maar wat raak" techniek vanuit mijn bootje. Dus laten zakken en wat op en neer bewegen. Ook wat betreft het vinden van een stek gebruikte ik de doorgaanse technieken. Zoeken naar een taluudje en vis op de visvinder, niet rekening houdend met lawaai van de buitenboordmotor of het lawaai van een zakkend anker. Het bleek al snel dat "deze techniek" weinig vis opleverde. Tijd voor verbetering dus.

Perfectie
Met mijn drang om die mooie snoekbaarzen aan de haak te slaan, begon ik te experimenteren. Het bleek al snel dat een (onder water onzichtbare) fluorocarbon onderlijn, meer vis opleverde dan de direct aan de lijn geknoopte shad. Sinds deze bevinding, onder andere getest met een vismaat die met dezelfde set-up zonder fluorocarbon viste, ben ik nooit meer hiervan afgestapt. Groot voordeel is dat een snoek ook nog geland kan worden aan deze lijn. Als lijn gebruik ik tegenwoordig een 0.08mm gevlochten lijn. Voordeel is dat je alles nog net even beter voelt en net even iets minder last hebt van stroming. Een goede molen of reel met goed werkende slip is een must. En als laatste zocht ik natuurlijk naar perfectie in mijn hengel. Een superlichte strakke niet te lange stok (max. 200 cm) met een mooie parabolische actie was wat ik zocht. Daarnaast moest de hengel ook diagonaal vissend genoeg gevoel en body hebben om een beetregistratie te kunnen waarnemen en de haak met een polsbeweging te kunnen zetten. Daarnaast hou ik van een goede grip en balans, je zit toch op een visdag vaak een paar uurtjes met een hengel in je handen.

C.J.W.
Voordat ik op bezoek bij C.J.W. in Amsterdam ging, had ik zijn collectie op het internet al bekeken. Het was voor mij direct duidelijk welke hengel ik wou hebben. De allerlichtste vertikaalhengel natuurlijk! Aangekomen bij Cor in de winkel, was het een gezellige boel. Hengels, koffie, peukjes (ook al rook ik niet) en natuurlijk de schaars geklede schoonheden aan de muur, maken het tot een locatie waar je niet snel zonder gesprekstof zit. Toeval trof dat er ook een Amsterdamse snoekbaarsvisser in de winkel was. Vol trots vertelde de ervaren visser over zijn grote dure visboot en de vangsten die hij in de weekenden deed met bekende vissers en familie. Toen ik hem vertelde over mijn snoekbaarservaringen en mijn doelstellingen, keek hij mij met een groot schuin oog aan. Desondanks beleef ik zelf erg veel plezier aan deze lichte manier van vissen en kan het dan ook iedereen aanraden.

Duur
OK, ruim 300 euro is een flinke bak met geld voor een stok, dat geef ik toe. Er zijn vast ook goedkopere hengels waarmee ik net zoveel vis zou kunnen vangen. Maar heb je dan ook deze perfectie in handen die deze stok van Cor je biedt? En waar zit hem die perfectie nu precies in, zal de lezer zich afvragen. Wat maakt het nou zo speciaal, zo'n C.J.W. hengel? Voor mij is het het gevoel. Ik kan mij voorstellen dat u nu ronduit moet lachen. En dat is natuurlijk begrijpelijk, ieder mens is verschillend. Wat ik wil zeggen is dat vissen voor mij meer is dan simpelweg vis vangen. Er zit ook een deel emotie bij. Deze emotie weet Cor met zijn hengels perfect aan te spreken. Het is niet alleen dus het gewicht, de duurzaamheid, de kleur en de afwerking van de materialen in de hengel. In tegenstelling tot mijn andere (goedkopere) hengels, wordt deze hengel mooier, duurder en krijgt meer gevoel dan hij al heeft na veelvuldig gebruik. Hoe meer ik ermee vis, hoe mooier deze stok wordt en hoe beter ik hem kan gebruiken.

Voor wie
De vraag is natuurlijk of iedereen het plezier zal beleven dat ik momenteel beleef aan deze CJW. Er zijn zoveel verschillende vissers die allemaal hun eigen manier van vissen hebben en op die manier hun vis weten te vangen dat het moeilijk wordt een eenduidige conclusie te trekken. Het is net als met auto's, ik zou graag een zwarte Porsche Carrera hebben met donkere velgen, mijn vriendin vindt het echter een afschuwelijke auto. Mijn ervaring is dat dit een stok is met passie en gevoel. Een "niet lullen maar vissen" stok. Mijn Porsche onder de lichte vertikaalhengels. Als ik een snoekbaars op dit hengeltje dril van 60cm, dan voel ik iedere beweging van de vis tot in mijn botten. En daar moet je natuurlijk van houden. Het geeft mij een enorme kick, net als een verlaagd onderstel van een auto waarbij alles draait om een goede wegligging (in plaats van comfort tijdens het rijden) en je ieder steentje op het asfalt voelt. Daarnaast weet ik dat het hengeltje het één en ander kan hebben tijdens een dril. Ik durf tijdens een dril de spullen tot de grens aan te spreken. Na zo'n dril is het dan ook meer dan heerlijk om de vis in je handen te hebben. Natuurlijk is door het gebruik van een dunne gevlochten lijn in combinatie met niet al te diep water (tot 7 meter) de beetregistratie perfect. Wat er dus ook gebeurt tijdens een snoekbaarsdag, ik weet dat ik met deze stok het maximale uit mijn visdag haal en daardoor mijn kansen op snoekbaars vergroot. De hengel ligt heerlijk in je handen en dit maakt dan ook dat ik erg tevreden ben over dit vertikaalstokje. De reactiesnelheid van de blank is erg snel, iets wat bij een dergelijke stok natuurlijk ook noodzaak is. Als loodkopjes is alles tot een gram of 16 nog goed met deze stok te vissen. Ideaal zijn echter wel de lichte loodkopjes van 5 of 8 gram.

Ik vis de hengel met een Daiwa Viento. Een licht reeltje, perfect voor de visserij in kanalen en vaarten.

De C.J.W. is voorzien van voldoende ogen.

De hengel ligt lekker in de hand.

Een dril van een snoekbaars is op deze lichte C.J.W. een groot plezier.

Conclusie en... meer informatie

Zoek je naar perfectie in de snoekbaarsvisserij en wil je gewoon de creme de la creme onder de vertikaalstokken, dan is een bezoek aan C.J.W. zeker een aanrader. Je kunt de hengel dan zelf voelen en zul je ervaren wat voor direct gevoel dit stokje kan geven bij het vissen op snoekbaars. Ik voelde direct dat dit de stok was die ik nodig had. Mocht je in de winkel echter een aanpassing willen aan de hengel, dan kun je dit altijd overleggen met Cor zodat ook jij de perfecte stok voor je toepassing in je bezit krijgt. Bij iedere hengel wordt standaard een zwarte stoffen foudraal geleverd die tijdens de visdag makkelijk weg te stoppen is in één of ander hoekje. Prima dus!Website Cor Spinhoven / C.J.W.

Lees ook deze reviews:

D.A.M. Sumo Competition Barbel Duo-tip 3,30m

(19-6-2012)

review angling

Ultralight drop shot vissen met de Daiwa One&Half

(21-3-2011)

review angling

REVIEW Shimano Beastmaster BX barbel

(24-1-2010)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,75 lbs Radar door Pieter

(10-10-2009)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,5 lbs radar door Pieter

(5-10-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy