hengelspullen.nl

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(Bouke is niet meer actief voor hengelspullen) De Magic Match kant en klare tuigen van Preston zijn wat mij betreft een regelrecht schot in de roos (of op zijn Engels Bullseye). Door het combineren van kwalitatief goed nylon, haak en lood met eerste klas wedstrijddobbers (geschikt voor de meest voorkomende type water), brengt Preston professionele kant en klare tuigen op de markt. Tuigen waar niet alleen de recreant, maar ook de gevorderde wedstrijdvisser goed mee uit de voeten kan. Na met deze tuigen een tal van weken te hebben gevist, maak ik voor u de balans op.

Kant en klare tuigen maken eigenlijk al heel wat jaren deel uit van het assortiment hengelsportartikelen zoals bij de meeste hengelsportzaken aangeboden. Deze tuigjes ogen vaak niet alleen amateuristisch, ze zijn het ook (althans in mijn ogen)! De dobbers zijn veelal van die “allround”modellen die overal en dus feitelijk nergens echt goed inzetbaar zijn. Het nylon is veelal te dik, om dan nog maar te zwijgen over het bevestigde lood en de haak. Hier was een hiaat, een leemte, welke Preston met zijn kant en klare tuigen perfect heeft ingevuld. De Magic Match ready tied rigs zijn tuigen waar iedere witvisser goed mee uit de voeten kan.

De 4 dobbers in deze test

Wand met Preston tuigen op een recente hengelsportbeurs

Dobbers

De dobbers gebruikt voor deze tuigen komen stuk voor stuk uit de Magic dobberreeks. Deze serie bestaat uit een 6-tal klassieke dobbermodellen, welke zich in de loop der jaren ruimschoots hebben bewezen. De 4 meest gebruikte modellen (uit deze serie) heeft Preston gebruikt bij het op de markt brengen van zijn kant en klare Magic Match tuigen. Dit alles heeft geleid tot een 16-tal kant en klare tuigen (van elk type dobber in de 4 meest voorkomende gewichtsklasse) welke in vrijwel alle type wateren en onder de meest voorkomende omstandigheden goed inzetbaar zijn.

Verschillende type dobbers/tuigen

De Magic serie 1
Preston

Dit tuig is uitgevoerd met een dobber met een peervormig drijflichaam en een carbon onder- en duidelijk zichtbare carbon bovenantenne. Dit type tuig is uitermate geschikt voor het vissen op diep stilstaand en langzaam stromend water. De gewichtsklasse waarin deze te koop zijn, zijn resp. : 0.8, 1.0, 1.5 en 2.0 gram. De hoofdlijn is uit een 11/oo lijn (1,521 kg trekkracht), welke is voorzien van een 10/oo (1,205 kg) onderlijn. De gebruikte haak is een haak uit de PR34 serie van Preston (maat 16).

   
De Magic serie 2 Preston
Dit type dobber, uitgevoerd met een bol drijflichaam en heeft een carbon onder- en bovenantenne. Dit type tuig is uitermate geschikt voor het vissen op stromend water. De gewichtsklasse waarin deze tuigen te koop zijn, zijn: 1.0, 1.5, 2.0 en 3.0 gram. De hoofdlijn is een 13/oo (2.136 kg) lijn, welke is voorzien van een 11/oo (1,521 kg) onderlijn. De gebruikte haak is een haak uit de PR34 serie van Preston (maat 14).
   
De Magic serie 3 Preston
Deze dobber, uitgevoerd met een rank drijflichaam en een carbon onder- en bovenantenne, is uitermate geschikt voor het vissen op rustig/stilstaand water, evenals het zogenaamd on the drop vissen (wanneer men vis verwacht bij het naar beneden zakken/vallen van het aas). De gewichtsklasse van de tuigen uitgevoerd met deze dobber zijn: 0.4 0.6 0.8 en 1.0 gram. De hoofdlijn is een 11/oo (1,521 kg) lijn, welke is voorzien van een 10/oo (1,205 kg) onderlijn. De gebruikte haak is een haak uit de PR34 serie van Preston (maat 16).
   
De Magic serie 6 Preston
Deze dobber, uitgevoerd met een peervormig drijflichaam, een stalen onder- en relatief lange carbon bovenantenne, is uitermate geschikt voor het vissen op diep stilstaand en langzaam stromend water. De gewichtsklasse waarin de tuigen uitgevoerd met deze dobber in de winkel liggen, zijn: 0.6, 1.0, 1.5 en 2.0 gram. De hoofdlijn is een 11/oo (1,521 kg) lijn, welke is voorzien van een 10/oo (1,205 kg) onderlijn. De gebruikte haak is een haak uit de PR34 serie van Preston (maat 16).

Prijs

De adviesprijs (€ 4,95) van deze tuigen mag verassend worden genoemd. Wanneer ik de prijs van alle losse componenten bij elkaar op tel (dobber zo’n € 2,50, haak € 0,15, tuigenplankje € 0,65, olivette lood € 0,30, lijn € 0,40) kom ik wat betreft materiaal op zo’n € 4,= p/tuig. De resterende 95 eurocent, daar kan je ze zelf niet voor maken. Echte diehards wat betreft het zelf maken van tuigjes (óók ik zet graag de puntjes op de i) zullen er altijd blijven. Maar voor een dergelijke prijs, zonder zorgen naar het water realiserend dat je goed en bovenal vangend materiaal heb, ik teken ervoor! Chapeau Preston, een absoluut mooie prijs kwaliteit verhouding.

Aanvullende Informatie

- Alle tuigen zijn vervaardigd met kwalitatief goed nylon (soepel, sterk en strekt zich goed).

- De dobbers uit een zwaardere gewichtsklassen zijn voorzien van een olivette lood.

- De loodzetting kan zonder de hoofdlijn te benadelen worden veranderd (er is zacht lood gebruikt, dat kan worden verschoven).

- De onderlijn heeft de lengte van ca. 20 cm en is verbonden middels het zgn. lus in lus systeem.

- De PR 34 haak is een kwalitatief goede haak met een relatief kleine weerhaak.
Zie voor meer informatie onze eerdere review http://www.hengelspullen.nl/nieuws/review.asp?ID=73

- Alle tuigen hebben een lengte van ca 6 mtr.

- Het bulk lood bevindt zich op ca 40 cm van de haak (kan verschoven worden).

- Op de achterzijde van de verpakking van een dergelijk tuig, staat precies welk lood men heeft gebruikt en in welke setting.

- Adviesprijs € 4,95 p/st.

De praktijk

Alvorens met deze tuigen te gaan vissen, heb ik ze in eerste instantie gecontroleerd op het al dan niet correct afgelood zijn (zie foto). Alle tuigen staan standaard met hun drijflichaam net onder het wateroppervlak afgelood. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar tuigen waarvan de dobber wat dieper in het water staat (het liefst vis ik met het topje van de antenne ongeveer 1 á 1,5 cm boven het water). Een paar kleine korreltjes lood waren nodig voor het naar mijn voorkeur afloden van deze tuigen. Na deze 4 type dobbers te hebben uitgeprobeerd in het Merwedekanaal, de Linge alsmede wat stilstaand stadswater ben ik overtuigd. Deze MAGIC MATCH ready tied rigs vissen goed! De dobbers registreren niet alleen perfect al hetgeen onder water afspeelt, ook de haak laat zich goed zetten. Iedere keer opnieuw heb ik met deze tuigen leuk vis weten te vangen, zij het de ene keer wat meer dan de andere keer.

Verbeter punt

- De meeste 5-delige topsets zijn net even iets langer dan een dergelijk tuig. Door de standaard lengte van deze tuigen met 1 meter te verlengen, worden ze geschikt voor 3-, 4- en 5-delige topsets.

Voorzijde

Achterzijde

Thuis uitloden

Conclusie en... meer informatie

Na meerdere keren met deze tuigen aan de waterkant te hebben gezeten, rest mij slechts een conclusie. Klasse Preston! De tuigen zijn betaalbaar en gemaakt uit eerste klas materiaal. Ze zien er goed uit en vissen (registeren) verassend goed. Wat willen wij als vissers nog meer? Ok, ik hoor jullie denken VIS!! Nou een ding is zeker, wanneer men met deze tuigen niets of weinig vangt, heeft het in ieder geval aan je materiaal niet aan gelegen. Wat mij betreft zijn deze Magic Match tuigen dan ook een regelrechte aanrader.

Voor overige informatie verwijs ik u naar de website van preston: http://www.prestoninnovations.co.uk

Uw Productreviewer Witvis

Bouke Sinnige

Met dank aan Primo Distribution

(Bouke is sinds 1 september 2009 niet meer werkzaam voor hengelspullen.nl, zie http://forum.hengelspullen.nl/default.aspx?g=posts&t=104)


Spro

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy