hengelspullen.nl

Spro Team Competition Floats (dobbers) door Bouke

Ca. een maand of vier geleden stond er in Het Visblad een artikel over de nieuwe serie Spro Team Competition Dobbers. Iedere maand zou er door een van de leden van het Spro zoetwaterteam, de specifieke eigenschappen een bepaald type dobber (in totaal 7 verschillende modellen) aan de hand van een klein artikel worden toegelicht. Het eerste artikel en zover mij bekend tevens laatste, betrof het model “Speed”. Gezien het hoge afwerkingsniveau alsmede de voortreffelijke viseigenschappen van deze serie dobbers, wil ik door middel van deze review hier verandering in brengen.

Deze dobberserie, welke uit een 7-tal verschillende modellen bestaat, is in nauwe samenwerking met het Spro zoetwaterteam ontwikkeld. Met oog voor detail en het gebruik van uitsluitend A-klasse materiaal is Spro hier meer dan in geslaagd. De bovenantenne kent een tweetal uitvoeringen t.w. die van kunststof en glasfiber. Beide zijn in een tweetal kleuren te verkrijgen te weten fluorescerend oranje/rood en geel. Door de glasfiberantennes net boven het drijflichaam in eerste instantie een klein stukje wit en zwart te kleuren, is het onderscheid wat betreft bovenantenne optisch duidelijk herkenbaar. De onderantenne kent eveneens een tweetal uitvoeringen te weten die van carbon en metaal. Door deze verscheidenheid aan boven- en onderantennes te combineren met een 7-tal verschillend vorm gegeven drijflichamen, ontstaat de Team Competition dobberreeks, welke onder vrijwel alle omstandigheden goed inzetbaar is. Door niet alleen hoge eisen te stellen aan het gebruikte materiaal maar tevens aan het hele productie- en lakproces, lekken deze dobbers niet, zijn ze nauwkeurig in hun gewichtsklasse en laten ze zich secuur uit te loden.

Kenmerken

flow -4000 – Flow Onderantenne Carbon
Bovenantenne Kunststof
Gewichtsklasse 0,30 gram t/m 10,00 gram
Soorten water Stromend water
Allround -4001 – Allround Onderantenne Carbon
Bovenantenne Kunststof
Gewichtsklasse 0,10 gram t/m 2,00 gram
Soorten water Licht stromend water
bloodworm -4002 – Bloodworm Onderantenne Metaal
Bovenantenne Glasfiber
Gewichtsklasse 0,20 gram t/m 2,00 gram
Soorten water Licht stromend water
Bij wind in bovenlaag water
pinkie -4003 – Pinkie Onderantenne Carbon
Bovenantenne Glasfiber
Gewichtsklasse 0,10 gram t/m 2,00 gram
Soorten water Stilstaand / licht stromend water
Fijne delicate visserij
speed -4004 – Speed Onderantenne Metaal
Bovenantenne Glasfiber
Gewichtsklasse 0,10 gram t/m 6,00 gram
Soorten water Diepere (stilstaande) wateren en de
Wintervisserij in jachthavens
caster -4005 – Caster Onderantenne Carbon
Bovenantenne Kunststof
Gewichtsklasse 0,20 gram t/m 2,00 gram
Soorten water Licht stromend, dieper water
mid-water -4006 – Mid-Water Onderantenne Carbon
Bovenantenne Kunststof
Gewichtsklasse 0,20 gram t/m 3,00 gram
Soorten water Stilstaand water en het drijvend vissen op stromend water

Al deze dobbers zijn identiek van kleur. Mat zwart als basis met een brede uit twee kleuren blauw en een smalle zilveren band over het drijflichaam. Daarnaast zijn alle dobbers zijn voorzien van een duidelijke witte opdruk. Wat direct opvalt zijn de lage gewichtsklassen waar vanaf al deze modellen te koop worden aangeboden. Een drietal begint met 0,10 gram en alle overige vanaf 0,20 gram. Vanwege het feit dat je dit bij slechts weinig andere merken aantreft, geeft Spro hier nogmaals duidelijk mee aan een meer dan complete serie dobbers op de markt te brengen.

Test

Na in eerste instantie aan aantal tuigjes te hebben gemaakt, heb ik deze serie dobbers langere tijd op flink wat wateren uitgeprobeerd. Niet alleen stilstaand parkwater, maar ook de op dat moment rustig stromende Linge, het altijd onvoorspelbare Merwedekanaal, de Waal vluchthaven in Haaften alsmede divers polderwater. Van voorn, bliek, kolblei tot brasem alles is door mij tijdens deze sessies gevangen. Voor het secuur uitloden van mijn tuigjes, gebruik ik als laatste loodjes veelal kogelloodjes no. 10, 11, 12 en 13. Wat mij opviel was niet alleen het feit dat deze Team Competition dobbers zich nauwkeurig uit lieten loden, ook registreerde ik tijdens het vissen, aan de stand van mijn bovenantenne, in hoeverre de loodjes ondertussen naar beneden waren gezakt. Persoonlijk lood ik mijn dobbers zo uit, dat de bovenantenne nog net (zo’n 10 á 15%) boven water uitsteekt. Een vis ondervindt hierdoor weinig tot geen weerstand. Daarnaast vind ik het altijd van belang dat ik mijn kogellood zo monteer, dat deze in hoogte verschuifbaar blijft. Met het laatste loodje (het zgn. verklikloodje) doorgaans in eerste instantie op ongeveer 25 cm. dwarrelt het haakaas veelal natuurgetrouw naar beneden, aanbeten blijven hierdoor zelden uit. Gezien de door mij met deze dobbers gerealiseerde vangsten alsmede de prestaties van het Spro Zoetwaterteam, is het aan de waterkant absoluut goed vertoeven met deze Team Cometition dobbers.

p.s. Deze dobbers zijn door mij ook gebruikt tijdens het specimenvissen. Gezien de kracht die dan op de lijn kan komen te staan, is het raadzaam de lijn van dergelijke tuigjes niet door het oogje op het drijflichaam van de dobber te halen, maar deze middels een klein rubbertje om de bovenantenne vast te zetten (de lange bovenantennes van deze dobberserie lenen zich hier goed voor). Hierdoor wordt schade en lekkage voorkomen.

Conclusie en... meer informatie

Het motto van Spro ……”Never Compromise”….., is wat je direct terug vindt bij het onder de loep nemen van deze dobbers. Mooie, goed afgewerkte dobbers met oog voor detail. Geen schreeuwend kleuren pallet, maar voor alle dobbers uit deze serie een goed gekozen uniforme kleurstelling. Deze dobbers welke zich secuur uit laten loden, zijn een absoluut plezier om mee te vissen. De fluorescerende antennes steken in het water goed af, waardoor aanbeten niet alleen beter maar vaak ook eerder worden gesignaleerd. Iedere sportvisser die zich aangaande zijn keuze van hengelsportmateriaal kan vinden in het motto van Spro zou ik willen adviseren bij aanschaf van nieuwe dobbers de Team Competition dobberreeks van Spro in overweging te nemen.

Meer informatie over deze dobbers kunt u vinden op onderstaande linken:

http://www.spro.nl/catalogus2008/nl/pdf/242.pdf en

http://www.spro.nl/catalogus2008/nl/pdf/243.pdf

Met dank aan Spro

Uw Productreviewer Witvis

Bouke Sinnige

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy