hengelspullen.nl

Review Shimano Ultegra XSB 4500 door Bouke

Bij het zien van deze molen stond ik direct versteld van het aantal noviteiten waarmee Shimano deze molen heeft uitgerust. Door tal van goede werpmoleneigenschappen en nieuwtjes met elkaar te combineren, is Shimano er in geslaagd een compleet nieuwe Ultegra op de markt te brengen. De Ultegra, een big pit werpmolen welke zich in de praktijk reeds meer dan bewezen heeft, heeft er met de XSB een broertje bij. Dat dit kleintje voor zijn grotere broer niet onder doet, zal uit deze review blijken. De Ultegra XSB een werpmolen met big pit.

Tegenwoordig is bij het vissen, de afstand welke behaald wordt steeds vaker van belang. Werd er vroeger slechts met een relatief korte vaste hengel gevist, zijn het nu heuse werpkanonnen welke ingezet worden om de verder wegliggende vis te kunnen bereiken. Afstanden van 100 meter, daar praat men over alsof dit heel normaal is. Voor het bereiken van dit soort afstanden is het hebben van goed materiaal een eerste vereiste. Niet alleen de hengel, maar ook de molen speelt hierbij een cruciale rol. De Ultegra werpmolens hebben in deze inmiddels een heuse reputatie. Niet alleen bij het zee- en karpervissen worden deze big-pit molens ingezet, ook bij de feeder en het op snoek, snoekbaars en het barbeel vissen zie je deze molens steeds vaker aan de waterkant.

De nieuwe Ultegra XSB, is hierbij een wolf in schaapskleren. Bij deze relatief kleine Ultegra, wordt de lijn volgens het compleet nieuwe Aero Line Spooling System zo op de spoel gedraaid, dat deze bij het uitwerpen vrijwel geen weerstand ondervindt. Dit in combinatie met het AR-C Spool Line Management System (de spoel heeft hierdoor afgeronde randen), maakt de XSB tot een heus werpkanon. Doordat de lijn bij het uitwerpen minimale weerstand ondervindt, wordt met minder krachtsinspanning afstanden gehaald die in het verleden nog ver buiten ons bereik lagen. Nou heeft het vissen niet altijd te maken met het behalen van dit soort giga afstanden, als wel met het zuiver werpen. Het is een gegeven, dat hoeveel te gemakkelijker een afstand wordt behaald, des te nauwkeuriger de worpen in het algemeen zijn. Van de Ultegra XSB wordt in deze dan ook veel verwacht.

Tweetal uitvoeringen:

De Shimano XSB is in een tweetal uitvoeringen te verkrijgen te weten:

de 4500 Gewicht 570 gram
Overbrenging 5,3 : 1
Lijncapaciteit (mm/m) 0,30-270/0,35-220/0,40-150
Inhaalsnelheid ca. 98 cm per omwenteling van de hendel

de 5500 Gewicht 565 gram
Overbrenging 5,3 : 1
Lijncapaciteit (mm/m) 0,30-390/0,35-290/0,40-210
Inhaalsnelheid ca. 98 cm per omwenteling van de hendel

De Ultegra XSB is voorzien van:

Een extra aluminium reservespoel (met lijnclip). Beide spoelen zijn met behulp van het unieke cold forging proces geproduceerd. Spoelen gemaakt volgens dit procedé, zijn naast licht in gewicht beduidend sterker. Ze hebben hierdoor naast een langere duurzaamheid tevens een verbeterde slijtvastheid ten opzichte van traditioneel gegoten aluminium spoelen.
4 S-ARB kogellagers (bestand tegen corrosie/roestvrij).
1 rollager (extra sterke uitvoering, voor een optimale levensduur).
Dyna-balance system (een uitgebalanceerd loop/draaisysteem). Dit systeem is verwerkt in de rotor. De molen heeft hierdoor een uitgekiende balans. Naast het feit dat de molen hierdoor rustiger loopt, wordt ook de levensduur hierdoor aanzienlijk verlengt.
Super Stopper II systeem. Dit is een antiretoursysteem dat is gemaakt met maar liefst 24 stops in plaats van de traditionele 6. Hierdoor is het contact tussen de visser en de gehaakte vis tijdens de dril verbeterd.
AR-C Spool line management system. Door de V-vormige spoellip komt de lijn eenvoudiger en gerichter van de spoel. De lijn ondervindt hierdoor minder weerstand bij het uitwerpen.
Aero Line spooling system. Dit is de wijze waarop de lijn op de spoel wordt gedraaid. De molen is hiervoor uitgerust met het zogenaamde 2-Speed Oscillation systeem. De oscillatie van de spoel (de op- en neergaande beweging) kent hierdoor een tweetal snelheden. De spoel beweegt snel omhoog en komt langzaam terug. De lijn wordt hierdoor vrij recht opgespoeld. Bij het uitwerpen van de lijn ondervindt deze hierdoor minder weerstand.
Power roller. Het speciale ontwerp van de Shimano Power Roller reduceert lijntwist tot het minimum. (Met name bij lijn met een kleinere diameter.)
Het Instant Drag Systeem. De slipinstelling kan met een enkele draai worden veranderd van bijna open tot gesloten. Dit systeem voorziet in extra "hulp" wanneer de lijn dreigt te breken.
Maintenance port (een vulopening voor directe olie smering). Het zelf smeren en oliën van de werpmolen wordt hierdoor een makkie.
Plaats hiernaast de ca. 100cm lijn die per slag wordt binnengehaald en de cirkel is rond.

Test:

Deze molen is door mij in eerste instantie op de Waal uitgeprobeerd. Korven van 70/80 gram en zwaarder werden makkelijk weggezet. Ook de dril van flinke brasems die dwars in de stroom gingen liggen en die van windes met een lengte van 50 cm + verliepen probleemloos. Met één simpele draai is de slip te verstellen van vast naar vrijwel volledig los. Vanwege de goede eigenschappen van deze molen ben ik zelfs op een gegeven ogenblik op de Waal met onderlijnen van 14/00 gaan vissen. Ronduit klasse!

Daarnaast is deze molen door mij uitgetest op het Betuwemeer in Kapel Avezaath. Dit water met een pracht populatie aan karper, zeelt en hele grote brasem is als de hof van Eden. Wanneer je er eenmaal van geproefd hebt, smaakt het naar meer. Ondanks het feit dat mijn nylon voorslag (30/oo Gorilla, trekkracht ca. 11 kg) het tot driemaal toe begaf. Heb ik menig karper weten te landen. De XSB die tijdens deze vissessie er flink van langs kreeg, heeft zich bijzonder goed gehouden. Het is een werpmolen die het ijzersterke imago dat Shimano inmiddels wat betreft werpmolens heeft, absoluut waardig is.

Noot:

Voor karpervissers brengt Shimano de Ultegra XTB op de markt. Deze Ultegra welke vrijwel identiek aan de XSB is, heeft als extra een vrijloopsysteem. De voorzijde van de XTB spoel is voorzien van een vrijloopknop.

Conclusie en... meer informatie

De Ultegra XSB, een molen waar wij als vissers tot op vandaag van hebben gedroomd. Klein van stuk en groot in zijn toepassingsmogelijkheden en disciplines. De lijncapaciteit in combinatie met zijn (voor een big pit werpmolen) relatief lage gewicht, maken hem geliefd bij de hengelsporter. Bij het surfen over internet en het lezen van tal van recensies, viel mijn oog op onderstaande tekst. Deze visser heeft het Shimano XSB gevoel zo mooi verwoord, dat ik hier deze review mee af wil sluiten. Het is een molen waarmee Shimano absoluut hoge ogen gaat gooien. De XSB is volgens mij dan ook een absolute aanrader.

Gevonden tekst/recensie:

“De ongekend lichte biomechanische slinger, het Baitrunner II spoel system, 2 Speed Oscillation én Aero Wrap plaatsen deze molen al op een voetstuk, wanneer je hier de nieuwe ARC spoel aan toevoegt wordt deze molen de natte droom van iedere visser die verre en nauwkeurige casts wil maken!”

Uw Productreviewer Witvis
Bouke Sinnige

Meer info over de Ultegra XSB: Ultegra XSB op de Shimano website

Lees ook deze reviews:

D.A.M. Sumo Competition Barbel Duo-tip 3,30m

(19-6-2012)

review angling

Ultralight drop shot vissen met de Daiwa One&Half

(21-3-2011)

review angling

REVIEW Shimano Beastmaster BX barbel

(24-1-2010)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,75 lbs Radar door Pieter

(10-10-2009)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,5 lbs radar door Pieter

(5-10-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy