hengelspullen.nl

GMS Chelaten door Bouke

Vitaminen, mineralen en allerlei andere voedingssupplementen hebben wij dagelijks nodig voor het in optimale conditie houden van ons lichaam. Zo kennen wij bijvoorbeeld kalk voor onze botten, ijzer voor een goede spierfunctie en o.a. zink voor een goede vruchtbaarheid. Ook vissen zijn in deze constant opzoek naar allerlei mineralen en spoorelementen. Het feit dat vissen dagelijks in de bodem aan het wroeten zijn, is dan ook niet alleen het gevolg van het opzoek zijn naar voedsel, ook trachten vissen op deze wijze hun dagelijks benodigde portie mineralen en bouwstoffen te vinden.

Een vis moet in zijn leven tal van dingen doen. Eten, zwemen, leven,………overleven en het zich voortplanten. Om dit alles goed te kunnen volbrengen, moet het lichaam van de vis in topconditie zijn. Daar is niet alleen voer en aas voor nodig maar ook vitamines, mineralen en allerlei andere belangrijke bouwstoffen. Mineralen en spoorelementen zijn, net als vitamines, essentiële bouwstoffen die het lichaam niet zelf aan kan maken. Ze zijn onder andere nodig bij de regulatie van enzymen en hormonen. Het verschil tussen mineralen en spoorelementen is de hoeveelheid waarin het lichaam ze nodig heeft. Van mineralen heeft men meer nodig dan van spoorelementen.

Ondanks het feit dat de meeste hiervan in een goed gevarieerd voedselpakket zit (denk hierbij aan de schijf van vijf zoals wij die kennen), komt het regelmatig voor dat vissen van bepaalde mineralen en spoorelementen voldoende binnen krijgen en van andere niet. Wij mensen voelen ons dan slap, lusteloos en gaan naar de dokter of drogist voor bijvoorbeeld een pot vitaminepillen of bijvoorbeeld wat staaltabletjes. Een vis daarentegen gaat op zoek naar dat, wat hij tekort komt. Zie het als een soort survival of the fittest. Vanwege het feit dat een vis niet alleen in staat is lokvoer en bepaalde geur- en smaakstoffen op afstand te lokaliseren, maar ook op afstand prikkels waarneemt betreffende de eventuele aanwezigheid van elementaire bouwstoffen (e.i. mineralen en spoorelementen), kunnen wij als sportvissers hier bij het maken van ons voertje dankbaar gebruik van maken.

Chelaten

GMS (het merk met de gele etiketten), brengt in deze sinds kort een drietal mineralen/spoorelementen op de markt. Te weten:
• IJzerchelaat
• Koperchelaat
• Zinkchelaat

Door deze aan je voer toe te voegen (let op, voorzichtig doseren!) bereik je niet alleen de hongerige vis, maar ook de vis die op zoek is naar zijn dagelijkse portie mineralen en aminozuren. Welk chelaat of combinatie van chelaten in uw situatie het best werkt, is afhankelijk van de biotoop van het water waarin u wilt gaan vissen. Wateren met een zandbodem verschillen wat betreft bodemmineralen nu eenmaal significant met die van een kleibodem. Zo zal ook de aanwezigheid van waterplanten en natuurlijk wat voor soort planten in deze van belang zijn. Denk maar aan spinazie, dat bij ons bekend staat om zijn enorme hoeveelheid ijzer.

Dosering

De hoeveelheid ijzer, zink en/of koper welke je aan je voer toevoegt is minimaal (je doet dus enorm lang met deze 100 grams potten). Een puntje van een mes volstaat! Gezien het feit dat er niets bekend is over een eventuele onderlinge verhouding, ben ik hiervoor opzoek gegaan op het internet. Er zijn sites waar dit soort bouwstoffen/mineralen vermeld staan met percentages betreffende de dagelijkse behoefte. De verhouding zoals door mij gevonden en gebruikt is: ijzer staat tot zink staat tot koper als 20:10:1. Let op, dit is de onderlinge verhouding zoals door mij getest. Op andere wateren elders in Nederland kan dit compleet anders zijn. Door veel proef te vissen en de onderlinge verhouding van de toegevoegde chelaten regelmatig te wijzigen, zult u merken dat het iets meer van het een en/of iets minder van het ander, extra vis oplevert. Let op, overmatig gebruik schaadt en kan inzake de vangstresultaten zelfs een averechts effect hebben.

Gebruik

Na de diverse ingrediënten betreffende het door mij zelf samen te stellen voer, dan wel het door mij kant-en-klaar gekochte voer droog in de emmer te hebben gedaan, voeg ik hier naast wat geur- en smaakstoffen tevens de door mij benodigde chelaten toe. (let op! Ik spreek hier echt over mespuntjes t.o.v. een kilo droog visvoer) Deze chelaten dienen net als de geur en smaakstoffen in eerste instantie goed over het droge voer te worden verdeeld alvorens het voer te bevochtigen. Inzake de chelaten maakt het geen verschil of het voer aan de waterkant, dan wel de avond van tevoren klaar wordt gemaakt. Bij belangrijke wedstrijden doe ik dit veelal de avond van tevoren. Ik heb zelf het idee dat de diverse smaak-, geurstoffen en chelaten dan beter opgenomen zijn door het voer. Dit is puur een gevoelskwestie.

Piet Groot van GMS

Langere tijd (ca 6 maanden), zijn door mij deze chelaten getest. Doordat ik regelmatig met mijn zoon ga vissen, heb ik een en ander goed uit kunnen proberen (beide met het zelfde voer naar het water, waarvan een met de toevoeging van de chelaten en de andere zonder). Daar waar ik woon, levert de toevoeging van het ijzer en zink extra vis en heeft de toevoeging van koper nagenoeg geen effect. Vooral bij een vissessie, waarbij wij meerdere dagen achtereen op de zelfde stek hebben gevist, werd het onderling verschil groot. Zelfs zo groot, dat ook mijn zoon besloot in het vervolg chelaten aan zijn voer toe te voegen. Het leek wel wanneer de vissen eenmaal een dergelijke plek hadden gevonden, zij deze niet gauw verlieten. Met soms het dubbele in gewicht en vaak ook de wat grotere vis, ben ik overtuigd. Mijn voer is tegenwoordig dan ook altijd voorzien van wat ijzer en zink.

koperchelaat

ijzerchelaat

zinkchelaat

Conclusie en... meer informatie

Na een avond met Piet Groot uitvoerig over deze materie te hebben gepraat blijken niet alleen mijn vangstresultaten, maar ook die van andere testvissers (welke eveneens door GMS van chelaten waren voorzien) te zijn verbeterd. Het viel ons op dat vooral ijzerchelaat het niet alleen bij de witvissers, maar ook bij de karpervissers het goed doet. De vis blijft zoeken en GMS zoekt mee. Een ding is zeker de term “chelaat” zal komende jaren steeds vaker naar voren komen.

Zie ook: http://www.gmshengelsport.nl (Let op! Het merk met die grote gele stikkers).

Met dank aan GMS

Uw Productreviewer Witvis
Bouke Sinnige

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy