hengelspullen.nl

Megabass pluggen voor zee(baars) door Rene

Een beetje een omgekeerde review deze keer. Ik begin algemeen en zal uiteindelijk de review zeer specifiek besluiten. Ook niet een enkel item dit keer, maar een bepaald merk eens onder de loep genomen, want anders zou het net zo zijn als slechts de motor besproken zou worden van een nieuwe auto in een autotest. Als u mijn review leest zal het hopelijk wat duidelijker worden.

In het septembernummer van Zeehengelsport van 2007, schreef ik een zeer uitgebreid artikel over het vissen met Japanse pluggen. Naar aanleiding van dit artikel kreeg ik diverse vragen waar deze pluggen in Nederland verkrijgbaar waren. Helaas moest ik deze mensen teleurstellen want veel van deze pluggen zijn helaas maar zeer mondjesmaat verkrijgbaar in Nederland. Dit gold zeker voor een van de Japanse topmerken Megabass, maar inmiddels zijn diverse modellen verkrijgbaar in Nederland.

Ik kan in deze review natuurlijk niet een hele verhandeling gaan geven over het vissen met de plug, maar het is wel handig om te bedenken wat we willen gaan doen en waar we de plug voor gaan gebruiken. Voor mensen die onbekend zijn met de plugvisserij, lijken veel pluggen op elkaar, maar is dat ook zo? Ik weet nog dat ik bij mijn eerste pogingen om met een plug te vissen geen flauw idee had hoe een plug gevist moest worden en wanneer je welke plug moest inzetten. Voor mij leken alle pluggen hetzelfde en het waren meestal ondingen om te weg te zetten, zeker op en aan zee met de toentertijd veel gebruikte (slappe) karperhengels en mijn pluggenvisserij stierf een stille dood.

De ontwikkelingen zijn de laatste jaren ontzettend snel gegaan en de verhalen over goede vangsten aan pluggen in het buitenland ving ik ook op en ik ben mij de laatste 3 jaar eens serieus gaan verdiepen in de plugvisserij in zee. Al snel kwam ik uit in Japan, waar de visserij met allerlei kunstaas een enorme sprong voorwaarts had gemaakt t.o.v. onze Europese landen. Kenden wij hier voornamelijk Rapala en Storm; in Japan bestaan een oneindig aantal merken pluggen in allerlei vormen en maten en de een nog mooier dan de andere. Samen met dat nieuwe kunstaas, werden allerlei nieuwe zaken ontwikkeld, zoals lijnen, hengels en molens en heel langzaam begint er nu wat naar Europa over te waaien. Ik liet uiteindelijk “een paar” van die pluggen overkomen en al snel werd het mij duidelijk dat veel pluggen zijn gemaakt met een bepaald doel en ook dat alle pluggen niet gelijk zijn…..Ik ben niet over 1 nacht ijs gegaan en heb ze gevist vanaf de kant, uit de boot en vanuit mijn kajak. Getest zijn ze zeker!

MEGABASS

Ik vond het wel noodzakelijk een dergelijke vrij lange intro te doen om aan te geven waarom ik in deze review een merk eruit pik, in plaats van een enkele plug. Wanneer ik in mijn pluggendozen kijk, dan zie ik zeer veel pluggen van het merk Megabass. Dit is niet zonder reden natuurlijk. Naast Megabass, heb ik zeer veel andere merken geprobeerd zoals Duel, Ima, Imakatsu, Jackson en diverse anderen. Inmiddels is mij gebleken dat Megabass de meest ideale plugjes levert voor de Nederlandse zeevisserij. Het komt er op neer dat er voor alle situaties wel een plugje is ontwikkeld. Ik zal u niet gaan vermoeien met de technische details, zoals “shaft balancer system” of een “jet stream impact” want dat kunt u zelfs wel eens nalezen als u dat wilt. Ik wil alleen meegeven dat er zeer uitgebreid nagedacht en getest is door de afdeling engineering van Megabass en dat er geweldige kunstwerkjes zijn ontstaan, want dat zijn het zeker wel!
Hoe is het mogelijk dat deze Japanse plugjes ook hier zo goed werken? Niet helemaal een verrassing, want juist in Japanse wateren zwemmen zeer veel zeebaarzen en dus kunnen de plugjes prima getest worden door de Japanners, die helemaal zeebaarsgek zijn. Volgens een Japanse kennis zijn in bepaalde Japanse zeegebieden de zeebaarzen zo gedresseerd (a la karper!!) dat men steeds weer op zoek moest gaan naar nieuwe modellen en nieuwe vismethoden om toch nog geregeld zeebaarzen te kunnen haken. Megabass is daar een ware voorloper in gebleken en vandaar de eng griezelige perfectie die men in deze pluggen terugvindt. Ik heb nog geen andere merken pluggen gezien, waarin zo gewerkt is aan de realistische vormgeving en performance van een plug.

MODELLEN

Zoals vermeld bestaat er voor alle omstandigheden wel een modelletje, zowel oppervlaktepluggen als zeer dieplopende drijvende of zinkende modellen. Ik zal er enkele noemen uit het zeer uitgebreide assortiment, die ik geschikt acht voor onze Nederlandse visserij en ook zelf getest heb.

Oppervlakte: Dog X, Pop X, Floating Antrax

Ondiep-Diep: X-80 BeatSW, X-92 Edonis, Zonk 77 en Zonk 120, Bait X, Vison 110 en Ito Vision.

Diep-Zeer diep: Flap Slap, Live X Revenge, Live X Leviathan, Deep X 200

Alle modellen hebben enkele eigenschappen die de pluggen zo goed maken:

+ Zeer ver te werpen, ondanks het soms lage eigen gewicht

+ Zeer realistische en gedetailleerde vormgeving

+ Grotendeels handgemaakt.

+ Krachtige actie en goed voelbaar op de hengel, ook bij weinig stroming

+ Koersvast en perfect in balans

+ In zeer veel “goede” kleuren te verkrijgen.

In mijn ogen 2 mindere puntjes:

- De dreggen zijn te licht voor onze Hollandse omstandigheden

- Fors aan de prijs

X92 Edonis

LiveX-Leviathan plug van Megabass

realistisch: neusgaten

Vibration X UltraSilent

ITO VISION 1000

X-80SW RedHead

dreggen vergelijktekst

PRAKTIJK.

Zeker wanneer je alle omstandigheden wil dekken, mag je dus wat geld meebrengen, maar in verhouding met andere merken, zijn de prijzen concurrerend. Hier staat natuurlijk wel tegenover dat je een perfect stukje visgereedschap in handen hebt en ik heb ervaren dat het de potentie heeft om andere pluggen eruit te vissen, zeker wanneer je ook de juiste kleur bij je hebt….(Een kleine leidraad daarin: helder water: natuurlijke kleuren; donker water: donkere kleuren.)

Er zijn twee plugjes die je zeker kunt aanschaffen om de meeste situaties aan te kunnen. Het zijn de 8 cm lange X-80 Beat SW (saltwater) en de 9,2 cm lange X-92 SW Edonis. Deze SW versies hebben in ieder geval (iets) betere dreggen aan boord t.o.v. hun zoete broertjes. Toch vervang ik zelf de dreggen door een betere variant, want dankzij de dundradige dreggen, heb ik al enkele mooie baarzen verspeeld. Ze buigen uit of scheuren los uit de bek. (Ik gebruik zelf Permasteel dreggen van VMC) Ik vraag mij wel eens af waarom men daar in Japan niet achter komt, want ik neem aan de baarzen zich daar hetzelfde gedragen als hier. Misschien gebruiken ze daar wel zachtere hengels, ik heb echter geen idee.

Ondanks de “slechts” 12 gram, zijn beide plugjes extreem te werpen. De X-80 is een zinkende plug en je komt er zeker 2,5 meter diep mee, terwijl de Edonis een drijvende plug is, die max 1 meter diep gaat. Vooral gepen en makrelen vergrijpen zich vaak aan deze twee modellen. (Wanneer geep het doel is, dan zou ik de dundradige dregjes juist wel laten zitten, want deze dunne dreggen haken wat makkelijker in de harde gepensnavel, maar dat even terzijde)

De meeste pluggen kan je het beste vissen aan niet al te dikke lijnen (6-15 lb dyneema) en korte snelle hengels. Terwijl ik vroeger graag viste met een hengel van 3.60, vis ik nu met hengels van 2.40 -2.70 mtr met een werpvermogen van 10-40 gram uitgerust met een molen uit de 3000 klasse. Zwaarder hoeft echt niet! Uit de kajak of kleine boot vis ik het liefst nog korter, 1.80- 2.10 mtr. Je kunt met deze kortere hengels sneller en effectiever vissen en kunt de plugjes heel snel en ver weg zetten en de actie aan de pluggen geven die vereist is. Omdat de Megabass pluggen veel weerstand bieden tijdens het binnendraaien is een te zachte hengel geen optie. Kies echt een vrij strakke snelle hengel, zeker op zee.

abracadabra

Conclusie en... meer informatie

Zoals gezegd ben ik tijdens het testen van diverse pluggen niet over 1 nacht ijs gegaan en heb een groot aantal merken en types pluggen uitgebreid getest. Megabass is echt wel mijn meest favoriete merk en de verschillende modellen zijn in onze kustwateren zeer goed inzetbaar. Alles valt en staat natuurlijk bij de aanwezigheid van vis en het gebruik door de visser, maar aan de pluggen zelf zal het zeker niet liggen!

Info en verkoop: www.zeebaarsshop.nl

Deze review is mogelijk gemaakt door:

Zeebaars shop

Producent: www.megabass.com

Rene Sehr

rsehr@telfort.nl

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy