hengelspullen.nl

PENN Surfmaster 850 door Pieter

Ik was op zoek naar een degelijke molen waarmee ik als onervaren strandvisser ver mee kon gooien. Strandvissen is voor mij een relatief nieuwe hobby geworden naast mijn andere visserijen. Het klinkt misschien niet logisch, maar een beginner heeft absoluut het beste materiaal nodig. Vaak leveren verre worpen meer vis op. Een ervaren strandvisser heeft een goede werptechniek. Een beginner daarentegen kan door het juiste materiaal toch nog net een aantal meter verder gooien. Hierdoor vangt men vaak meer vis en heeft men meer plezier in de visserij.

Ik koos dus voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Daarom koos ik met hulp van Tim Beeren van goedkopervissen.nl een goede molen en een bijpassende hengel. Om het compleet te maken is nog zo’n set natuurlijk noodzakelijk aangezien strandvissers meestal met twee hengels vissen. Dit liet mijn studentenbudget echter nog niet toe. De set ging ik flink testen tijdens drie dagen Ierland. En als ik iets test dan test ik het “to the bone”. Ik sloop het of het wordt hufter-proof bevonden!

In deze review lees je mijn bevindingen van de PENN Surfmaster 850.

Uiterlijk

Smaken verschillen, maar bij deze molen kun je er niet naast. De Surfmaster heeft gewoon stijl. Groot en een robuust uiterlijk. Geen “fancy” kleurtjes of andere poespas.

Penn Surfmaster

Mooie molen

Technische snufjes

De Spoel & inhaalsnelheid:

Het 850 model is uitgerust met een grote spoel die zorgt voor een extreme lijncapaciteit. Er past ruim 270 meter 0,45 mm lijn op. De molen wordt geleverd met identieke reservespoel. De aluminiumspoel is conisch gevormd waardoor de lijn minder weerstand ondervindt bij het werpen. De inhaalsnelheid met 4,3:1 erg hoog te noemen.

Penn Surfmaster

Snel inhalen

Penn Surfmaster

Meer dan genoeg lijn

De lagers:

Ook wat lagers betreft blijft de Surfmaster met zeven roestvrijstalen lagers en een antiriverse lager niet achter.

Lijnroller:

De molen is uitgerust met een titanium lijnroller wat kinken/twisten van de lijn voorkomt.

Balanced rotor:

Het geheel is mooi uitgebalanceerd door middel van de “Balanced rotor” zodat het schudden van de molen tijdens het binnen draaien zoveel mogelijk beperkt wordt.

Lijnvanger:

Om te voorkomen dat je lijn om de molen as slaat zijn er twee lijnvangers aangebracht die tegen de spoel klemmen. Deze lijnvangers lijken op bezempjes, iets wat ik nog niet eerder op een molen gezien heb.

Slipknop:

De slipknop is groot en is nauwkeurig in te stellen.

Penn Surfmaster

Grote slipknop en lijnvangers (groene pijl)

Soft grip hendel:

Om het af te maken is de molen uitgerust met een giga grote hendel waardoor je prima grip hebt, ook als je net zulke grote handen hebt als ik.

Penn Surfmaster

Je kan er zelfs een haai mee vangen uhumm….

Praktijk test

Tijdens drie dagen zeevissen in Ierland heb ik de molen zowel vanaf de kant (in combinatie met een strandhengel) als vanaf de boot ( in combinatie met een boothengel) getest.

Strandvissen

Wat me meteen opviel is dat de molen draait als een trein en ik bedoel hiermee geen NS trein met vertraging! Deze soepel lopende molen staat garant voor meer visplezier. Verre worpen waren voor mij geen probleem wat resulteerde in meer aanbeten vanaf de kant. Ik kon met gemak over brede wierbedden heen vissen. Door de hoge inhaalsnelheid in combinatie met een lange hengel draaide ik het ankerlood gewoon over het wier heen.

Bootvissen

Ook in de “boatscene” is deze molen een aanrader. Bij diep vissen kan je snel ophalen en effectief vissen zonder een draaiarm te krijgen.

Ook tijdens heftige regenbuien functioneerden de slipplaten prima, heb ik helaas mogen ervaren.

Een minpunt aan deze molen is dat de lijnvangers niet optimaal functioneren. Ik ben in het bezit van karpermolens waarbij de lijn nooit onder de spoel slaat door goed aansluitende lijnvangers van een ander type. Zeker tijdens het pilkeren schoot de lijn regelmatig om de as wat voor irritaties zorgde. Ik moet zeggen dat ik met strandvissen hier geen last van heb gehad.

Penn Surfmaster

Klaar voor de worp

Penn Surfmaster

Nu nog maar een set…..

Penn Surfmaster

Volgas gooien! Heerlijk gevoel…

Penn Surfmaster

Over wierbedden heen vissen was geen probleem door de hoge inhaalsnelheid.

Penn Surfmaster

Grote molen betekent niet altijd grote vis

Conclusie en... meer informatie

De Surfmaster is een molen voor ervaren vissers, maar is ook zeker aan te raden voor beginners voor optimale worpen en vangsten.

Ik ben momenteel al aan het sparen voor tweede set!

Voor meer informatie:

http://www.pennfishing.net/products-and-services/reels/35735442/surfmaster-fixed-spool/

Lees ook deze reviews:

Update - Advertenties verschijnen nu ook op Facebook

(25-1-2015)

review angling

Nieuwe viskajaks exclusief bij Poask Hengelsport

(4-1-2015)

review angling

Winkelbezoek H2O Sports Strand Horst

(4-10-2014)

review angling

Hengel Expo 2011 België

(22-11-2011)

review angling

Foto's beurs Utrecht 2011 ONLINE

(11-11-2011)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy