hengelspullen.nl

Parallelium Strong+GT1 door Bouke

Tijdens mijn bezoek aan de Visma jl. was ik opzoek naar noviteiten op hengelsportgebied. Het was een kleine stand met relatief weinig toeters en bellen, welke mijn aandacht trok. Mijn oog viel direct op een nieuw merk nylon. Parallelium, een Frans product voorzien van het EFTTA keurmerk. Vrijwel iedere hengelsportzaak heeft wel een stelling of wand met allerlei klosjes nylon visdraad. Ga je hier echter opzoek naar het EFTTA-keurmerk, dan kom je van een koude kermis thuis.

Ondanks het feit dat vrijwel iedere lijn beweert zuiver van diameter te zijn en dat de etikettering de juiste breekweerstand aangeeft, vindt je het EFTTA keurmerk dat dit alles onderschrijft vrijwel nergens terug. Dit verbaast mij! Het feit dat anno 2008 vrijwel geen enkel nylon dit keurmerk draagt, geeft te denken……..

EFTTA

Na aanhoudende klachten over misleidende gegevens, op de etikettering van nylon vislijn, is er een keurmerk (EFTTA) in het leven geroepen om dit soort misstanden tegen te gaan. Dit keurmerk wordt afgegeven zodra de diameter en breekweerstand zoals vermeldt op de etikettering van een klosje nylon (door een onafhankelijk benoemd laboratorium) op juistheid zijn getest. Voor hengelsportzaken of vissers die geïnteresseerd zijn, zie http://www.eftta.com/english/index.html?cart=1213435126572575

Parallelium Strong+GT1

De GT1, is een kwalitatief hoogstaand nylon, speciaal ontwikkeld voor de vaste stok visserij. De techniek, waarmee deze nylondraad is vervaardigd, maakt het mogelijk kenmerken als sterk en krachtig samen te laten gaan met soepel en zacht. Het is een nylondraad, welke absoluut met de betere (reeds gevestigde) merken kan concurreren. Het MC²-procedé (Multi Coating) maakt deze lijn bijzonder zacht. Het aas op een natuurlijke wijze aanbieden, is met deze lijn dan ook geen enkel probleem. De Strong+GT1 is te verkrijgen op spoelen van 100 meter.

Kenmerken:
¬ Specifiek voor de vaste stok ontwikkeld
¬ Diameters vanaf 8/00 (0,7 kg) t/m 20/00 (3,8 kg)
¬ Sterk
¬ Zacht, soepel
¬ Helder van kleur
¬ Geen geheugen
¬ Diameter welke maximaal 2% verschilt van wat opgegeven
¬ Vermelding juiste breekweerstand
¬ EFFTA goedgekeurd
¬ ISO 2062 gecertificeerd

Verkoop

Dit nylon is sinds kort te koop bij de betere hengelspeciaalzaken. Verwacht wordt, dat op korte termijn dit nylon over heel Nederland en België verspreid te koop zal zijn. Hengelspeciaalzaken welke geïnteresseerd zijn kunnen via email (info@hengelsportaas-pnp.nl) informatie opvragen.

Praktijk

Na van deze lijn een aantal onderlijnen te hebben geknoopt (8/00) en een tweetal tuigen (10/00), tjonge wat laat deze lijn zich mooi knopen, ben ik naar de Linge gegaan om dit nylon uit te proberen. De vis die je hier vangt is naast divers, gezond en mooi van maat. Kortom een water waar ik graag mag vertoeven. Na met de cup een voerspoor aan te hebben gelegd, was het zover. Ik begon met het tuigje afgelood met een staande haak (net boven de bodem), met het laatste lood op ca. 40 cm van de haak. Het kleine beetje stroming was goed te blokken. Af en toe blokkend en soms een stukje driftend was het gauw raak. Rustig schoof mijn dobber onder water. Het eerste bliekje (de kleintjes komen nu eenmaal veelal als eerste aan bod) was een feit. Na een tijdje op deze wijze door te hebben gevist, leek het of de grotere vis was gearriveerd. Mijn tweede top (uitgepeild met een sleepje van ongeveer 15 cm) werd door mij in gereedheid gebracht. Met een klein wormpje viste ik opnieuw het door mij onderhouden voerspoor af. Na een paar driftjes gleed ook deze pen rustig weg. Na de haak te hebben gezet voelde ik direct weerstand. Een kortstondige, maar felle dril volgde waarbij zowel het topelastiek als het nylon op de proef werd gesteld. Vrij vlot wist ik een mooie kolblei van ca. 30 cm te landen. Al bij al, heb ik die ochtend leuk vis gevangen. Het nylon toont na deze vissessie alsof het zo van de klos komt, geen enkel gebruiksspoor. Klasse, mooi draad!

Ondanks het feit dat deze lijn speciaal voor de vastestok-visserij is ontwikkeld, heb ik de klos 12/00 getest als onderlijn op mijn lichte feeder. Met een stadswater dat bekend staat om zijn populatie grote brasem was het ook hier aangenaam vertoeven. Grote brasem waarvan bekend is dat deze enorm met hun kop kunnen slaan, worden vaak bonkend op de lijn gedrild. Door dit bonken wordt menig vis verspeeld. Door de uitstekende viseigenschappen van deze lijn wist ik gedurende deze sessie maar liefst 4 brasems variërend tussen de 60 en 65 cm (met een totaal gewicht van ca. 9,4 kg ) met succes te landen. Ook hier heeft het Parrallelium Strong+GT1 (12/00 met een trekkracht van 1,3 kg) zich van zijn beste kant laten zien.

Jammer dat ik geen proefkosjes14 en 16/00 heb ontvangen, dan had ik deze lijn (met 16/00 als hoofdlijn en 14/00 als onderlijn) zeker aan het karpergeweld op de Vossekuil of het Betuwemeer blootgesteld. Het is een pracht lijn met fijne viseigenschappen, waarmee ik zeker goed gescoord zou hebben.

Noot

Dat Strong+GT1 meer dan mooi draad is, had ik u middels een flashfilmpje duidelijk willen maken. Ik had het door mij express tussen wijsvinger en duimnagel trachtten te kinken van dit nylon en diverse andere vislijnen willen filmen. Je hebt nylon wat direct de vorm van een uitgetrokken veer aanneemt, terwijl de Strong+GT1 bij een lichte druk (tussen wijsvinger en nagel) netjes recht naar beneden blijft hangen (geen geheugen). Bij een flinke druk, daar waar ander nylon hopeloos kinkt, begint deze draad een lichte golfbeweging te vertonen. Wat wil……….. deze draad is zo helder van kleur, dat hij volledig op gaat in zijn achtergrond, waardoor dit alles helaas niet duidelijk te filmen is.

Conclusie en... meer informatie

Meer dan aangenaam verrast! Zo zou ik mijn ervaringen met deze vislijn willen omschrijven. Was het zo dat een hoge breekweerstand altijd gepaard ging met het stugger worden van de lijn, is hier door het MC²-procedé (Multi Coating) gelukkig een eind aan gekomen. Parallelium Strong+GT1, een soepele lijn met hoge breekweerstand en het EFFTA –keurmerk dat dit alles onderschrijft. Chapeau! Een absolute aanrader!

Ik zou iedere vaste stok visser willen adviseren, zodra dit nylon bij zijn of haar hengelsport winkel te koop is, een dergelijke spoel nylon eens zelf te beoordelen. Laat de draad eens door uw vingers glijden, overtuig u van de ongekende soepelheid. Het is een lijn welke zich bijzonder fijn laat bevissen.

Meer informatie kunt u vinden op onderstaande site:
http://www.parallelium.com/strong-gt1.php

Met dank aan Hengelsport AAS/PNP.
Email info@hengelsportaas-pnp.nl

Uw Productreviewer Witvis
Bouke Sinnige

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy