hengelspullen.nl

Review Gamakatsu G-power ultra braid

Door Bouke - Zo’n 25 jaar geleden maakte ik binnen de hengelsport voor het eerst kennis met dyneema. Het toen nog erg los geweven platte draad is de laatste decennia doorontwikkeld tot een hoogwaardige vislijn welke binnen onze huidige hengelsport niet meer weg te denken is. Net als bij het monofile nylon, kent ook de dyneema verschillende kwaliteiten. Dat Gamakatsu (marktleider op gebied van wedstrijdhaken en hoogwaardig nylon) óók binnen dit segment toon aangevend bezig is, blijkt uit de voortreffelijke viseigenschappen van de Gamakatsu G-Power ultra braid. Na met dit dyneema te hebben gevist, maak ik voor u de balans op.

Dyneema

Dyneema, een supersterke kunststofvezel op basis van polyethyleen (UHMWPE = ultra high molecular weight polyethylene), is een Nederlandse uitvinding. Eind zeventiger jaren was het DSM (Limburg) welke er als eerste in slaagde middels een door hun zelf ontwikkeld proces deze vezel te produceren. Na in 1979 een en ander te hebben gepatenteerd, kwam DSM met de dyneema-vezel (dyneema staat voor sterke draad) op de markt. Deze vezel, welke tot een ijzersterke draad kan worden gevlochten, heeft inmiddels heel wat teweeggebracht. Zo wordt deze ondermeer met succes toegepast in kogelwerende producten (bijvoorbeeld vesten en helmen), veiligheidshandschoenen (voor risicovolle beroepen als bijvoorbeeld het slagersvak) en in diverse sporten. Naast touwen uit de bergsport, lijnen voor powerkites en pezen voor wedstrijdbogen inmiddels ook met succes als vislijn binnen de hengelsport.

Eigenschappen

Dyneema, bekend om zijn hoge trekkracht en minimale rek, wordt veelvuldig ingezet bij het vissen op afstand en diepte. Het soepele karakter van deze lijn maakt verre worpen mogelijk. De minimale rek staat garant voor een optimale beetregistratie en een heel direct contact met de gehaakte vis. Binnen de feedervisserij (vooral bij de grotere afstanden), het verticaalvissen en diepzeevissen, is deze lijn wat dat betreft al niet meer weg te denken.

Kwaliteit

Na inmiddels heel wat jaartjes met dit type lijn te hebben gevist, weet ik als geen ander dat hier het gezegde goedkoop is duurkoop opgaat. De hoeveelheid (het percentage) polyethyleen is namelijk bepalend voor de trekkracht, kwaliteit en levensduur van dit type lijn. Naast dyneema welke voor 100% uit polyethyleen bestaat is er ook lijn verkrijgbaar waar naast dyneema, een ander materiaal door verweven zit. Dit goedkopere soort dyneema vertoont veelal vlot (afhankelijk van het percentage polyethyleen) rafels, pluizen en zwakke plekken.

De frequentie waarmee ik vis en mijn dyneema gebruik is hoog. Zo hoog, dat ik in het verleden regelmatig (zelfs binnen een seizoen) mijn dynema moest vervangen. Sinds een aantal jaren vis ik met lijn vervaardigd uit 100% polyethyleen. Ondanks het feit dat dit type dyneema een stuk duurder kost, verdiend het zich zelf terug (gaat namelijk veel langer mee). Ongeacht het aantal keren dat ik wekelijks aan de waterkant terug te vinden ben, blijft een dergelijke 100% dyneemalijn mooi, strak en vertoond deze na verloop van tijd regelmatig te zijn gebruikt, geen gebreken….. Ondertussen ga ik met een dergelijke lijn (100% polyethyleen) inmiddels het derde visseizoen in ………(!)

G-Power ultra braid

Gamakatsu legt met zijn G-Power ultra braid de lat voor de naaste concurrent hoog weg. De unieke, symmetrische en bovenal strakke wijze waarop deze lijn is gevlochten maakt deze lijn naast ongelofelijk soepel rond. De G-Power is voor mij dan ook de eerste absoluut ronde dyneema welke ik tegenkom (niet alleen onder, maar ook zonder(!) spanning). Tijdens het feedervissen is het net of deze lijn hierdoor eerder afzinkt en minder last van eventuele stroming heeft. Het strak draaien en het voorzichtig kromzetten van de top verloopt hierdoor een stuk sneller. Naast een consistente diameter is dit voor mij tevens de eerste dyneema, welke de op de verpakking aangegeven diameter het best benaderd. Andere merken dyneema tonen qua maat niet alleen grover, ze zijn het ook! Het feit dat de G-Power rond en een consistente diameter heeft, maakt de G-Power tot een zeer geschikte en bovenal betrouwbare vislijn (sportvissers weten hierdoor in de meest extreme omstandigheden precies hoever zij deze lijn kunnen belasten). Daarnaast is de G-Power noch gecoat of op andere wijze behandeld, de zuivere polyethyleenvezel behoudt hierdoor zijn optimale souplesse. De G-Power ultra braid loopt hierdoor naast makkelijk van de werpmolen, ook soepel door de ogen van uw hengel. Deze eigenschappen komen zowel de afstand welke met deze lijn kan worden geworpen als ook het zuiver werpen ten goede.

Gamakatsu Ultra G-Power 6Lbs, 150m Spool 0,08mm / 2,7 kg adv.prijs€ 63,90
Gamakatsu Ultra G-Power 8Lbs, 150m Spool 0,10mm / 3,6 kg adv.prijs€ 55.90
Gamakatsu Ultra G-Power 10Lbs, 150m Spool 0,15mm / 4,5 kg adv.prijs€ 50.90
Gamakatsu Ultra G-Power 20Lbs, 150m Spool 0,18mm / 9,1 kg adv.prijs€ 48.90
Gamakatsu Ultra G-Power 25Lbs, 150m Spool 0,20mm / 11,4 kgadv.prijs€ 41.90
Gamakatsu Ultra G-Power 30Lbs, 150m Spool 0,28mm / 13,6 kgadv.prijs€ 41.90
Gamakatsu Ultra G-Power 40Lbs, 150m Spool 0,30mm / 18,2 kgadv.prijs€ 41.90
Gamakatsu Ultra G-Power 50Lbs, 150m Spool 0,35mm / 22,7 kgadv.prijs€ 41.90
Gamakatsu Ultra G-Power 60Lbs, 150m Spool 0,38mm / 27,3 kgadv.prijs€ 43.90
Gamakatsu Ultra G-Power 80Lbs, 150m Spool 0,40mm / 36,4 kgadv.prijs€ 45.90
Gamakatsu Ultra G-Power100Lbs, 150m Spool 0,42mm / 45,5 kg adv.prijs€ 46.90

0,08mm. naast speld

Eerdere review

Deze lijn, welke sinds 2007 bij de betere hengelsportzaken te koop is, hebben wij enige tijd geleden al middels een review besproken.

(Zie hiervoor: http://www.hengelspullen.nl/nieuws/review.asp?ID=29).

Steeds meer hengelsporters hebben in de gaten, dat wanneer het om dyneema gaat, kwaliteit zich op den duur terug betaald. Vanwege het feit dat men hierdoor op termijn zelfs goedkoper uit is, constateert de detailhandel een toenemende vraag naar de betere dyneema-lijnen. Aan het verzoek van Spro, om deze lijn opnieuw onder uw aandacht te brengen, geven wij dan ook graag gehoor.

Zodra dyneema slijtage vertoont, spoel ik met behulp van een tweetal reserve spoelen de lijn andersom op de spoel van mijn werpmolen. Het stuk wat het meest bevist is (en slijtage vertoond) komt hierdoor als eerste op de spoel. Het laatste stuk, wat niet of nauwelijks gebruikt is, wordt hier overheen gespoeld. U als visser blij, want voor u is de lijn weer als nieuw en de aanschafprijs van desbetreffende lijn wordt hierdoor gehalveerd. Let op, dat bij de aanschaf van een nieuwe klos dyneema er voldoende meters lijn op de door u aangekochte spoel zit om dit omzetten succesvol te laten verlopen. De standaard 150 meter van G-power is hier uitermate voor geschikt.

Testvissen

Na deze lijn op de spoel van een van mijn molens te hebben gezet, ben ik er in eerste instantie mee op de Linge wezen vissen. Het was waarschijnlijk vanwege de kou of de recente ijsgang, dat de vissen op zich lieten wachten. Na ruim twee uur alles uit de kast te hebben gehaald, stond de teller nog steeds op nul. Na geen enkel tikje, aanbeet of zelfs maar een kapotte made te hebben gehad, besloot ik het elders eens te gaan proberen. Bij ons in de buurt ligt een mooie wetering, waar ik deze winter ondanks de kou regelmatig mooie vis heb weten te vangen. Echt zo’n plekje waar je met een penhengel en een paar klontjes maïs lekker uit de voeten kan. Of ik hier met mijn picker succesvol zou zijn?? Ik had geen idee. Slechter dan op de Linge kon in ieder geval niet.

Na drie korfjes voer te hebben gebracht beaasde ik mijn haak met een klein trosje maden. Lekker in de luwte en met de zon in mijn gezicht, was het fijn vertoeven. Het duurde niet lang, ik zag vanuit mijn ooghoek de top van mijn hengel langzaam krommen en terug komen. Waarschijnlijk een lijn zwemmer. Met mijn pet goed naar voren, zodat ik minimaal last van de zon had, was het wachten. Na een aantal minuten begon mijn top zachtjes te tikken. Moest ik aanslaan of zou ik nog even wachten. Een tweede keer dat de top begon te tikken zette ik de haak. Tjonge wat een explosie. Ineens had ik het niet meer koud. Mijn slip zong het uit. Met een 14/00 G-line fluorocarbon onderlijn (trekkracht van 1,37 kg) was het uitkijken geblazen. Het was of een vals gehaakte of een die flink uit de kluiten gewassen vis. Gelukkig had ik 150 mtr. dyneema op mijn spoel (en dat in een rechte wetering). Langzaam begon ik de spoel wat strakker draaien, eens kijken of ik de run kon stoppen. Ruim een kwartier ben ik bezig geweest. Het bleek een flinke schubkarper van ca. 8 pond, welke voor mijn aasje was gevallen. De vis gaf zich langzaam gewonnen. Met mijn schepnet in de aanslag gaf de karper een laatste spurt………u raad het….. Mijn onderlijn bleek niet opgewassen tegen het brute geweld van zo’n echte doorgewinterde schub. Aan het materiaal heeft het niet gelegen. De vis was gewoon een paar maatjes te groot. Ik heb mijn hengel opgeruimd en ben stralend naar huis gegaan……tjonge wat was dat een geweldige vis. Het was fijn vissen met de Ultra G-power.

UPDATE: EEN WEEK LATER NA HET SCHRIJVEN VAN DEZE REVIEW WAS BOUKE TOCH IN STAAT DE KARPER TE VANGEN, ZIE DE FOTO'S VAN DE KARPER

Conclusie en... meer informatie

Hѐ hѐ, eindelijk een mooie, soepele en bovenal ronde dyneema! Met deze lijn (waar ik lang op heb gewacht) zet Gamakatsu de concurrentie op een achterstand.En dan te weten dat deze draad al sinds 2007 op de markt is. Chapeau Gamakatsu, ronduit klasse, een mooi product! Goede wijn behoeft geen krans. Ik wil het wat dat betreft kort houden. Ga naar uw hengelsportzaak en neem deze draad eens in uw handen. Het zelf zien en voelen zegt immers meer dan 1000 secuur door mij uitgekozen woorden. Het is een eerste klas dyneema, waar ik veel plezier aan heb beleefden u (zeker te weten) gaat beleven.

Met dank aan Spro.

Uw Productreviewer Witvis

Bouke Sinnige bouke@hengelspullen.nl

Gamakatsu

Spro

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy