hengelspullen.nl

Gamakatsu G-Hard door Bouke

Ondanks het feit dat een haak erg belangrijk is voor het al dan niet slagen van je vissessie, had ik als reviewer nooit verwacht hier met zo’n grote regelmaat nieuws over te kunnen melden. Is het niet de weerhaakloze haak, die in steeds meer varianten te koop komt, is het wel het productieproces of materiaal dat wijzigt. Zo heeft Gamakatsu, welke constant op zoek is naar verbeterpunten, bij de hakenserie G-Hard het high carbonstaal verruild voor het compleet nieuw ontwikkelde SHS-staal. Van deze nieuwe serie haken die naast ongekend scherp, tot maar liefst vijfmaal langer mee gaan, wordt veel verwacht.

Gamakatsu

In 1955 begon Gamakatsu met de productie van vishaken. Destijds als kleinste vishakenproducent van Japan, met een productieproces dat toen nog volledig uit handenarbeid bestond. Door o.a. investeringen in een verhittingsfaciliteit (voor het harden van haken) en een productielijn (voor een volledig geautomatiseerde productie), maakt Gamakatusu een meer dan explosieve groei door. In 1976 worden ze in Japan zelfs marktleider wat betreft de productie van vishaken. Om deze groei te continueren, opend Gamakatsu naast de fabriek voor vishaken, een compleet nieuwe fabriek voor de productie van hoogwaardig vismateriaal voor de lokale markt. Een en ander heeft geresulteerd dat Gamakatsu in 1987 zelfs werd gezien als een van de belangrijkere producenten van Japan, met een complete lijn van haken, hengels, kleding en allerlei overige aan de hengelsport gerelateerde accessoires. Gamakatsu zet sinds begin negentiger jaren zijn haken af op de Europese- en Amerikaansemarkt. Met behulp van Spro (exclusief verdeler van Gamakatsu in Europa) is Gamakatsu inmiddels in Nederland en België meer dan een begrip.

SHS-staal

Het Carbon-staal, of feitelijk het High Carbon-staal, is een materiaal dat Gamakatsu met een materiaalproducent speciaal voor de productie van zijn vishaken heeft ontwikkeld. Dit staal, met een nóg hoger percentage carbon dan het reguliere carbon-staal, heeft als materiaaleigenschap o.a. vormvastheid en het langer scherp blijven. Deze eigenschappen maken dit staal uitermate geschikt voor de productie van vishaken. Vanwege het constant doorontwikkelen en het opzoek zijn naar verbeterpunten, heeft Gamakatsu een volledig nieuw type haken-staal ontwikkeld. Dit volledig nieuwe SHS-staal, ook wel aangeduid als Super HS staal, heeft een extreem hoge materiaaldensiteit (materiaaldichtheid). Haken gemaakt uit dit nieuw type staal zijn ongekend sterk (zonder te breken en/of te verbuigen), blijven langer scherp en gaan maar liefst tot 5 keer langer mee.

Kenmerken G-Hard Gamakatsu haken

- Vervaardigd uit Super HS-staal (SHS-staal)
- Sterke haken, welke niet uitbuigen of breken
- Ongekend hard, met de haakpunt snij je zelfs door glas!
- Blijven langer scherp
- Gaan tot 5 keer langer mee
- Zijn te verkrijgen in een drietal uitvoeringen

Uitvoeringen

haak 7010B type LS-7010B
-haak voor witvisserij
-weerhaakloos
-vanaf maat 22 t/m 12
-met bledje
-kleur brons
-adviesprijs kleinere maten € 3,20 grotere maten € 3,70 per pakje
-aantal haken per pakje: 10 stuks
haak LS-7021GR type LS-7021GR
-haak voor witvisserij
-weerhaakloos
-naar binnen staande haakpunt
-vanaf maat 16 t/m maat 6
-met bledje
-kleur tin
-adviesprijs alle maten € 3,60 per pakje
- aantal haken per pakje: 10 stuks
haak LS-7513B type LS-7513B
-haak voor statische karpervisserij
-weerhaakloos
-naar binnen staande haakpunt
-vanaf maat 14 t/m 4
-met oogje
-kleur brons
-adviesprijs kleinere maten € 6,30 oplopend tot € 9,50 per pakje
-aantal haken per pakje: 10 stuks

Algemeen

De G-Hard haken, zijn haken welke zich stuk voor stuk goed laten beazen (door de naar binnen staande haakpunt, blijft het aas goed op de haak zitten). Het onthaken gaat zoals te doen gebruikelijk bij weerhaakloze haken, vanzelf. Tijdens het vissen met deze haken, heb ik totaal geen last gehad van uitbuigen, vervormen en/of breken van de haak. Wanneer je een dergelijke haak niet verspeeld, gaat deze makkelijk meerdere vissessies mee. Je hebt van die momenten, dat een viswedstrijd gewonen wordt door het vangen van enorme hoeveelheden vis. Voor dit zogenaamd tempovissen zijn deze haken uitermate geschikt. Wanneer je als visser op zo’n moment geen zorgen hoeft te maken over je haak, is een dergelijke wedstrijd veelal al half gewonnen. De 7513B is een uitgesproken haak voor o.a. de statische Karpervisserij. Doordat ik de laatste tijd regelmatig met allerlei soorten pellets en kleine 10 mm bolies op kleine karpers, grote zeelt, brasem en winde vis (het zgn. specimenvissen), heb dit type haak (weliswaar in de kleinste uitvoering, maat 14) hier met succes ingezet. Deze haak kan volgens mij naast de karpervisserij en het specimenvissen ook ingezet worden bij het steeds populairder wordende barbeelvissen.

Test

In eerste instantie heb ik geprobeerd de G-Hard haken te verbuigen. Ondanks de kracht, zoals in eerste instantie door mij uitgeoefend, gaven ze geen krimp. Na met een tweetal tangen en een flinke dosis domme kracht aan de slag te zijn gegaan, brak de 7513B karperhaak. Gezien de kracht zoals door mij uitgeoefend, zal dit tijdens het vissen nooit het geval zijn. Ook heb ik met deze haken geprobeerd glas te snijden (een oude jampot). Dit valt tegen, dat kan ik u verzekeren. Vanwege de gladde, mooi taps toelopende haakpunt, heb ik met veel moeite moeten doen om überhaupt grip op het glas te krijgen. Na flink te hebben gekrast, was het glas redelijk beschadigd en was de haakpunt nog als nieuw….. Ook heb ik de G-Hard Gamakatsu haken aan de waterkant getest. Na een middagje lekker te hebben gevist viel het mij op dat mijn gebruikte haak nog steeds vlijmscherp was. Niet alleen de maden lieten zich nog steeds met het zelfde gemak aan de haak prikken ook wat betreft het zetten van de haak had ik niets verloren. Zelfs een flinke waterschildpad (ca 15 cm) welke meer dan geïnteresseerd was in mijn haakaas wist ik met succes te landen. De G-Hard haak liet zich ook hier makkelijk onthaken. Niet alleen ik blij, ook de schildpad kon blij na van de schrik zijn te bekomen zijn pad vervolgen. Het is een klasse haak welke zich fijn laat bevissen.

Conclusie en... meer informatie

Met deze serie haken, is het absoluut goed vertoeven aan de waterkant. Gezien het feit dat deze haken tot 5 keer langer meegaan, mag de ietwat hogere prijs wat mij betreft dan ook geen enkele belemmering zijn. De G-Hard, vervaardigd uit het compleet nieuw ontwikkelde SHS-staal, zijn haken waarbij je je als visser geen zorgen hoeft te maken wat betreft het verminderen van de haakeigenschap. Niet alleen de notoire wedstrijdvisser, maar ook de recreatievisser zal mits de haken niet verspeeld worden, veel visplezier aan deze nieuwe serie haken beleven.

Meer informatie over deze haken kunt u vinden op onderstaande link:
http://www.spro.nl/catalogus2008/nl/pdf/124.pdf

Met dank aan Spro

Uw Productreviewer Witvis
Bouke Sinnigea

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy