hengelspullen.nl

JVS Carp Buster 950 door Bouke

Dat het vijver- en specimenvissen (o.a. op grote brasem en karper) steeds meer aan populariteit wint, is iets dat wij kijkend naar het aanbod van vaste hengels steeds meer gewaarworden. Was het zo dat je niet eens zo lang geleden nog met je powertop aan de slag moest; zie je tegenwoordig steeds vaker hengels die specifiek voor deze wijze van vissen (de zgn. powerhengels) op de markt worden gebracht.

De een adverteert met een hengel waarbij op volle lengte 1 kilo dood gewicht wordt opgetild, de ander met een hengel zo krom als een hoepel waarbij aangegeven wordt dat betreffende hengel is getest met nylon, met een trekkracht variërend van 3 tot 4 kg. Welke is goed? Wie heeft de beste? Ik weet het niet, daarvoor zou ik ze immers allemaal moeten testen. Ik ben voor u op pad gegaan met de JVS Carp Buster 950, een hengel die qua prijs en prestatie meer dan interessant is.

JVS

JVS, een jong merk dat zich in record tijd een heuse plaats binnen de reeds gevestigde hengelsportmerken heeft verworven. Dit merk, wat in eerste instantie met een tweetal door Daiwa geproduceerde (kwalitatief hele goede) wedstrijdhengels op de markt kwam, heeft sinds kort zijn hengel-lijn met maar liefst met 5 nieuwe stokken uitgebreid. Deze vastehengels met namen als Vantage, Vision, Option, Inspiron en Carp Buster, zijn stuk voor stuk interessante stokken met ieder zo hun eigen karakteristiek. De een wat lichter en strakker, de andere wat dikker en met bijvoorbeeld verstevigde bussen. Dat JVS (prijstechnisch vaak interessant) thans een stel heel interessante hengels heeft mag duidelijk zijn.

Carp Buster 950

De Carp Buster, een powerhengel ten voeten uit. De 9,5 mtr lange (inclusief extension ca. 10,5 mtr.) oversteekhengel is hierdoor meteen een van de langere in zijn soort. Hij is gemaakt uit hoog modulair carbon en heeft verstevigde bussen. De hengel is soepel en kent een mooie actie tot in het handdeel. Dit alles echter zonder slap te worden . Door de toegepaste balance factor, is het zwaartepunt van deze hengel zorgvuldig bepaald. Het perfect gekozen zwaartepunt in combinatie met de relatief dunne diameter en een gewicht van slechts 478 gram, maken deze hengel tot een lat waar langere tijd goed mee vanuit de hand kan worden gevist. De eind diameter van de top heeft JVS opvallend groot gehouden. Bij elastiekmontage zal dan ook weinig tot niets van de top hoeven te worden afgesneden. De extension, veelal bedoeld ter compensatie van het verlies aan lengte bij de top (vanwege de elastiekmontage), betekend bij deze hengel dus ca. 1 meter extra hengelgenot. De Carp Buster is een karperhengel bij uitstek, gemaakt voor het zwaardere werk. Deze hengel kan echter ook goed worden ingezet bij het vissen op zeelt en grote brasem. Het is een hengel welke uitermate geschikt is voor de tegenwoordig steeds vaker voorkomende karper- en brasemvijvers.

Kenmerken
¬ Verstevigd handdeel kleur rood met zwarte opdruk.
¬ Extension, lengte 1,10 mtr kleur zwart met rode opdruk.
¬ Hengel zelf bestaat uit 7 delen inclusief extension worden dit er 8.
¬ Uiteinde top heeft een flinke diameter, hoeft weinig tot niets vanaf.
¬ Laatste twee delen top telescopisch.
¬ Hengel heeft verstevigde bussen.
¬ Gemaakt uit hoog modulair carbon.
¬ Elastiek rating t/m no. 20.
¬ Transportlengte 1,50 mtr
¬ Diameter handdeel 3,5 cm

Prijs

De Carp Buster heeft een adviesprijs van € 259,99. Dit is de prijs voor de “kale”hengel inclusief extension. Interessant in deze is de pack aanbieding. Voor € 289,99 (slechts € 30,= meer) krijg je naast hengel en extension, een extra Carp Buster Powerkit, kokers en foedraal. Gezien het feit dat losse powerkits te koop zijn voor € 29,99 p/st, betekend dit dat u de kokers en foedraal er gratis bij krijgt. Dit is JVS, ten voeten uit. Prijstechnisch vaak héél interessant!

Verkoop

Het merk JVS was tot voor kort alleen te koop bij de filialen van Raven en Vlemmix. Deze 4 zaken (2 maal Vlemmix en 2 maal Raven) zijn sinds kort uitgebreid met een twintigtal hengelspeciaalzaken verspreid over heel Nederland. Voor een overzicht van al deze winkels verwijs ik u naar de volgende link: http://www.jvstackle.com/jvs/dealers/dealer_frame.htm

Test

Bij het halen van deze hengel heb ik samen met mijn zoon deze hengel eerst aan een (brute) krachtmeting blootgesteld. Als kerel van ca. 100 kg, heb ik samen met mijn zoon (ook flink uit de kluiten is gewassen), getracht deze hengel zo zwaar mogelijk te belasten. De een houd netjes het uiteinde van de top vast en de ander zittend op een viskist probeert de hengel op volle lengte voorzichtig omhoog te trekken, waarbij de druk langzaam opgevoerd wordt. Mijn zoon zat vanwege de door hem uitgeoefende druk op een gegeven ogenblik nog maar op een bil en hing letterlijk op het handdeel (hij had het gevoel alsof hij 25 kg uit het water moest tillen. De hengel gaf geen krimp en had in onze ogen deze eerste test dan ook meer dan goed doorstaan. Let wel, op deze wijze is natuurlijk alles kapot te krijgen! Wanneer dit echter met beleid wordt gedaan krijg je een idee tot wat een dergelijke hengel in staat is. Zo veel druk als mijn zoon toen op het handdeel uitoefende, zal aan de waterkant waarschijnlijk nooit voorkomen.

Na de top van elastiek te hebben voorzien, heb ik deze hengel op een tweetal wateren getest. In eerste instantie op de Vossekuil in Son en Breugel (mijn favoriet) en ten tweede op een lokale put met daarin een pracht populatie zeelt. Op de Vossekuil vis ik meestal met een hengel niet langer dan een meter of 4. Vanwege het feit dat de Carp Buster mij de mogelijkheid biedt de hengel nog met zo’n 5 á 6 meter te verlengen, werden door mij pracht stekken schuin achter het riet bereikt. Het duurde dan ook niet lang tot dat de eerste karper was gehaakt. Doordat op de Vossekuil weerhaakloos moet worden gevist, oefen ik vanaf het begin van de dril direct flink druk uit op de vis. Deze put bekend om zijn formule 1 karpertjes, hadden niets in te brengen bij de Carp Buster. Met gemak werd iedere run door mij met succes geblokt. Zo ook op de lokale put waar ik lekker op zeelt heb gevist. Deze vis, die als een diesel locomotief door blijft gaan, weet met grote regelmaat menig hengel tot het uiterste te belasten. Aan die kraal oogjes met daarin het rood van een Ferrari, beleef ik net zoveel lol als een pracht karper of een brasem. Na een middag te hebben gevist, stond bij mij de teller op 4. Alle vier hadden zich stuk voor stuk kranig geweerd. Ook hier stond de Carp Buster 950 méér dan zijn mannetje.

Conclusie en... meer informatie

Klasse! Wat een powerhengel! Bent u van plan op niet al te lange termijn een dergelijke hengel aan te schaffen, zou ik u zeker willen adviseren de Carp Buster 950 in overweging te nemen. Naast het feit dat deze hengel zich plezierig laat bevissen, krijgt u bij deze hengel verhoudingsgewijs veel waar voor uw geld. De Carp Buster 950, een mannetjesputter pur sang, een absolute aanrader!

Meer informatie over deze hengel kunt u vinden op onderstaande link:
http://www.jvstackle.com/jvs/Html/Catalogus/Producten/Nederlands/Consument/Item302.html

JVS dealers:
http://www.jvstackle.com/jvs/dealers/dealer_frame.htm

Uw Productreviewer Witvis
Bouke Sinnige

Lees ook deze reviews:

D.A.M. Sumo Competition Barbel Duo-tip 3,30m

(19-6-2012)

review angling

Ultralight drop shot vissen met de Daiwa One&Half

(21-3-2011)

review angling

REVIEW Shimano Beastmaster BX barbel

(24-1-2010)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,75 lbs Radar door Pieter

(10-10-2009)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,5 lbs radar door Pieter

(5-10-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy