hengelspullen.nl

Latex pannet korum door Frans

Na het vangen van mijn eerste barbelen had ik al vrij snel mijn schepnet ( klein pannetje) vervangen door de grootste maat pannet die ik krijgen kon. Deze had een diameter van bijna 70 cm en een diepte van 60 cm. In mijn ogen uiterst ideaal voor het vissen op barbeel. Niet alleen tijdens het scheppen, maar ook bij het gebruik tijdens het terugzetten van een barbeel.

Op de rivier de Waal waar ik doorgaans de barbelen belaag, is het handmatig terugzetten van de vissen praktisch onmogelijk, gezien de hevige golfslag die veroorzaakt wordt door de vele scheepvaart. Daarom laat ik mijn gevangen barbelen in mijn schepnet op kracht komen alvorens ze terug te zetten.

Een goed latex schepnet is veilig voor barbelen

gescheurde vin

Praktijk
Mijn pannet was vervaardigd van nylon, en is redelijk fijnmazig. In mijn ogen ideaal….totdat…ik een keer een barbeel terugzette en deze niet uit het schepnet wilde komen, ondanks krachtige pogingen van de vis. Het bleek dat de barbeel met zijn eerste harde rugvin in een maas van het schepnet terecht was gekomen. Alsof het dun vloeipapier was, scheurde daarna de vin in een mum van tijd helemaal in. Ik schrok hier behoorlijk van ! Op zo’n zwakke plek had ik niet gerekend. De gehele gescheurde vin bevatte allemaal kleine tandjes, wat het zeer moeilijk maakte om de vin los te krijgen uit de mazen van mijn schepnet. Om dit toch snel te kunnen doen, knipte ik het nylon rondom kapot. Ogenschijnlijk had de barbeel niets geleden, met een ferme duik naar de diepte verdween hij uit mijn gezichtsveld. Het gebeurde me dat jaar nog 1x, al was deze vin al in een eerder stadium gescheurd. Ik zag de beschadiging al meteen tijdens het drillen. Meteen na het scheppen spiesde de vin zich vast in de mazen. Deze keer zat hij echt diep vast! Ik knipte meteen alles weg bij de vin en zette de barbeel meteen terug.

Het lopende jaar (2008) overkwam me dit meerdere malen. Er wordt nu ook veel meer op barbeel gevist, dus kom je nu ook meer beschadigde vissen tegen met een gescheurde vin. Maar ook via mijn telefoon, email en op forums kwamen een kleine tiental meldingen binnen van andere barbeelvissers. Toen half september mijn schepnet kapot brak, ben ik meteen naar een ander op zoek gegaan. In de hengelsportzaak adviseerde ze me om een latex gecoat net te nemen. Ik had hiervan nog nooit gehoord en was blij verrast met deze mogelijkheid. Deze worden al gebruikt in de karpervisserij. Het schepnet was ideaal, 70 cm in doorsnede en ruim 60 cm diep. Helaas zat aan het net een steel vast, van amper 1,5 meter lang. Het schepnet was niet los te draaien en navraag van de winkelier leerde ons dat de netten niet los verkrijgbaar waren, volgens de verkoper.

Thuis aangekomen mailde ik direct naar Preston Innovation / Korum met de vraag of zij hierin iets zagen ( verkoop losse gecoate pannetten) Mijn contacten met die firma zijn heel goed, en ik ben ook zeer tevreden over de diverse materialen van dat merk, wat ik gebruik. Binnen twee minuten werd mijn mail beantwoordt. Deze zitten al standaard in ons assortiment….Niet alleen in de vorm van pannetten, maar ook in andere vormen en in diverse maten. En belangrijk….ze zijn los verkrijgbaar en op elke gewenste steel te monteren!
De volgende dag had ik mijn gewenste net al in mijn bezit. Het net is niet veel zwaarder dan mijn nylon schepnet, ( overigens niet te verwarren met de rubberen schepnetten die ze bij het snoeken gebruiken) maar wel veel veiliger voor de barbeel. De mazen zijn ook iets groter dan bij een gewoon pannet. De coatlaag maakt het voor de vinnen van de barbeel veel veiliger. Ze kunnen nu niet meer met hun vin blijven haken. Inscheuringen door het net zijn hiermee uit den boze!!

bovenvin scherper dan een mes

een ongeschonden rugvin

goede coartlaag

ruim net

ruim

goed reanimeren

terugzetten barbeel

Conclusie en... meer informatie

Net zoals een onthakingsmat zou zo’n latex gecoat schepnet bij een barbeelvisser standaard in zijn uitrusting moeten horen. Voor de prijs hoef je het niet te laten met 19,95 is het een normale uitgave, voor een veilig landingsnet voor een barbeel. Meer info vind je op de site van Preston Innovations/ Korum. Vraag ernaar bij je hengelsportwinkelier.

www.korum.co.uk

www.prestoninnovations.co.uk

Frans Vogels - www.barbelen.nl

Lees ook deze reviews:

Nordik Tackle Octbox 2011 nu bij RIX Hengelsport

(30-6-2011)

review angling

(persbericht) Nieuwe shelters van Fox

(7-4-2009)

review angling

(persbericht) Nieuw in 2009 van Matchcraft Fishingtackle

(5-4-2009)

review angling

De Ultimate Saltwater koeltas door Bouke

(11-4-2009)

review angling

Korum draagtas en foedraal door Frans

(26-11-2008)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy