hengelspullen.nl

Yo-Zuri Live Bait door Willem

Met de Live Bait van Yo-Zuri is het bijna zonde om te vissen, want stel dat je hem verspeeld…, maar ja, daar ligt wel zijn primaire taak, in het nat roofvis verleiden om de tandjes er in te zetten. Maar goed, het gevalletje mag er weliswaar aantrekkelijk uitzien, het blijft zonde dit speeltje in de viskoffer of voor de pronk uit te stallen in een vitrine. Tim Beeren van verkoopsite goedkopervissen.nl zond het juweeltje na telefonisch contact toe.

Omdat ie vond dat de visfoppertjes van de firma Yo-Zuri, met als voornaamste afzetgebied de Verenigde Staten en Japan, meer bekendheid verdienen. Want, zo luidt een bekend gezegde: onbekend maakt onbemind! Ik had de eer dit holografische pareltje te mogen testen en dat was zeker geen straf, integendeel, al liep een en ander toch uit op een teleurstelling, waarover verderop meer…

Productgegevens

De Live Bait is een plug met een uitslaande actie, die zo tussen de één en twee meter diep duikt. Het drijvende (floating) aasje is 13 centimeter lang en weegt 28 gram. De body van deze Live Bait voelt zacht aan en komt dus waarheidsgetrouw over op rovers als snoek en snoekbaars. Bedoeling is dat na de aanbeet de vis niet direct onraad bespeurt en zijn vermeende prooi per omgaande los laat, dan wel uitspuugt, maar klem houdt. Ook een misser mag niet resulteren in het afzien van de aanval, maar de aanzet zijn tot een hernieuwde attack.  De watergang van de Live Bait komt vanwege het zachte lijfje natuurlijk over. Dit fantoompje is voorzien van twee scherpe, nogal robuuste dreggen en is ontworpen om zeevis en roofvis te verschalken. 

Te water

De Live Bait is getest in de gekanaliseerde riviertjes Vecht en Regge. Met een ongeveer manshoge diepgang is dit jachtterrein op het lijf van dit aasje geschreven. Natuurlijk is het aan de kant ondieper, welnu, korter bij de kant wat trager inhalen en het gevalletje stijgt langzaam naar de oppervlakte, een kwestie van vissen met beleid derhalve. De plug heeft een wijde uitslaande actie, mooi, maar niet uniek, waarover meer in het laatste hoofdstuk ‘Conclusie’.  Bij helder weer en water komt dit prismaatje met haken je tegemoet schitteren en als het mij opvalt, dan geldt dat zeer zeker voor die gespikkelde jongens met hun kinnebak. Ha, ha, kom maar op jongens, ‘tease me, tease me, tease me, tease me baby, till I loose control’, wham, hoppa, hebbes, ik zag het al voor me! Aan de Wizard Spin van Ron Thompson (zie review in eerder stadium), die, zo verraadt de stok, een gewicht tot 25 gram verantwoord kan verwerken is dit aasje toch prima te vissen, maar, o, maar, hoewel slechts lichtelijk overbelast, betaalde ik leergeld. Vangen schept vertrouwen, dus toen de eerste snoek zich meldde, had ik echt iets van ‘en dat is één’ en wilde snel door naar twee, liefst een wat grotere tante dan deze jonge deerne van 69 centimeter in lengte. Overmoedig zette ik een tijdje later in voor de volgende worp, hoorde een korte tik en zag de Live Bait inclusief onderlijn, shit, ook nog van titanium, met een grote boog stroomafwaarts verdwijnen. Tjonge jonge wat balen zeg, zoiets gebeurt altijd met aasjes waar je het helemaal in ziet zitten. Overbelasting gepaard aan een iets te enthousiast ingezette worp, of een ‘rot’ plekje in het dyneema, zeg het maar, in ieder geval weg Live Bait en dat na slechts twee uurtjes vissen…

Conclusie en... meer informatie

Of de lezer waarde hecht aan een oordeel na een test van een dikke twee uur moet ie zelf weten. Ik heb een tijdje met de Live Bait mogen testen en die periode is voor mij voldoende geweest om te concluderen dat ik dit nepaasje, dat vooral uitblinkt qua verschijning, blijvend in mijn kunstaascollectie wil hebben. Daarvoor heeft de Live Bait op mij genoeg indruk gemaakt. De actie verschilt niet echt van soortgelijke kunstaasjes, een mooie gelijkmatig, uitslaande beweging, fraai, maar niet echt uniek. Dus niet zozeer de beweging, maar het materiaal is waar de Live Bait zich onderscheidt van vergelijkbare pluggen. De body is soft, met als voordeel dat de jager minder snel onraad voelt en zijn prooi langer zal vasthouden, dan wel opnieuw belagen na een mislukte aanval. De Live Bait ziet er natuurgetrouw uit, in helder water een absoluut voordeel, of laat ik het zo zeggen: het geeft mij meer vertrouwen dan ‘schreeuwerige’ agressiekleuren en natuurlijk weet ik ook wel dat deze ook prima vangen, maar ja, ik berijd maar weer es mijn stokpaardje, vooral in helder water vis ik graag met fopaasjes met een natuurlijke print. De dreggen van de Live Bait zijn vlijmscherp, maar ik vind ze persoonlijk vrij lomp, liever zou ik ze vervangen door exemplaren met een dunne, maar sterke draad, zoals Gamakatsu ze in het aanbod heeft. Echt goedkoop is de Live Bait met een prijs van 17,55 euro niet, máár, daarvoor heb je wel iets unieks in handen. Overtuig jezelf!

Deze review is mogelijk gemaakt door:

Goedkoper Vissen

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy