hengelspullen.nl

De Ultimate Saltwater koeltas door Bouke

Ondanks het feit dat de zomer van 2008 als nat, koud en wispelturig de boeken in is gegaan, heeft deze ook tal van mooie warme dagen gekend. Zo waren de eerste 10 15 dagen van mei (vorig jaar) wat dat betreft subliem. Er van uitgaand, dat ons de komende maanden weer de nodige zon te wachten staat, wil ik deze review wijden aan het bij warm weer optimaal houden van uw aas. Dat vers en goed aas k bij mooi zonnig weer garant staat voor uitstekende vangsten, blijkt uit de foto met maar liefst 6 zeelten.

De zon hoog, een strak blauwe lucht en dagen achtereen hoge temperaturen. Nou ben ik niet wat je noemt een mooi weer visser, maar ook ik mag bij zulke temperaturen graag met een hengel in mijn hand aan de waterkant zitten. Met een pet, zonnebrand factor 25, een polaroid zonnebril en een koele bries in je gezicht is het dan aan het de waterkant goed verblijven. Niet alleen de visser, maar ook het aas heeft bij dergelijke temperaturen veel te lijden. Vanwege het feit dat vers en levendig aas een eerste vereiste is voor een succesvol dagje vissen, worden er tegenwoordig bij vrijwel alle hengelsportzaken steeds vaker allerlei soorten koeltasjes aangeboden.

De Ultimate Saltwater

Ultimate Saltwater, u zult wel denken. Bouke is toch de witvisman. Dat klopt! Er zijn tegenwoordig verschillende koeltassen te koop, voor bolies, maden maar ook bijvoorbeeld zagers en zeepieren. Allemaal met het zelfde doel, het zo optimaal en vers mogelijk houden van je aas. Het principe van al dit soort tassen is vrijwel gelijk. Aan de buitenkant stevig canvas, dat aan de binnenkant is voorzien van een PVC zilver folie, met daar tussen een goed isolerend materiaal. Ga je nu voor een koeltas sec en alleen voor maden, dan reikt de inhoud van deze koeltas voor een paar koelelementen en hooguit een twee- drietal madendozen. Wil je echter ook plek voor je wormen, brood en al het ander aas, dan moet je op zoek naar een groter exemplaar. Ik ben voor een exemplaar uit de zeevisserij gegaan, maar het had er net zo goed een uit de karpervisserij kunnen zijn. Wanneer de buitentemperatuur dusdanig is, dat ik dit soort koeltassen ingezet, heb ik in mijn tas naast mijn aas ook nog ruimte voor wat te drinken en eventueel een appel.

Gegevens

- Buitenmaat: diep 20 cm, breed 30 cm, hoog 26 cm

- Binnenmaat: diep 19 cm, breed 20 cm, hoog 24 cm

- Buiten stevig blauw canvas

- Binnen stevig PVC zilver folie

- Isolerend materiaal (voelt rubberachtig aan) tussen canvas en folie

- Randen buitenkant afgezet met band

- Voorzien van tweetal hengsels (met schuimrubber verdikte handgrepen)

- Stevige kunststof rits (met twee metalen lopers)

Prijs

De Ultimate Saltwater heeft een adviesprijs van ca. 18,75.

Praktijk

De isolerende werking is afhankelijk van de vulling evenals de ruimte tussen de binnen- en buitenzijde. Denk hierbij aan het principe van een thermosfles en koelbox. Dat een zgn. aaskoeltasje, ondanks zijn geringe afmetingen en het gebruik van flexibel materiaal de inhoud goed koelt en zijn werk prima doet, blijkt uit de proef zoals door mij gedaan.

Op een zonnige dag waarbij de temperatuur ruim richting de 25C liep, heb ik mijn koeltas naast een tweetal koelelementen voorzien van mijn aasdozen gevuld met maden en pinkies, wat te drinken een appel en een doos wormen. Regelmatig heb ik de temperatuur gecontroleerd. Wat mij opviel was dat de inhoud van mijn koeltas opvallend lang, lekker koel bleef. Voor een optimaal rendement heb ik deze tas natuurlijk wel op een zo koel mogelijke plek (in de schaduw) weggezet en minimaal geopend. Zou ik zijn gaan vissen, had ik een extra madendoosje meegenomen, welk regelmatig door mij zou zijn gevuld met vers gekoeld aas. Ondanks de betrekkelijk dunne isolerende tussenruimte, bleef mijn aas die dag verassend lang koel. Niettegenstaande het feit dat gedurende het verstrijken van de dag de temperatuur van het gekoelde langzaam opliep, was deze nog altijd lekker koel ten opzichte van zijn omgevingstemperatuur.

Conclusie en... meer informatie

Dat met het met goed aas leuk vissen is, getuigen de fotos. Het fijne van deze koeltas is dat hij wanneer je hem niet gebruikt, je hem ergens opgevouwd weg kan leggen. Hij neemt hierdoor een minimum aan ruimte in beslag. Ook is een dergelijk koeltasje vanwege zijn flexibele body gemakkelijk mee te nemen (er is altijd wel ergens plekje). Met de verandering van ons klimaat, waarbij het lijkt dat de zomers niet alleen langer maar ook steeds warmer worden, is een dergelijk tasje een regelrechte uitkomst! Mits er zuinig mee omgesprongen wordt, betreft het een eenmalige aanschaf welke zeker de moeite waard is.

Tip: Zelf doe ik om de koelelementen een oud washandje of een oude dikke sok. De condens wordt hierin opgenomen en mijn aas ligt niet rechtstreeks tegen een bevroren koelelement.

Met dank aan De Hengelsport Reus Drempt.

Uw Productreviewer Witvis

Bouke Sinnige

bouke@hengelspullen.nl

Lees ook deze reviews:

Nordik Tackle Octbox 2011 nu bij RIX Hengelsport

(30-6-2011)

review angling

(persbericht) Nieuwe shelters van Fox

(7-4-2009)

review angling

(persbericht) Nieuw in 2009 van Matchcraft Fishingtackle

(5-4-2009)

review angling

De Ultimate Saltwater koeltas door Bouke

(11-4-2009)

review angling

Korum draagtas en foedraal door Frans

(26-11-2008)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

2004 - 2011 Hengelspullen Adverteren Contact / Colofon Disclaimer Privacy