hengelspullen.nl

Pelletvisserij door Bouke

Vroeger ging je met een snee brood en een paar gekookte aardappels naar de waterkant. Met een mooie vlok of een bloemig stukje aardappel wist je toen altijd wel wat te vangen. Tegenwoordig bestaat het aas negen van de tien keer uit maden en casters, het brood en de gekookte aardappel zijn wat dat betreft passé.

Gezien de snel groeiende populariteit wat betreft de pelletvisserij (ook bij het witvissen), denk ik dat wij opnieuw aan de vooravond van een gigantische ommezwaai wat betreft ons voer en haakaas staan. Vanwege het altijd voorhanden hebben van kant en klaar voer en “vers” haakaas wint de pelletvisserij de laatste tijd enorm aan populariteit.

Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat vissen geen genoegen meer nemen met de made en caster. Met allerlei smeerseltjes, dips en andere trucjes trachten wij de steeds voorzichtiger azende vis gehaakt te krijgen. Zo als ondermeer in Het Visblad van augustus j.l. te lezen was, krijgen de vissen het spelletje steeds beter door. Daar waar het gebruikelijke aas faalt, slaagt de voor onze visserij compleet nieuwe pellet……nou ja nieuw??
Niet alleen door mij, maar ook door menig andere visser werd de bekende maïs- en trouvitpellets immers al jaren gebruikt. De maïspellet als haak- (m.b.v. een elastiekje) en voerpellet en de kleine trouvitpellets als extraatje voor in je voer en in de cup. Echt nieuw zou ik het dan ook niet willen noemen. Het is eerder een trend c.q. een bepaalde manier van vissen, die de laatste tijd enorm aan populariteit wint.

Sonubaits

De wieg wat betreft de pelletvisserij staat in Engeland. Het is dan ook dit land waar tot op heden het leeuwendeel van onze pellets en noviteiten wat betreft deze manier van vissen vandaan komt (De Engelse vissers lopen wat dit betreft ver op ons voor!). Sonubaits (spreek uit: zo nu beet!), in Nederland vertegenwoordigd door Primo Distribution (tevens verdeler van Preston), is in deze een van de toon aangevende leveranciers. Bij een bezoek aan hun internetsite (http://www.sonubaits.com), krijgt u direct een idee wat er in deze inmiddels allemaal te koop is. Door allerlei verschillende soorten pellets desgewenst te combineren met alle allerlei mogelijke geur- kleur- en smaakstoffen (zie op betreffende site onder de noemer liquid favours en dyes), is er altijd wel een pellet welke geschikt is voor het type water en de vis waarop u op dat moment wilt gaan vissen. Sonubaits onderscheid zich van de collega-concurent, door al zijn producten in goed hersluitbare verpakkingen aan te bieden. Aangebroken producten blijven hierdoor langer goed.

Direct aan de slag

Geen dure aankopen van allerlei extra materiaal welke noodzakelijk zijn voor het vissen met pellets, nee met de producten van Sonubaits kunt u direct aan de slag. De meeste haak- en voerpellets zijn direct zo op de haak te gebruiken. Daar waar dit niet het geval is, levert Sonubaits veelal een kant en klare oplossing. Zo treft u bijvoorbeeld bij een verpakking “PVA Go-Bags”, naast een 10-tal met 4 mm voerpellets gevulde pva-zakjes, een gratis verpakking met een aantal 10 mm bolies. Ook bij een bakje “Pellets o’s” kan u als visser direct aan de slag. In deze verpakkingen zitten naast de pellets (verkrijgbaar in de smaken crab en halibut) een Korum “Quickstop naald”alsmede een tweetal Korum haken welke zijn voorzien van een zogenaamde “quickstop hair”. Zodra u deze haak aan uw onderlijn heeft geknoopt, kunt u direct met de Pellet o’s aan de slag. Deze twee producten zijn te koop voor een bedrag ongeveer gelijk is aan die van een halve liter maden. De maden vercasteren en worden veelal na een weekendje vissen weggegooid. De niet gebruikte pellets blijven goed en kunt u over meerdere weekends verspreid gebruiken.

SkinZ

De SkinZ (skin betekend in het Engels vel of huid) waarover ik u al uitvoerig heb geïnformeerd in een van mijn eerdere reviews (zie http://www.hengelspullen.nl/nieuws/review.asp?ID=131) heeft er een kleinere variant bij gekregen. De 4 mm Tuna. Deze haakpellet kan direct uit de verpakking dan wel enkele minuten voorgeweekt zo aan de haak worden gebruikt (ik knijp er altijd een paar keer in wanneer ze onder water staan). Het zijn echte killers. Ik heb inmiddels meerdere keren met succes de door mij doorgaans gebruikte maden en casters vervangen voor zo’n Skinz. Wanneer deze gebruikt worden in combinatie met de hiervoor speciaal op de markt gebrachte Skinz voerpellets, is succes verzekerd. Deze voerpellets, welke in enkele minuten uiteen vallen, trekken vanwege hun geur en smaakstoffen over een grotere afstand vissen aan. Door het snel uiteen vallen, wordt het zogenaamd overvoeren voorkomen. Alle voerpellets van Sonubaits zijn los dan wel in combinatie met “normaal”grondvoer te gebruiken. Een goede tip in deze is het in eerste instantie brengen van wat grondvoer (aangemaakt met wat voerpellets) en deze voerplek daarna te onderhouden door het af en toe brengen van een cupje voerpellets. De SkinZ (voer- en aaspellets) zijn beide droog direct uit de zak dan wel een tijdje voorgeweekt te gebruiken. Hetgeen na de vissessie over, kan vanwege de ook hier weer goed afsluitbare verpakking het weekend daarop of op enig ander moment opnieuw worden gebruikt.

Haakpellets

De haakpellets zijn veelal rijkelijk voorzien van allerlei heerlijk geurende oliën. Deze pellets kunnen doorgaans op meerdere manieren worden gebuikt. Aan de haak of aan een hair en in sommige gevallen als zinkend aas of een floater. Kortom de mogelijkheden zijn ook hier weer legio(zonder van aas te wisselen). Een mooi voorbeeld in deze zijn de S-pellets welke rijkelijk zijn voorzien van allerlei reuk en smaak oliën. Deze pellets van origine zinkend, wordt een floater wanneer er een keer flink in geknepen wordt! U kunt als visser hier eindeloos mee combineren. Wat dacht u van langzaam zinkend aas, wanneer de vis op half water zit. De Hali-hookers, verkrijgbaar in 4,6,8 en 11 mm hebben een zachtere structuur en zouden wat dat betreft dan ook het best vergeleken kunnen worden met een blokje luchmeat. Deze haakpellets worden veelal rechtstreeks op de haak gebruikt en bezitten maar liefst 50% meer smaak en geur oliën dan halibut pellets van welk ander merk den ook.

Voerpellets

Sonubaits heeft voor ieder soort haakpellet wel een goed bijpassende voerpellet. Deze pellets welke zowel droog als voorgeweekt gebruikt kunnen worden (het voorweken bevorderd het zinken en het sneller uiteenvallen), kunnen indien gewenst makkelijk van een eigen smaak, geur en kleurstof worden voorzien. Pak een vacuümpot met wat water waarin u bijvoorbeeld wat smaakstof heeft opgelost. Zet (onder druk) wat voerpellets in de week en u zult merken dat desbetreffend water opgenomen wordt. Zo kan u eindeloos combineren. Wat dacht u van allerlei kleur en geurstoffen. Kortom de voerpellets van Sonubaits, welke direct uit de zak te gebruiken zijn kan u vlot en gemakkelijk een eigen tintje meegeven.

Grond-/basisvoer

Voer pellets zijn zowel los en als onderdeel in een grondvoer te gebruiken. Sonubaits zou Sonubaits niet zijn wanneer ze ook hier niet met een klasse product op de markt komen. Met supercrush green (gemalen koi pellets) heb ik meteen het neusje van de zalm. Dit grondvoer in combinatie met voerpellets levert gegarandeerd iedereen vis op. Verkrijgbaar in twee kilozaken met een Adviesprijs ca. € 7,50 . Ook deze zak is goed hersluitbaar. De overige drie supercrush grondvoeren (Exploding Fishmeal Feeder , Hemp & Hali Crush and Super Carp Method Mix) maken de range compleet.

Test

Naast het vissen op de voor mij gebruikelijke wateren, heb ik dit product getest op het vlak bij mijn huis liggend Betuwemeer (Kapel Avezaath). Dit meer herbergt naast een pracht populatie karper ook bakken van witvis. Mijn vangsten bleven die dag niet geheel onopgemerkt. Vrijwel niemand ving vis, terwijl bij mij met grote regelmaat mijn hengel tot op het handvat krom stond van de vis. Aan het eind van desbetreffende dag heb ik het door mij gebruikte voer en aas wat over was, aan een aantal jeugdige vissers gegeven. Zij waren meer dan blij en koesterden het alsof het van goud was. Na mijn spullen te hebben opgeruimd, namen deze jongens direct bezit van mijn stek. Ik ben ervan overtuigd, dat ook zij die dag nog vis hebben gevangen. Gezien de blije gezichten heeft Sonubaits er die dag zeker te weten een drietal jeugdige gebruikers bij gekregen.

Sonubaits er die dag zeker te weten een drietal jeugdige gebruikers bij gekregen.

Conclusie en... meer informatie

Ondanks het feit dat ik enigszins bekend was met het vissen met pellets, heeft het testen van al het Sonubaits testmateriaal ook mijn ogen geopend. Wat een mogelijkheden, wat een vis! Klasse, ronduit goed! Ondanks het feit dat je bij aankoop van deze producten doorgaans wat meer geld kwijt bent (dan voor het bakje maden en een doorsnee zakje voer), is het een keer uitproberen absoluut waard. Wanneer ik aan het eind van een vissessie na ga wat ik uiteindelijk heb verbruik, is dit slechts een fractie. Desbetreffende verpakkingen zijn doorgaans dan ook goed voor meerdere vissessies. De uiteindelijke kosten vallen hierdoor 100% mee. Chapeau Sonubaits, jullie hebben een pracht product, ik ben overtuigd en ga in de toekomst eens vaker mijn made en caster wisselen voor een pellet.

Zie ook: http://www.sonubaits.com

Met dank aan Primo Distribution,

Uw Productreviewer Witvis
Bouke Sinnige

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy