hengelspullen.nl

De Bentley (Lucky Craft Splash Tail) door Willem

Een Bentley omschrijven? Nou…, eh, een uiterst luxe automobiel, duur natuurlijk, topdesign, nogal wat power en grootse prestaties zeker, tja, eh, een verfijnde, maar fantastische rijbeleving, lijkt me. Een Bentley was het eerste waar ik aan dacht bij het zien van de Splash Tail van Lucky Craft. Rick Speth, de uitbater van Rix hengelsport, drukte me dit luxe aasje in de vingers en vroeg me wat ik er van vond. En of ik hem wilde testen. Dat laatste is nooit een straf. Laat ik voorop stellen dat ik wel even mijn twijfels had. In die zin, waar zal ik deze schoonheid voor in zetten? “Er zal vroeg of laat toch wel een roofblei intuinen”, vermeldde de hengelsportwinkelier met overtuiging. “Vast wel”, antwoordde ik, maar mijn twijfels moeten welhaast voelbaar zijn geweest.

Zonder de toeters en bellen kun je stellen dat dit product van het topmerk Lucky Craft een aasje is die zijn werk moet doen op de waterlijn. Een onruststoker, wiens arbeid bestaat uit herrietrappen vanuit kop en kont. In het schemergebied hiertussen hangen twee vlijmscherpe dreggen, die moeten zorgen voor een niet terug te draaien arrest voor elke vis die toehapt. Een juweeltje om te zien, maar met een lengte van negen centimeter nogal robuust voor roofblei, althans naar mijn mening. Bovendien zijn zowel kop als kont voorzien van een propeller. Voor mij op het eerste gezicht een geval van ‘te groot voor servet, te klein voor tafellaken’, of, vrij vertaalt naar hengelsportbegrippen, ‘te groot voor baars en roofblei, te klein voor snoek’, waarbij aangetekend dat een hongerige snoek hem heus wel grijpt, van een roofblei met trek was ik niet overtuigd. Misschien wel logisch mijn gedachtegang, aan de ander kant moet je ook es buiten platgetreden paden durven treden, gewoon es wat proberen en een wat anders uitziend aasje een eerlijke kans geven. Alleen hij die af durft te wijken komt voor verrassingen te staan, hield ik mezelf voor, dus waarom mezelf beperken. Okay, hij was nogal robuust en die twee kabaaltrappers aan zijn lijf, tja, dat wordt een flink portie tumult, maar goed misschien trekt juist dat weifelende roofvis over de streep. Maar dan de prijs, beschouwd vanuit het juiste perspectief, eentje uit de categorie Bentley. Negentien euro is niet niks, maar goed, bij oppervlakteaasjes kan ik me voorstellen dat de koper na drie keer slikken met de hand over zijn hart strijkt, of in dit geval in zijn portemonnee grijpt. De kans op verspelen is in ieder geval beduidend minder dan bij een diep duikende plug, vooropgesteld dat je een beetje mikken kunt.

Te water

Zo je van een product van Lucky Craft mag verwachten is ook over de Splash Tail nagedacht. Elke keer verbaast me dat toch weer en word ik positief verrast. Dit propelleraasje kan in rechte lijn op eenzelfde tempo binnen worden gevist, maar mijns inziens is de actie ‘stop-and-go’ of een lichte jerkachtige beweging aantrekkelijker, misschien zelfs onweerstaanbaar voor het geschubde gilde. Je merkt toch dat je zo’n aasje hebt onderschat. Het kan veel aan. Geen kinderachtig gedoe bij stroming, maar de kop ervoor en ploegen Hendrik! Deze Bentley hoeft zich nergens voor te schamen en levert een staaltje arbeid die de hengelaar zal verbazen. Het bellenspoor dat dit aasje achterlaat is ronduit indrukwekkend. Mijn conclusie dat de veroorzaakte onrust vooral snoek aantrekt kwam uit. Geen gespikkelde jongen met trek laat deze snack aan zijn neus voorbijgaan. Maar vreemd genoeg meldde zich ook regelmatig baars. En helemaal geen grote jongens of zo. Wekte het aasje door zijn actie en rumoer misschien de juiste agressie op? Wie het weet mag het zeggen, maar wat bezielt een roodvinnetje van een centimeter of tien een aasje van gelijk formaat aan te vallen. Dat valt in de categorie kamikaze.

Conclusie en... meer informatie

Dit nepvisje met dubbele rader is 13 gram zwaar bij een lengte van 9 centimeter en is voorzien van twee vlijmscherpe, dunne dreggen, die weigeren te roesten (pluspunt). Ik probeerde het tot zijn recht te laten komen aan een spinhengel van Ron Thompson (5-20 gram), uitgerust met een molentje van Spro, de Melissa en een dyneemadraadje met een diameter van 0.12. Het geheel liet zich vissen als een speer. Mijn vrees dat onze zilveren vriend aspius aspius hem links zou laten liggen vanwege zijn robuustheid was ongegrond en slechts gebaseerd op persoonlijke verwachting. Wel gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat voor het vangen van roofblei de Splash Tail niet mijn eerste keus is of ooit gaat worden. Ik ga liever voor kleiner, maar als afwisseling op het spervuur aan poppers is dit een aasje met een andere actie en dat kan de vis wellicht over de streep trekken. Het is een luxe aasje voor erbij, wat mij betreft, wanneer de vis niet actief jaagt of zelfs hardnekkig weigert de waffel open te trekken. En maakt niet juist de veelzijdigheid aan voorgeschotelde aasjes dikwijls het verschil tussen vangen en niet vangen? Juist. Zeker voor degene die niet weten wat nu weer te vragen voor de verjaardag is de Splash Tail een leuke tip. Laat je verrassen door deze prachtige bellenblazer van Lucky Craft. De Spalsh Tail is verkrijgbaar in de kleuren Impact Yellow, Lake Mead Magic en Ghost Sunfish. Vooral de laatste is een snoepje om te zien, hoewel ontworpen om in te bijten en uiteindelijk gebeurt dat vroeg of laat, wedden?

Dit kunstaas is te bestellen bij fishing4u

Lucky Craft

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy