hengelspullen.nl

Aanvulling Spro Team Competition dobberserie door Bouke

Zo rond augustus september vorig jaar, heb ik een review geweid aan de Spro Team Competition dobberserie (zie hiervoor: deze review). Vanwege het de laatste tijd steeds populairder wordende vijvervissen (vooral het karpervissen met de vaste stok), heeft Spro sinds kort zijn Team Competition dobberreeks uitgebreid met een tweetal nieuwe type dobbertjes te weten de “Carp” en de “Carp Inline”. Deze twee nieuwe modellen, zijn net als alle andere dobbers uit deze reeks, perfect vissende dobbertjes welke in nauw overleg met het Spro zoetwaterteam zijn ontwikkeld.

Algemeen

Het aantal verschillende dobbers, waaruit de Spro Team Competition dobberserie bestaat, komt hiermee op 10(*) en maakt deze dobberreeks naast compleet, breed inzetbaar. De uniforme kleurstelling (alle dobbers hebben een mat zwarte basis kleur, met over het drijflichaam een blauw- en zilverachtige streep), het oog voor detail en het gebruik van louter A-klasse materiaal, maakt deze dobberreeks compleet. De Team Competition dobberserie welke in nauw overleg met het Spro zoetwaterteam is ontwikkeld wordt hierdoor naast een perfect vissende reeks dobbers, een heuse eyecatcher voor iedere viskist.

(*) Naast de “Carp”en de “Carp Inline” brengt Spro sinds kort ook het model “Popular”op de markt. Dit in combinatie met de 7 al bestaande modellen (zie vorige review), brengt het totaal op 10.

De Carp en Carp Inline

links: Carp Inline, rechts: Carp

Deze twee nieuwe type dobbertjes zijn specifiek voor de karpervisserij met de vaste hengel ontwikkeld en worden als zodanig op de markt gebracht. Zij onderscheiden zich van de overige 8 modellen door hun dikke kunststof bovenantenne evenals geringe lengte. De dikke bovenantennes, welke verkrijgbaar zijn in de kleuren fel oranje en signaal geel, maken deze dobbertjes uitermate geschikt voor het vissen met zwaarder haakaas (maïs, pellets of bijvoorbeeld expanders). Door hun relatief korte dobberlengte (varieert tussen de 12 en 15,5 cm) ogen deze dobbertjes niet alleen solide en robuust, ze zijn het ook! Keer op keer, na elke dril. Ondanks het feit dat het materiaal tijdens een dagje intensief karpervissen veel te verduren heeft, houden deze dobbertjes zich bijzonder goed. Deze dobbertjes welke te koop zijn vanaf gewichtsklasse 0,15 gram, geven (mits goed uitgelood) nauwelijks weerstand en zijn daarom goed inzetbaar op dressuur gevoelige wateren.

Het verschil tussen de Carp en de Carp Inline is de wijze waarop de draad aan/door het drijflichaam loopt. Bij de Carp dobberserie loopt de lijn door een “metalen” oogje, welke bevestigd is in het drijflichaam. Bij de Inline, loopt de lijn door het dobberlichaam (middels een kunststof buisje welke door en door verlijmd zit). Dit laatste type geniet mijn voorkeur. Gezien de kracht welke soms op de lijn komt te staan, evenals de onverwachte capriolen van gehaakte karpers, is de kans op beschadiging van het drijflichaam bij dit type nihil.

Uitvoeringen

4007 - Carp Inline (links) Onderantenne Carbon Carp Inline verschil
  Bovenantenne Kunststof
  Gewichtsklasse 0,15 gram t/m 0,75 gram
     
4008 - Carp (rechts) Onderantenne Carbon
  Bovenantenne Kunststof
Gewichtsklasse 0,15 gram t/m 0,75 gram
 
 

Test

De beheerder van “De Vossekuil” (Vossebergweg, Nijnsel) wist mij tijdens mijn bezoek aan de Visma te vertellen, dat er nieuwe karper was uitgezet. Aantalen van 40 en meer karpers op een dag waren volgens hem eerder regel dan uitzondering. Gezien het feit dat ik tijdens mijn eerdere bezoeken aan dit pracht water, ook flinke aantallen wist te vangen, was mijn besluit om deze dobberreeksen daar uit te proberen gauw genomen.

Na een aantal tuigjes te hebben gemaakt ( 3 “inline”en 3 “normaal”), was het zover. Met een blikje zoete maïs, een blikje erwten (moet u ook eens proberen!) en wat pellets vertrok ik richting Nijnsel. Het water lag als een spiegel zo glad. Tijdens het opbouwen van mijn kist werd ik verrast door een pracht karper welke zo halverwege de vijver voor meer dan de helft uit het water kwam. Je rook ze gewoon die biggen, tjonge wat had ik er zin in.

Eenmaal alles opbebouwt en de lijn secuur uitgelood, begon ik mijn sessie. Na het voeren van wat pellets en mijn haakmaïs van een ontiegelijk stinkend smeerseltje te hebben voorzien, was het wachten. De fel oranje antenne stond een kleine centimeter boven het wateroppervlak. Het was wachten op de eerste aanbeet. Voorzichtig ging de antenne heen en weer, de eerste karper had zich verraden. Na twee á drie voorzichtige aanbeetjes verdween de antenne onder water. Nog voor de lijn strak liep had ik mijn eerste karper gehaakt. Tjonge wat een run! Die explosie en aansluitend de dril; in een woord prachtig! Nog trillend van de endorfine, ging ik voor mijn tweede, derde, vierde….…(zucht)……. wat een water.

Wat mij opviel waren de soms heel subtiele aanbeetjes. Vooral de oudere karpers waren een stuk voorzichtiger geworden. Was het vorig jaar nog zo, dat de lijn vanzelf strak liep, was de karper nu een stuk voorzichtiger. Vooral hier hebben de lichtste exemplaren (0,15 gram) van de “Carp”en de “Carp Inline”zich bewezen. Keer op keer was ik de karper te slim af. Vanwege de minimale weerstand van deze dobbertjes was het regelmatig raak. Ondanks het feit dat ik met een eerste klas (16/00) hoofdlijn viste, met daaraan een (14/00) fluorocarbon onderlijn (als een soort breeklijn), verspeelde ik een van mijn tuigen. Niettegenstaande het feit dat ik nog een paar identieke dobbertjes had, had ik buikpijn. Tjonge, wat vissen deze dobbertjes fijn. Zowel de “Carp”als ook de “Carp Inline”hadden na een dagje Vossekuil niets geleden. Na dik vijfenveertig karpers gingen deze tuigen na een dagje intensief vissen dan ook weer als nieuw terug mijn tuigenla in.

Conclusie en... meer informatie

Voor de conclusie wil ik het laten bij wat ik geschreven heb in mijn eerste review over deze dobberreeks. Gezien mijn ervaring met deze twee nieuwe type dobbertjes blijf ik bij hetgeen door mij eerder geschreven…..”Never Compromise”…….

Het motto van Spro ……”Never Compromise”….., is wat je direct terug vindt bij het onder de loep nemen van deze dobbers. Mooie, goed afgewerkte dobbers met oog voor detail. Geen schreeuwend kleuren pallet, maar voor alle dobbers uit deze serie een goed gekozen uniforme kleurstelling. Deze dobbers welke zich secuur uit laten loden, zijn een absoluut plezier om mee te vissen. De fluorescerende antennes steken in het water goed af, waardoor aanbeten niet alleen beter maar vaak ook eerder worden gesignaleerd. Iedere sportvisser die zich aangaande zijn keuze van hengelsportmateriaal kan vinden in het motto van Spro zou ik willen adviseren bij aanschaf van nieuwe dobbers de Team Competition dobberreeks van Spro in overweging te nemen.

Met dank aan Spro

Spro

Uw Productreviewer Witvis

Bouke Sinnige

Spro

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy