hengelspullen.nl

Achterdocht door Willem (Review Goldy pluggen)

E-mailtje van Ron: Willem hoe gaat ie? Ik heb hier nog drie kleine pluggen liggen van Goldy, maar ben razend druk, zie jij kans om ze te testen? Snel terugmailen. Stuur maar op Ron, geen enkel probleem! Een paar dagen later arriveerde een pakketje met daarin twee doosjes met als inhoud een nepvisje. Goldy Original Wobbler was eigenlijk de enige info welke op het doosje vermeld stond. Geen nood, google biedt uitkomst.

Duidelijk wordt dat de firma MB Star de uitgever is van de Goldy range. MB Star opereert vanuit Užice…, huh, waar? Užice dus, een vlekje in Servië, land van tennistoppers als Novak Djokovic, Ana Ivanovic en de Jelena’s Dokic en Jankovic, maar ook het duistere oord van oorlogsmisdadigers als Slobodan Milošević en Radovan Karadžić. Wie Servië zegt denkt aan de voetbalvijanden uit Belgrado, Partizan en Rode Ster, aan tennis, aan die ondoorzichtige oorlog die het land van veldmaarschalk Tito uiteen deed vallen in meerdere republiekjes. Wie denkt bij Servië aan de hengelsport en kunstaas in het bijzonder? Geen sterveling lijkt me. Een visvakantie naar Servië? Nooit van gehoord. Ierland en Noorwegen wel natuurlijk, maar daar hebben we het niet over. Guus Cornelissen verkoopt op zijn website guusbaits.com Goldy pluggen en prijst ze aan als ‘de nummer 1 in het Oostblok’. Tut, tut, tut Guus, dacht ik nog, is dit niet wat al te overdreven… De prijs is spotgoedkoop. De vibra max kost 3,95 euro en de fighter 4,50 euro. Laat ik eerlijk zijn, mijn eerste gedachte was: o jee, goedkoop spul, van die troep dat voor geen centimeter loopt natuurlijk. Goede pluggen namelijk kosten nu eenmaal geld. Maar dan heb je ook wat! Ik was vooringenomen, maar had Ron beloofd de aasjes te testen. Een nadere blik leerde dat ze er ondanks hun spotprijs prima uitzagen. Geraffineerde fijne VMC haken en het balsahout was afgewerkt met een mooie harde laklaag. Niets op aan te merken. Maar goed dacht ik, je zult zien dat het spul scheef door het water loopt of dat ze niet willen zinken, ondanks dat er ‘sinking’ op het doosje staat. Mijn oordeel stond al voor het testen vast: voor zo’n prijs, laat me niet lachen, dit kon niets wezen…

Zwemles

Om nou te zeggen dat ik echt stond te popelen…, nee. Maar goed, ik plukte mijn Mitchell Avocet (1-5 gram) uit het Okuma rek (een tijdje geleden besteld via guusbaits.com, echt een aanrader). Op dit ultralichte stokje zit een klein spinmolentje, de Trion van Pflueger. Daarop een draadje van 0.08 mm, dyneema natuurlijk, alleen het merk weet ik niet meer. Een 75 cm lange leader van fluorocarbon merk Ultimate en vissen maar. Achterdocht bij hengelaars kan alleen worden weggenomen door een leuke vangst. En ik trof het, die allereerste keer. De Overijsselse Vecht stroomde licht, er stond een verkwikkend briesje en de vis had er zin in. Als er binnen een paar worpen al baars aan je aasje gaat hangen ben je snel om. Na een tijdje leuk te hebben gevangen op de vibra max, het baarskleurtje met inpandige ratel, was de fighter aan de beurt. Ook deze ‘kanarie’ viel in de smaak. Die eerste sessie ving ik naast de nodige baars enkele kleinere snoeken en een mooie winde en ik was blij dat ik diezelfde middag en avond geen verplichtingen had, want ik wilde enkel naar het water en heb ontzettend veel hengelplezier gehad met deze twee aasjes. Een keer of vier, vijf daarvoor had ik nog geen tik op de baitcaster, voorzien van groot rubber gehad en dan baal je toch, een hengelaar wil vangen. Tenminste ik wel. Hoeft niet altijd groot, als ik maar respons krijg. Welnu, die kreeg ik!

Technische gegevens

De Goldy vibra max is 3,4 cm lang bij een gewicht van 4.9 gram. De Goldy fighter is 5 cm lang en 6 gram zwaar. De aasjes verschillen wezenlijk van elkaar. Ik mocht van beide soorten de zinkende variant testen.

De vibra max is een wobbler, voorzien van een ratel. Het bolle aasje schommelt door het water en kan in rechte lijn, of met tussenpozen en tempowisselingen worden teruggevist. Vooral baars wordt razend van dit ding

De fighter is eveneens een wobbler, maar heeft geen ratel en ziet er meer gestroomlijnd uit. De fighter kan op dezelfde manier als de vibra max worden gevist, maar indien aanbeten uitblijven, probeer hem dan eens te twitchen, dus met kleine rukjes vanuit de pols naar je toe te vissen en laat hem af en toe een seconde stil vallen. Juist op die momenten kreeg ik nogal eens een aanbeet. Naast baars zagen snoek en winde in dit speeltje een lekkere hap. Zelfs brasem heb ik erop binnengehaald, maar deze was vals gehaakt, in de bovenvin. Ik ben ervan overtuigd dat dit prima aasjes zijn om roofblei te verschalken, maar die hield zich in de testperiode niet op in oostelijke dreven van Overijssel. Hoe het kan voor die prijs moeten de deskundigen me maar es uitleggen, maar zelfs op de dreggen is niet bezuinigd. Deze zijn van VMC, dun van draad (haken geweldig in) en roesten niet.

Conclusie en... meer informatie

Door de Goldy’s heb ik het ultralichte vissen weer opgepakt. Urenlang hengelplezier zonder het in de rug te krijgen. Een verademing na al dat lompe gooi- en smijtwerk met de baitcaster beladen met ‘halve kippen’. Al heel wat keertjes ben ik met de Goldy vibra max en de Goldy fighter in de pocket en de Mitchell Avocet (1-5 gram) of de Browning Carboxy (2-12 gram) aan het struinen geweest langs de waterkant. Meters maken langs de kade, bij bruggen, dukdalven en in de nabijheid van pleziervaartuigen. Ik kan niet anders zeggen dat de aasjes van Goldy me positief hebben verrast, zowel in gebruik alsmede door de meer dan sympathieke aanschafprijs. Het is een echte aanrader voor de lichte visserij, voor degene die het voorzien heeft op baars, winde en roofblei, maar sluit de vangst van snoek en snoekbaars zeker niet uit. Ik besef dat deze review veel weg heeft van een lofzang, is er dan echt niets aan te merken op deze aasjes? Welnu, omdat een mens toch altijd wat te zaniken moet hebben en recensenten per definitie zeurpieten zijn: plaats wel een splitringetje op het rondje van de lip waar de speld wordt aangeknoopt, anders wordt het peuteren en niet alle spelden passen er op zonder deze kleine aanpassing. Tot slot een tip voor Guus Cornelissen: gelijk een flinke voorraad aanschaffen van dit spul!

Klik hier voor de profielpagina van Guusbaits.http://www.goldylures.com


Goldy

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy