hengelspullen.nl

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

Door Rob Rijkers - Een aantal jaar geleden kreeg ik voor het eerst van het fenomeen ‘fluorocarbon’ te horen. Het klonk mij maar raar in mijn oren. Eerlijk gezegd dacht ik bij de benaming meer aan een scheikundig middeltje (zeg maar iets dat bijv. in een batterij of in een kernraket zou kunnen zitten)…

Ik ben echt iemand die wanneer de naam al een beetje raar klinkt, de werking in of aan het water toch erg veel goed moet maken. Niet zelden zal ik na iets nieuws te hebben gezien, de werking ook op reviews nazoeken of mede gebruikers aanspreken. Ook werd er dan wel op advertenties geprezen dat het onzichtbaar zou zijn voor de vis, en het daarom onoverwinnelijk was, maar dat zeggen zoveel bedrijven over hun middelen. Daarbij was de prijs ook nog eens niet te betalen omdat het net nieuw op de markt was. Het eerste rolletje fluorocarbon was dus duidelijk niet aan mij besteed :-).

De stropers van de hengelsportzaken

Je kent ze vast wel, die jongens die minimaal 1 keer in de week en in een goede week wel 3 keer per week in de viszaak staan. Vaak staan ze in gesprek met de verkopers, of staan ze naar zeer uiteenlopende spullen te loeren in de zaak. En daarbij vaak ook nog eens met een irritant zigzaggend patroon heen en weer lopend door de winkel. Als je deze personen ziet vraag je jezelf vaak af of ze dan zoveel meer als jou verdienen of gewoon veel te vaak vissen?

Misschien zie je hem al aankomen, maar met de bovenstaande omschrijving doelde ik dus op mezelf. Ik voel mezelf echt als een klein kind in een snoepwinkel, wanneer ik een hengelsportzaak binnenstap. Ik heb niet extreem veel geld en/of vrije tijd, maar om een of andere reden werkt het rondneuzen toch erg ontspannend voor me. Vaak kijk ik dan gewoon rond of er nog iets afgeprijsd is, of er nog nieuwe spullen zijn binnengekomen en of ik misschien nog iets in mijn assortiment kan bijvullen. Het zal dan ook niet zelden voorkomen dat ik maar alleen voor een zakje haken of stiekjes naar de locale hengelsportzaak ga, en ik weer met vele andere dingen thuiskom.

winkel

De stroopstek bij uitstek!

De ontmoeting met het onzichtbare??

Tijdens een van de voorgenoemde ‘strooptochten’ liep ik dan ook de fluorocarbon lijn van Cormoran tegen het lijf, genaamd de Cortest Fluorocarbon ‘Die unsichtbare’. Ik was toch net op zoek naar een nieuw rolletje voor mijn leaders te knopen voor de barbeelvisserij, en waarom dan toch niet eens een ‘onzichtbaar’ stuk in mijn lijn proberen… De lijn was net binnen, en ik onderworp de rolletjes lijn al meteen aan een grondige inspectie. Volgens de winkelier had het een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding, wat de prijs betreft ook bleek toen hij aan het prijzen van de rolletjes toekwam. Zon 4-5 euro voor 25 meter en zon 11-12 euro voor 125 meter. Op de klossen van 25 meter is het verkrijgbaar in de diktes 12/00 tot en met 45/00 en de klossen van 125 meter zijn verkrijgbaar bij een dikte van 12/00 tot 40/00.
Omdat ik het wilde gebruiken voor leaders in de IJssel, ging ik meteen voor de dikst beschikbare maat vanwege de schuurbestendigheid. Het werd dus uiteindelijk 45/00 op een rolletje van 25 meter. Als het dan niks was, was het in ieder geval nooit geld weggegooid met zon klein rolletje.
Toen ik met het rolletje in de bus terug naar kamers zat, had ik nog geen idee dat het zo multifunctioneel zou zijn. En niet te vergeten dat ik het veelvuldig zou gaan gebruiken in mijn huidige typen van vissen.

cortest

Mijn favoriete stukje lijn inmiddels!

Barbus barbus

Ten tijde van de aankoop van het rolletje, werd er net door mij en mijn vismaten goed barbeel gevangen. Aantallen van een 4 á 5 vissen op een sessie waren geen uitzondering. Ik wilde wel eens zien of het zou uitmaken als ik alles van fluorocarbon zou knopen. De normale nylon onderlijn werd vervangen door 30/00 fluorocarbon die ik altijd voor mijn zig rigs bij het karpervissen gebruik, de wrakvis leader werd vervangen door de cortest leader en er ging een steen aan in plaats van de normale korf.
Zoals altijd bij een nieuwe aankoop, kon ik weer niet wachten het te gebruiken. Helaas stond het afstuderen op de eerste prioriteit en kon ik pas 1,5 week later weer aan het water zijn. De dagen kropen helaas voorbij, want het Engelse spreekwoord ‘time flies when you’re having fun’ geld helaas ook andersom kwam ik dus achter… Wanneer je je stierlijk verveeld, en je hoofd haast elke dag haast explodeert door de overload aan examen stof, gaat de tijd dus tergend langzaam voorbij pfff…
Gelukkig ging het ’s avonds vaak weer lekker snel door naast het leren ook samen met huisgenoten en vrienden aan de ontspannende pint te zitten. Dat dan weer wel! Eindelijk was het zover, ik kon weer aan het water zitten! Er stond namelijk een studiedag op het rooster, en dus had ik die avond ervoor geen huiswerk. Die avond had ik in mn hoofd al ingevuld met een lekker dagje barbelen.
Na school snel de feeders en wat eten bij elkaar gesnord en als een speer naar het water! Omdat ik 1,5 week eerder al de nieuwe montages geknoopt had, hoefde ik aan het water niet meer te doen dan de molens op de hengels te schroeven, de hengeldelen in elkaar zetten en de lijn door de ogen te halen.

onderlijn

De leaders zoals ik ze knoop voor het barbeelvissen…

Snel een hengel met maden beazen en de andere met de whisker stick (zie ook aankomende review pallatrax barbeel range!). Ik hoefde gelukkig niet al te lang te wachten voordat ik de eerste barbeel weer kon scheppen. Wederom weer een heerlijk gevoel! Na een erg bezig dagje stond ineens de teller op 11 stuks, een nieuw dagrecord voor mij!
Dat moest ik nog eens proberen!
Een aantal dagen later zat ik weer langs mijn favoriete rivier. Om een lang verhaal kort te maken, 9 stuks en 2 lossers! 5 sessies erop ving ik nog een keer 6 stuks, een keer 8 stuks een keer 10 stuks en nog twee keer 11 stuks…. Verder heb ik het niet meer bijgehouden, maar ik bleef gewoon goed vangen tot het einde van het barbeelseizoen.

Het is moeilijk te zeggen of dat nu werkelijk de lijn zon groot verschil maakt, maar mijn mening is van wel. Mijn maatje die wel eens meeging en wel met normale leaders viste, ving toch beduidend minder dan mij. Daarbij was het vorige seizoen het eerste seizoen dat ik zoveel vis ving per sessie. Ik moet er bij vermelden dat de combinatie wel goed moet zijn. Dus je kan nog zon goede lijn en materiaal hebben, als je met slecht aas zit te vissen op een niet-productieve stek dan werkt de tactiek natuurlijk niet.

barbeel

Een mooie 70plusser dankzij de fluoro leader!

Cyprinus carpio

Het zal per toeval zijn geweest dat ik per ongeluk een rolletje vanaf mijn studentenkamer mee naar mijn ouderlijk huis nam (had er inmiddels verschillende in mijn barbeeltas zitten, die wel eens her en der rondzworven op mijn studentenkamer). Rond die tijd was ik net bezig met proberen een (dikke ;) ) karper te vangen op de IJssel. Dat betekend dus niet alleen zwaar lood maar ook een dikke schuurvaste leader op de lijn. Omdat ik na mijn ijsselkarpers weer in Brabant op niet stromende rustige wateren ging vissen, had ik de voorslag niet meer nodig. Het voorgenoemde rolletje was door een opruimende moeder in mijn karpertas beland (daar gooit ze alles in wat rondslingert qua vissen, grrr!!). Op het moment dat ik de ijssel-leader eraf wilde halen, viel mijn oog dus op dat zelfde rolletje en ik dacht even terug aan het succes wat ik met het barbelen had gehad. Ik dacht ook aan het gedoe wat het me opleverde om elke keer de anti tangle tube op de lijn te zetten. Ik dacht waarom niet eens op een hengeltje een fluoro leader proberen? Hij was toch al dik genoeg om het ontschubbende effect te omzeilen… Zo gezegd, zo gedaan en er gingen nog 2 dikke bolletjes kneedlood op de leader (zodat de lijn niet in contact komt met de vis onder de dril, maar op afstand word gehouden door de bolletjes en het zinkt natuurlijk extra). Ook was ik net met het idee aan het stoeien vanwege het vissen op een heldere lichte zandput, om een onderlijn te maken die zo min mogelijk opviel in die lichte bodem. Kwam die fluoro even als geroepen!

De combi onderlijnen zoals ik ze hedendaags gebruik in mijn karpervisserij

Ik heb een geruime tijd met de fluorocarbon cortest leader gevist en van hetzelfde materiaal met een combi rig. De resultaten bleven zeker niet uit. Wat me opviel was dat vooral overdag je in het voordeel bent met de fluorolijn. Ik kreeg op een dressuurput waar je normaal alleen ‘s nachts vangt (nachtvissen verboden behalve met karperwedstrijden), zelfs overdag aanbeten, dat was me nog nooit overkomen! Nu kun je jezelf afvragen, had je dezelfde vissen ook gevangen met een gewone setup? Ik zeg nee, die had ik anders niet gevangen. En dan bedoel ik met name de vissen die overdag kwamen. ’s Nachts is dan weer een ander verhaal. Het zal altijd een discussie blijven hoeveel een karper ‘s nachts onderwater ziet op welke diepte en met welke helderheid van het water.

karper

Resultaat op de dressuurput mede dankzij cortest

Ik weet alleen 1 ding zeker… Ziet de karper ‘s nachts wel een hoop, dan zul je ook dan zeker je voordeel met de fluorocarbon doen!

Sander lucioperca

Omdat het inmiddels een standaard was in al mijn visserijen, zal het waarschijnlijk niet gek klinken dat ik de cortest lijn ook voor het snoekbaarzen ben gaan gebruiken… Ik vis namelijk erg veel op snoekbaars in de oppervlakte en hier en daar ook wel eens onder het oppervlakte met een plugje. Ik viste eerst heel lang met alleen de gevlochten hoofdlijn en een speld van een speldwartel. Dit omdat het geheel lekker licht blijft, wat vooral belangrijk is voor de vaak wat kleinere oppervlakte aasjes. Omdat ik hem wel eens vastgooide in de stenen kanten, schuurde na 2 keer trekken vaak al de 20/00 gevlochten lijn door op de stenen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Die dure Amerikaanse topwaters schaf je tenslotte aan met de gedachte ‘die raak ik toch nooit meer kwijt, omdat hij niet aan de bodem geparkeerd kan worden’. Voor dat doel is de 30 – 45/00 dan ook perfect. De 30/00 vooral voor het oppervlakte aasje, en de dikkere voor de pluggen (kans op snoek, en op parkeren aan de bodem is aanwezig). Hier geldde ook wederom weer dat de slechte waarneembaarheid van de lijn ook bijdroeg aan een aantal extra vangsten.

rapala

De onderlijnen van +/- 40 cm zoals ik ze inzet voor snoekbaars

snoekbaars op fluorocarbon

Conclusie en... meer informatie

Al met al ben ik dus vrij positief over de lijn. Je zou zeggen, kom op er zijn toch ook wel minpunten?
Er is inderdaad een minpunt bij deze lijnen. Dat grootste minpunt ben ik alleen nog niet tegenaan gelopen, omdat ik het in kleine lengtes gebruik, maar ik weet wel dat het er is. Dat is namelijk de stugheid. Fluorocarbon lijn is over het algemeen een beetje stugger dan zelfde hoofdlijnen van die dikte. Dus als je bijv. de 125 meter als tracer wilde gebruiken (laatste eind van je ‘normale’ hoofdlijn) dan zul je even moeten kijken of het nog goed werpbaar is. Zoals al gezegd, daar heb ik geen ervaring mee, maar ik denk dat de dunnere maten wel goed werpbaar zijn (< 35/00).

Qua voordelen ten opzichte van andere fluorocarbon lijnen, vind ik toch wel dat deze zeer goed knoopbaar is, zelfs de dikste versie. Ook de schuurbestendigheid ben ik zeer goed over te spreken. Het grootste nadeel vind ik zelf in mijn visserij het grootste voordeel. Wanneer je de lijn strak opbergt, of als onderlijn eerst even onder warm water houd en dan strak opbergt, blijft hij perfect recht. Dus ook in het water!

Ik hoop dat ik de lezers van deze review ook heb kunnen overtuigen van het inmiddels toch wel onmisbare onderdeel in mijn vistas.

Ik zou zeggen… GO FLUORO!!

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy