hengelspullen.nl

De heavy feeder van Sportex door Frans

Sportex draait al geruime tijd mee in de hengelsportbranche. De hengels die ze bouwen hebben een hele goede naam. Niet alleen degelijk, ook robuust, zeer goede kwaliteit. Oftewel een Duits merk..Eerlijk gezegd had ik nog nooit van de naam gehoord, tot ik een folder onder ogen kreeg van Q-baits. Daarin stond de hengel afgedrukt in zijn volle glorie. Papier is geduldig, ik weet het, maar ik nog veel geduldiger. Eerst zien dan geloven. Enkele weken later op een beurs heb ik de hengel in mijn handen, en kan ik hem “droog” testen. De eerste indruk is de beste is me geleerd. Toch gaat deze vlieger niet altijd op! Want ondanks mijn bedenkingen neem ik de hengel toch mee. Wie weet denkt vriend barbeel er anders over…

Deze op het oog stugge hengel herbergt meer souplesse dan ik voor mogelijk had gehouden. Omdat ik alleen nog op barbeel vis heb ik deze hengel de eerste weken van april van dit jaar ( 2009) ingezet tijdens mijn barbeelsessies op de Waal. Deze specifieke rivier vraagt nu eenmaal om een hengel van 4,50 meter of meer. Zeker nu in het voorjaar de waterstand vrij hoog is en de kribben net bevisbaar zijn. Ondanks dat de barbeel zich de eerste weken van april nog moeilijk laat vangen, weet ik er toch een tiental te landen met deze Sportex. Ik heb hiervoor 5 sessies nodig. Drie barbelen hebben een lengte van meer dan 70 cm, de hengel wordt dus goed getest. Ook de maanden erna krijgt de hengel soms flink op zijn donder. Als ik met deze hengel vast kom te zitten in een obstakel merk ik dat ik makkelijker los kom.

barbeelvissen

De heavy feeder van Sportex is in de eerste 1,5 meter erg sterk en strak en daarom kan ik tijdens het drillen goed gebruik maken van dit extra hefboomeffect. De sterke body is het typische kenmerk van alle sportex hengels. Toch heeft dit stugge gedeelte geen negatief effect op de dril. Hierdoor kan uit deze hengel veel extra “reserve” gehaald worden, indien dit nodig is. Je kan de druk dus als met geen andere hengel zeer hoog opvoeren en dit kan onder kritische omstandigheden het verschil tussen vangen of verspelen zijn. De rest van de hengel heeft een mooie parabool en de barbeel is goed te sturen. Ook het gevoel in de hengel is goed te noemen. Ik kan al snel inschatten met wat voor lengte barbeel ik nu weer aan het stoeien ben. Dat vind ik een heel belangrijk gegeven. Zo kan ik ook snel inschattingen maken met wat voor onderlijnen ik kan vissen met deze hengel. Met deze hengel hoef ik dunnere onderlijnen niet te proberen.

De heavy feeder van sportex is 4,20 meter lang, en wordt geleverd met drie quivertoppen. Deze hebben 2, 2,5 en 3 oz als weerstand. De transportlengte is 145 cm, de hengel is driedelig. De geleideogen zijn sterk en goed afgewerkt. Met recht mag deze hengel zich werpkanon noemen. Het is niet alleen een specifieke hengel voor de lange afstand maar ook een erg controleerbare hengel. Deze beide specifieke onderdelen komen goed tot hun recht bij het barbeelvissen. De heavy feeder van Sportex heeft met zijn 219,00 euro de prijs van een middenklasser, toch verdiend deze hengel een hogere rangorde in mijn ogen.

De heavy feeder van Sportex geeft aan dat hij werpgewichten tot 200 gram kan wegzetten. Door zijn stevige body aan de onderkant wil ik dat best geloven. Zelf kom ik vanaf de kribben al gemakkelijk tot een meter of 60, zonder echt specifiek aan te halen. Als na 2010 de meeste kribben verlaagd zijn aan de Waal en we gedoemd zijn om meer vanaf de kant te vissen zal deze Sportex goed tot zijn recht komen! Met deze hengel is het mogelijk om gemakkelijk van de kant tot aan de stroomnaad te komen. 80 tot 100 meter moet haalbaar zijn.

drillen

drillen

drillen

beet

barbeelvissen

barbeel op de Sportex

Conclusie en... meer informatie

Kortom, deze heavy feeder van sportex kan moeiteloos mee in het rijtje van geschikte barbeelhengels. Langs mijn favoriete hengels is deze Sportex hengel een goede tweede. Langzaam maar zeker krijgt ook elke rivier waar barbeel te vangen is zijn eigen typische hengel. Deze heavy feeder van Sportex zou ik zeker aanraden voor de Waal en ook voor de IJssel. Zelfs bij hoog water aan de grensmaas zou deze hengel niet misstaan. Toch blijft voor die meest zuidelijke rivier mijn voorkeur uitgaan naar een geheel parabolische actiehengel.
Mijn Waal foedraal wordt momenteel gevuld met twee superhengels, één daarvan is de heavy feeder van Sportex. Ik heb nu de beschikking over twee werpkanonnen. Laat de kribverlaging maar komen zou ik zeggen, ik ben er klaar voor!

Frans Vogels - www.barbelen.nl

Spro

Lees ook deze reviews:

D.A.M. Sumo Competition Barbel Duo-tip 3,30m

(19-6-2012)

review angling

Ultralight drop shot vissen met de Daiwa One&Half

(21-3-2011)

review angling

REVIEW Shimano Beastmaster BX barbel

(24-1-2010)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,75 lbs Radar door Pieter

(10-10-2009)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,5 lbs radar door Pieter

(5-10-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy