hengelspullen.nl

REVIEW Shimano Beastmaster BX barbel

Al twee jaar vis ik heel tevreden met de Shimano Barbel classic op barbeel. Deze hengel verschaft me een genot tijdens de dril, die moet je ervaren hebben, wil je echt begrijpen wat ik wil zeggen. In die twee jaar hebben me vele sportvissers vergezeld naar de waterkant, en allen waren even verrukt als ik . Natuurlijk kon het dan ook niet uitblijven of ik schreef er een lyrisch review over. Ik kreeg er via mijn website ook vele vragen over, vooral waar de hengel te koop was/is. En dat was het probleem van zeker het afgelopen jaar. De hengel was bijna nergens meer te koop. Navraag bij Shimano gaf me uitsluitsel. De hengel werd niet meer gemaakt, daarvoor in de plaats kwam er een andere. Betere natuurlijk!

Aan de telefoon zei ik tegen de woordvoerder: “ Dat wil ik wel eens zien”!! Er gingen een paar maanden overheen, toen ik een mailtje kreeg dat er een vervanger was voor de Catana. Mijn antwoord op die mail was of ik de hengel ergens kon bekijken. Begin 2009 was er een beurs in Zoetermeer, of ik daar naar toe wilde komen.

9-delig

twee blanks

In de stand van Shimano werd ik uitgebreid te woord gestaan. Twee hengels werden me getoond. De Antares bx barbel en de Beast master bx barbel. Beide hengels zijn er in een classic en een power uitvoering. Na de hengels uitgebreid bekeken en gevoeld te hebben, viel mijn keuze uiteindelijk op de Beast Master bx barbel classic. Waarom? Eerlijk gezegd omdat ik voor mijn gevoel de Catana in mijn handen dacht te hebben. Deze Beast Master lag me heel lekker in de hand. De parabolische actie bracht me meteen in vervoering. Al moet ik ook heel eerlijk zeggen dat de andere drie hengels van uitzonderlijke kwaliteit zijn. Was deze hengel verbeterd ten opzichte van de Catana? Ja en nee! Nee, zo op het oog is het dezelfde hengel, ja er zijn meer variaties mogelijk. Ik zal het uitleggen…

2 carbon en 1 glas topje

3 quivertippen

De Shimano Beast Master bestaat uit maar liefst 9 delen!! Er is één handdeel, twee middensecties in twee verschillende acties, twee avontoppen ( eveneens in twee acties) en een quivertop met drie verwisselbare quivertips!! Uiteindelijk heb je de mogelijkheid om 6! verschillende hengels te maken. De eerste avonactie bestaat uit een 1,75 lb testcurve. De tweede uit een 2.2 lb testcurve. De quivertippen bestaan uit één glasvezeltip van 2 oz en twee carbontoppen van 3 oz en 5 oz. Je hebt dus een feederhengel, en een barbeelhengel in één. De mogelijkheden zijn zeer uiteenlopend. Bijt de barbeel heel voorzichtig, is het water erg helder of laag met weinig stroming, dan kun je de feedertippen inzetten, in combinatie met een dunnere lijn dan normaal ( 25/00 nylon). De lichte 1.75 avontop is inzetbaar in hetzelfde vorige verhaal, maar nu met meer stroming en hoger water. Ook zeer geschikt als het water van de Waal net als afgelopen zomer erg laag staat ( zomerstand Nijmegen 490 tegen normaal 680 ) En natuurlijk de 2.2 lb avontop als het water hard stroomt, hoog staat, als er veel wind is.

1 handgreep

1 handgreep

goede afwerking

makkelijk herkenbaar welke delen bij elkaar passen

makkelijk herkenbaar

1 handgreep

Ik heb de hengel een paar maanden lang ingezet tijdens mijn barbeelsessies op de Waal, IJssel en Grensmaas en ik moet zeggen dat Shimano weer een prima product geleverd heeft. Wat heet prima… ik ben net zo verrukt over de Beast Master bx barbel als over de Catana bx barbel. Ik heb al vaker gezegd, hengels bouwen kun je met een gerust hart overlaten aan Shimano. De parabolische actie van de hengel is niet alleen een genot om te voelen, ook om te zien! De classic uitvoering buigt lekker door tot aan het handvat. Met het aanslaan van de barbeel heb je hiervan geen hinder. Je kunt met de hengel ferm uithalen indien nodig. Tijdens de dril komt de werking van de hengel helemaal tot zijn recht. Net als je denkt dat je lijn breekt, heeft de hengel toch nog dat beetje extra wat je op dat moment nodig hebt. Deze actie maakt het ook mogelijk om met dunnere lijnen te vissen op barbeel, wanneer de omstandigheden dat vragen. Normaal vis ik met 30/00 nylon lijn. 25/00 is de dunste uitvoering in de topmaanden juni t/m sept. Toch zijn er soms uitzonderingen die in mijn ogen een dunnere aanpak vragen. Met deze hengel schroom ik dan niet om 20/00 in te zetten. Ook in moeilijke omstandigheden kan ik dan toch gewoon op barbeel vissen. Kortom niet alleen de ideale hengel voor de barbeelvisserij, ook in moeilijke tijden het hele jaar door! Dat maakt ook dat de Beast Master bx barbel classic mijn tophengel is tijdens het barbeelvissen.

stevige ogen

De Beast Master bx barbel heeft een groen kleur meegekregen. Een groen specimen kleur zoals ze zelf zeggen. Inderdaad het lijkt gecamoufleerd, toch is dat voor mij niet heel belangrijk. De blank is gebouwd van XT60 met Biofibre en is uitgevoerd met S.D.R. en de Shimano SiC SS Ogen.

Biofibre: De toevoeging van Biofibre versterkt het carbon in alle richtingen. Biofibre staat voor een ongekende kracht en resulteert in een aanzienlijk gewichtbesparing van de complete hengel.

De hengel is 3.66 meter lang en weegt 426 gram. Er wordt aan de hengel geen standaard gewicht gegeven wat hij kan hebben met het werpen. Voor mij zegt dat ook niet alles, zou het we wel op gestaan hebben. Ver werpen is in principe met barbeel vissen niet nodig. Vaak is een afstand van 40 meter meer dan voldoende. En gewicht..? Met de 5 oz quivertip zet ik korven van 240 gram makkelijk 30 meter weg. Let wel met beleid gegooid!! Niet achterwaart zoals normaal met feederen gebeurd, maar met een zijwaartse worp, waarbij ik mijn arm het werk laat doen, niet de hengel! Het gewicht van de korf zorgt er dan voor dat je heel gemakkelijk 30 tot 40 meter ver kunt gooien.

S.D.R.: Shimano Dynamic Response
Hengeldelen die gebouwd zijn volgens de SDR-methode bezitten geen harde of zachte kanten zoals in traditioneel gebouwde blanks. Hierdoor hebben hengeldelen geen nadelige buigingseffecten en kan men als visser doelgerichter werpen.

classic uitvoering

classic

power

winterbarbeel

Conclusie en... meer informatie

Een hengel is voor iedereen een persoonlijke keuze. Wat de één de hemel inprijst is voor de ander niet hanteerbaar. Ik kan alleen mijn mening over de Beast Master bx barbel classic geven. In mijn ogen is de uitvoering van de barbel classic dé barbeel hengel voor barbeelminnend Nederland. De negen delige secties met zijn zes hengel mogelijkheden komt voor mij in aanmerking als dé barbeelhengel! De hengel heeft een adviesprijs van 240 euro en ik garandeer je het is je elke euro meer dan waard.

De Beast Master bx barbel is in de betere hengelsportzaken te koop. Voor een dealers lijst kijk op de site van Shimano voor een winkel bij U in de buurt.

Frans Vogels - www.barbelen.nl

Lees ook deze reviews:

D.A.M. Sumo Competition Barbel Duo-tip 3,30m

(19-6-2012)

review angling

Ultralight drop shot vissen met de Daiwa One&Half

(21-3-2011)

review angling

REVIEW Shimano Beastmaster BX barbel

(24-1-2010)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,75 lbs Radar door Pieter

(10-10-2009)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,5 lbs radar door Pieter

(5-10-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy