hengelspullen.nl

Unieke gevlochten lijn van Gamakatsu voor 2007

Als er iets aan ontwikkeling onderhevig is in de hengelsport dan zijn het wel vislijnen. Zo heeft Berkley recent een nieuwe lijn op de markt gezet die (bijna) onzichtbaar zou zijn onder water. Belangrijk voor ons is dat de lijn toegespitst is op de manier van vissen. Voor het verticalen zijn andere eigenschappen gewenst dan voor het vissen op large mouth bass in America. De nieuwe G-Power Ultra Braid lijn van Gamakatsu heeft als kenmerk minder (suizend) geluid te produceren bij het werpen en binnenvissen van de lijn.

De Gamakatsu G-Power Ultra Braid is een ronde gevlochten Dyneema lijn uit Japan van speciale gevlochten polyetyleen vezels. Door de ronde vorm beschikt deze nieuwe lijn over een perfect egale diameter (niet elke gevlochten lijn heeft een egale diameter over de gehele lengte!) en is strak gevlochten, waardoor er percentueel gezien minder rek op zit. Hierdoor maakt deze lijn een robuuste indruk. Wanneer je werpt zal de lijn niet meer door je ogen zuisen (net als een monofilm lijn).

Kenmerken gevlochten lijn voor het verticalen - pro & contra

Bij het verticalen is het op de eerste plaats van belang dat de lijn dun is (weinig waterweerstand) en precies doorgeeft wat er onder water gebeurt. De lijn dient daarnaast sterk te zijn zodat je ook de grote vissen kunt vangen en bij het vaszitten aan de bodem wat minder snel lijnbreuk hebt. Een ander voor velen nadelig kenmerk van gevlochten lijn is dat deze niet geruisloos is bij het werpen, drillen en binnenvissen.

Stiller vissen met een gevlochten lijn

Het eerste wat ons opviel toen wij deze nieuwe lijn van Spro uit gingen proberen, was het wegvallen van het zuisende geluid dat een normale gevlochten lijn produceert. Bij het werpen, merk je dat het zuisende/schurende geluid van de lijn in de geleideogen een stuk minder is dan van andere gevlochten lijnen. Bij de dril van een vis merk je het ook. Normaal gesproken hoor je de lijn door de ogen zuisen, bij deze lijn van Spro hoor je bij een run weer de lijn van de reel gaan, net zoals bij een monofilm lijn.

De Ultra Braid is verkrijgbaar in:
0,08 - 2,7Kg
0,10 - 3,6Kg
0,15 - 4,5Kg
0,18 - 9,1Kg
0,20 - 11,4Kg
0,28 - 13,6Kg
0,30 - 18,2Kg
0,35 - 22,7Kg
0,38 - 27,3Kg
0,40 - 36,4Kg
0,42 - 45,5Kg

Sterkte en vissen met gevoel

Met de trekkracht van de Gamakatsu Ultra Braid zit het ook goed. Een snoek van 75cm konden wij goed drillen en ook een vastgelopen shadje konden wij met de nodige kracht los trekken. Het verticalen ging perfect met deze bijna haardunne lijn. Elk tikje werd netjes aan ons doorgegeven. Toch is de lijn niet stug, eerder zacht en soepel en superdirect tegelijk. Als we de lijn zouden moeten omschrijven dan is deze lijn eigenlijk het best te vergelijken met een combinatie van een monofilm lijn en een dynema lijn. De goede eigenschappen van deze beide product zijn in de nieuwe Gamakatsu lijn verwerkt.

Ook voor het baarsvissen is deze lijn uitermate geschikt. De baars knalde keihard op de shad tijdens het diagonalen.

Een kleine snoek gevangen tijdens het drop-shotten in Noorwegen (meer hierover in de volgende Beet). Zoals op de foto te zien is, gebruiken wij altijd een fluorcarbon onderlijn (Berkley Vanish 0.30mm). Onze hoofdlijn houden wij het liefst zo dun en sterk mogelijk.

Knoopsterkte

Om ons fluorcarbon aan de gevlochten lijn te monteren, kun je het best kiezen voor een albrightknoop. De verbinding is daardoor super sterk. Een dubbele lusverbinding (fluorcarbon op gevlochten lijn) is niet sterk genoeg.

Conclusie en... meer informatie

Een dunne sterke lijn die zacht aanvoelt maar wel superdirect vist zonder rek. Je voelt daardoor iedere aanbeet, zelfs op grote diepte. Je merkt dat de lijn strak gevlochten is. Het met veel minder 'geruis' werpen en drillen is voor ons een eigenschap die het vissen een stuk aangenamer maakt. Wij zijn dan ook erg benieuwd hoe de dikkere diameters van deze lijn zullen vissen bij het vissen met (zware) jerkbaits. Wij verwachten dat het jerkbaiten en drillen van een vis, een stuk aangenamer wordt door het missen met deze "stille" lijn. De Gamakatsu Ultra Braid is voor het verticalen de ideale lijn die wij voortaan op onze vertikaalhengels zullen gebruiken. Gamakatsu blijkt door deze lijn, niet alleen op het gebied van haken en dreggen voor ligt op de concurrentie.

Meer informatie over deze lijn vind je bij alle winkeliers op hengelspullen.nl. Voor meer informatie, bezoek ook de website van Gamakatsu:

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy