hengelspullen.nl

De Monomaster door Bouke

Bij het zien van dit vernuftig apparaatje moest ik direct aan holle bolle Gijs denken. De vriendelijke dikkerd die door zijn constant geroep “papier hier, papier hier” de Efteling jaar in jaar uit opvallend schoon weet te houden. Naast het feit dat kinderen een extra snoepje vragen, puur en alleen om het snoeppapiertje maar in die alles verslindende mond te kunnen stoppen, zoeken ze letterlijk het hele park af naar alles wat maar op de grond ligt. Papier hier……..papier hier, dank u wel! De Monomaster, een klein vernuftig apparaatje dat gretig alle stukjes (afval) vislijn verslindt zou wat mij betreft hier van afgeleid kunnen zijn.

Nylon, dyneema en alle overige soorten draad waar wij als hengelsporters regelmatig gebruik van maken hoort niet in de vrije natuur thuis. Dit is iets, daar zijn wij ons allemaal van bewust. Kijkend naar televisieprogramma’s over milieuvervuiling die specifiek over de Noordzee, Waddenzee of onze rivieren gaan, blijken niet alleen de beroepsvissers maar helaas ook nog steeds een grote groep sportvissers hier debet aan te zijn. Veelal handelend vanuit gemakzucht en de gedachte dat dat kleine beetje er niets toe doet, worden er dagelijks vele meters vislijn, allerlei verpakkingsmaterialen en overig afval zonder na te denken aan de waterkant weggegooid. Een oude onderlijn, een te kort geworden voorslag of draad wat beschadigd, getwist of in de knoop zit. Dit alles wordt veelal aan de waterkant vervangen, waarbij men de oude lijn en eventueel lege verpakkingen veelal klakkeloos aan de waterkant laat liggen…….

Ik weet niet wat het is. Of het te wijten is aan het steeds ouder worden of aan het steeds bewuster worden van het fragiele karakter van de natuur, maar als ik tegenwoordig vuil van een andere hengelsporter tegenkom, neem ik het mee naar huis om het daar weg te gooien. Dit mag in de ogen van een ander een druppel op de gloeiende plaat zijn, maar bij voldoende druppels, heeft dit effect! ’S-Ochtends aan het water kan ik genieten van het geroep van een koekoek, de laaghangende mist die als een deken over de weilanden ligt of bijvoorbeeld het geroep van een luid opvliegende fazant. Als je hier oog voor hebt is de natuur niet mooi, maar prachtig! Het gezegde ‘de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet’ is een gezegde waarmee fout gedrag wordt gemaskeerd. Wanneer wij met zijn allen dit nou eens veranderen door voortaan te handelen vanuit de gedachte ‘verbeter de wereld en begin bij jezelf’, dan komt het goed!

Hij die zonder fouten is werpe de eerste steen….. Het is niet aan mij hier een complete review aan te wijden, om te oordelen en te veroordelen, maar met het op de markt komen van de Monomaster wordt het kinderlijk eenvoudig (en zelfs leuk… nou ja leuk), om reststukjes draad mee naar huis te nemen. Draaiend aan het asje grijpt het binnenwerk de lijn en trekt deze in een mum van tijd naar binnen. De capaciteit van een Monomaster is voldoende om gedurende een heel seizoen allerlei reststukjes op deze wijze eenvoudig te verzamelen. Op enig moment, (wanneeruhet uitkomt) trekt u thuis het binnenwerk uit uw Monomaster en maakt u deze met een schaar knippend schoon. De op dat moment nog kortere stukjes nylon verdwijnen op deze wijze in de daarvoor bestemde afvalcontainer.

Wist u dat plastic 400 tot 450 jaar nodig heeft om in de natuur volledig af te breken………. en dat voor nylon zelfs 600jaar staat! Zie http://www.vliz.be/vmdcdata/faq/main.php?id=1&sid=3. En dan bedoelt men hier waarschijnlijk het ‘normale’ nylon. Het betere nylon van vandaag de dag is veelal gecoat, waardoor de levensduur wordt verlengd en de lijn wordt beschermd tegen allerlei invloeden van buitenaf. Voor dit type draad zou de hierboven genoemde termijn wel eens aanzienlijk langer kunnen zijn.

De Monomaster

De Monomaster is een kunststof apparaatje ter grootte van een ouderwets filmrolletje (neemt weinig plek in beslag), dat uit een drietal onderdelen bestaat. Het binnenwerk, is een rol voorzien van kunststof weerhaakjes (denk hierbij aan het principe van klitteband). Het binnenwerk grijpt (al draaiend aan een asje) op eenvoudige wijze alle reststukjes nylon, trek deze naar binnen en houdt ze vast. De levensduur van een Monomaster is bij correct gebruik lang. De aanschaf van een dergelijk apparaatje is dan ook veelal eenmalig.

Conclusie en... meer informatie

Dealers gezocht

Lezend de advertentie van Poseidon, de verdeler van de Monomaster, waarin aangegeven werd op zoek te zijn naar dealers/afzetpunten (voor de Monomaster) ben ik met dit kleinood in aanraking gekomen. Gezien het belang en vooral de toegevoegde waarde van de Monomaster voor het in stand houden van onze visstekken en viswater, verleen ik als reviewer van Hengelspullen.nl hier graag mijn medewerking aan. Dit vernuftig apparaatje hoort naar mijn mening dan ook standaard thuis in de uitrusting van iedere hengelsporter.

Met voor de jeugdige vissers onder ons, in de toekomst misschien een wat gepimpte versie (maak dit apparaatje voor de jeugdige vissers onder ons interessant!) en naar ik hoop steun van de Vereniging Sportvisserij Nederland, dan komt het goed en zal de Monomaster op korte termijn zeker in menig viskist (koffer) terug te vinden zijn.

Dealers welke geďnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met:

Poseidon

Eikstraat 3

6657AJ Boven-Leeuwen

website: www.monomaster.eu

Met dank aan B. Vosters van Poseidon.

Uw Productreviewer Witvis

Bouke Sinnige

Spro

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy