hengelspullen.nl

review Kastmaster door Willem

Het waren voornamelijk de vrouwen die de nationale driekleur hoog hielden tijdens de Olympische Spelen in Peking. De zwemestafetteploeg met ‘roofblei’ Marleen Veldhuis, de hockeymeiden, de krachtpatsers van vrouwelijke kunne bij het waterpolo en natuurlijk Anky van Grunsven, die als geen ander de kunst verstaat een stoer paard te laten huppelen als een mietje. Voor hen was het hoogste eremetaal weggelegd: goud! Maar ik, hengelaartje aan de waterkant, ga voor zilver. Een mooier eremetaal dan zilver bestaat niet voor mij.

Daar kan geen goud tegen op. Zeker niet als ik jacht maak op de zilveren schichten die onze wateren onveilig maken voor jongbroed met kieuwen, vinnen en schubben. Deze ‘gastarbeider’ heet in het Latijns aspius aspius, in verstaanbaar Nederlands roofblei, een vis die als olympiër al haar soortgenoten ver achter zich laat. Snel als een Ferrari, moedig als een leeuw en sterk als een buffel, maar o, o, o, nukkig, nukkig, alle donders, want hoe makkelijk het soms lijkt als de vis ‘los’ en hapt naar alles wat beweegt, veel vaker lijkt deze zilveren pijl zijn neus op te halen voor al het kunstig aas dat aan zijn neus voorbijflitst. Vissen op roofblei is af en toe frustrerend, de rakkers klappen links en rechts op het water, maar geven geen sjoege op wat voor passerend nepaas dan ook, klein, groot, jakkerend over de waterlijn, dan wel schoksgewijs of een stuk langzamer, je kunt het me doen, hengelaartje, een dikke vinger, of eh…, vin voor je! Poppers waren in 2007 de sleutel tot succes op ‘mijn’ viswater, maar dit jaar was het een stuk minder, misschien niet zo gek, want af en toe scheren poppers in alle maten, kleuren en snelheid over de oppervlakte en dringt de term ‘dressuur’ zich nadrukkelijk op.

Roofblei vanger

Op zekere ochtend, mistig, nevelig, stond ik aan de boord van een gekanaliseerde rivier in het oosten des lands, de wereld sliep, maar in het water was voldoende commotie, veroorzaakt door de herkenbare klappen van de mij zo geliefde roofblei. Toch wilde het vangen maar niet lukken, tot ik de lepeltjes van Kastmaster uit mijn tas plukte. Tim Beeren van hengelspullen.nl had deze bij een lichting pluggen gestopt om te testen en ik had er in eerdere sessies al leuk baars mee gevangen, al jojoënd. “Kijk maar es of je ermee uit de voeten kunt”, had ie me toegevoegd. Mijn wapenarsenaal omhelst een stok van Spro de Passion (2-14 gram), voorzien van een molen van hetzelfde merk, de Melissa, en een 0.10 Fireline draadje van Berkley. Een echt groot liefhebber van lepels ben…, of eigenlijk moet ik zeggen, was ik niet, maar door die Kastmasters ben ik negentig graden om. In het water waar ik mijn geluk beproefde liggen stenen en wie zijn aas richting bodem laat zakken of het diep vist, moet ernstig rekening houden met uitval, verlies en offers brengen aan het water. Wie op roofblei vist heeft hier echter niet mee te maken, het is werpen en ros maar naar je toe dat ding, laat ‘m gerust maar over de waterlijn ketsen de eerste meters. Echt lang duurde het niet, beng!, de aanslag trilde door mijn gehele arm, kicken gewoon! Whooowww, Kastmaster, eremetaal, heavy metal van de bovenste plank, ta, ta, tadda, ta, ta, sport, spanning en sensatie, Thunderstruck van AC/DC. Een hoge zestiger had zich vreselijk vergist en deed er alles aan om deze vergissing ongedaan te maken, kicken gewoon. Als je maat je dan even later op de gevoelige plaat zet, dan ben je een intens tevreden mens, met een keurig nette verslaving. Die ochtend had ik opvallend meer aanslagen dan mijn viskompaan, maar de eerlijk gebiedt te zeggen dat mijn bereik groter was. De lepeltjes gooien namelijk als een speer. Mijn vismakker had al es een paar keer naar links zitten kijken en vroeg: “Willem, wat is dat voor spul? Wat, heb je d’r drie, mooi, dan kun je d’r wel eentje missen.” Hij greep goud, ik hield zilver, gelukkig maar, en blauw/zilver over. Mijn maat heeft een 5-15 grams spinhengel, van Rozemeijer, iets zwaarder dan de mijne dus, maar ook daarmee laat dit stukje metaal van 7 gram (1/4 oz) zich uitstekend wegzetten. En ja, we hebben een fantastische sessie gehad, met zes mooie roofbleien, vijftigplussers, die bleven hangen en lepeltjes die niet meer uit de speld zijn geweest.

Geschiedenis van de Kastmaster-lepel

Schepper van de Kastmaster-lepet is Art Lavallee, geboren op Rhode Island in 1918. Deze Amerikaan was als jochie gek van vissen, diende gedurende de tweede wereldoorlog de marine en gooide onder diensttijd geregeld een hengeltje uit. Zo leerde hij vele vissoorten kennen en bovendien de wijze van bejagen. De interesse in de hengelsport groeide en groeide, maar ja, je moet ook eten. Art opende met zijn broer een juwelenzaak, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De goudsmid smeedde in de stille uurtjes metaal om, niet tot hangers of ringen, maar tot visgerei. En zo ontstond de Kastmaster-lepel, dit even voor de hengelaars onder ons die geschiedkundige interesse hebben, dan wel verder kijken dan hun hengeltop lang is.

Conclusie en... meer informatie

De Kastmaster-lepel is er in verschillende soorten en maten, check voor een totaaloverzicht www.acmetackle.com, www.goedkopervissen.nl en/of www.hengelspullen.nl. De 7-grammers zijn absolute killers voor roofblei, maar ook baars lust er wel pap van. Na een zomer intensief te zijn gebruikt is er nog geen roestplekje te ontdekken op het metaal. De haken zijn klein, doch scherp en natuurlijk heb je wel es een misser,want er zit maar één dreg aan het lepeltje. Het stukje metaal laat zich extreem ver wegzetten en dat is absoluut een voordeel, zo bereik je plaatsen die anders net buiten je zone liggen. Door de schommelende actie flikkert en blikkert het metaal in het water en dat brengt roofblei tot razernij, ze schuiven zo over het aasje heen (zie foto). Met name op plaatsen waar dressuur een rol gaat spelen en roofblei niet of lastiger pakt op pluggen en poppers kan de inzet van dit stukje eremetaal leiden tot hernieuwde aanbeten. Dat ik mijn mooiste vissen heb gevangen op de egaal zilveren variant zal toeval zijn, maar ik koester het stukje metaal of was het een Olympische medaille...

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy