hengelspullen.nl

Pallatrax, het nieuwe kaas?

Rusteloos…. Elk jaar opnieuw rond dezelfde periode… Wanneer de eerste warme zonnestralen van het jaar door mijn studentenkamer op mijn bureau neerdalen, wordt ik altijd zeer rusteloos….Het is dan niet het schoolwerk of het afstuderen wat me zo rusteloos maakt, maar de weet dat er zeer binnenkort weer krachtige (super)vissen in een machtige rivier op me zitten te wachten.

Vaak trek ik dan de zonwering nog even een extra stukje open, en geniet ik met een gemengd gevoel van deze warme strelende zonnestralen, wetend dat ik mezelf nog even in moet houden voor ze echt los komen. Onder het genieten van deze zonnestralen droom ik dan vaak nog even weg naar die mooie zomeravonden aan mijn favoriete rivier met al zijn mysteries en verrassingen. Dan denk ik aan die mooie snoeiharde aanbeten op de top, en het ratelen van die slip die je bloed door je aderen laat kolken. En niet te vergeten het explosieve gevecht wat ervoor zorgt dat de adrenaline soms werkelijk je oren uit spuit!

Rusteloos…. Elk jaar opnieuw rond dezelfde periode…

Rusteloos…. Elk jaar opnieuw rond dezelfde periode…

Dit is echt een unieke vis en een unieke visserij, welke het voor mij onweerstaanbaar maakt elk jaar andere vissoorten even te vergeten, en naar de machtige rivier af te dalen om deze krachtpatsers te belagen. Dat was afgelopen jaar ook weer het geval. Ik kon het alleen niet laten om toch een aantal sporadische keren op barbeel uit te trekken in de winter en het vroege voorjaar, wetende dat de vis waarschijnlijk toch nog niet los zou zijn. En inderdaad, deze sessies brachten helaas geen vis op. Wat het wel opleverde was dat ik even het rusteloze gevoel kwijt was, en zodoende mezelf weer volledig kon concentreren op andere belangrijke dingen in het leven zoals afstuderen.

Het jaar 2009

Waar andere jaren vaak jaren waren dat ik actief zocht naar de vis (het zogenoemde ‘kribhoppen’) veel wisselde met montages en met 1 vaste aassoort viste, was 2009 juist het omgekeerde van bijvoorbeeld 2008. Waar 2008 nog een jaar was van hard werken voor een vis, en zodoende veel teleurstellingen verwerken, was 2009 juist een jaar met veel vis en constante grote aantallen per sessie. In dat jaar bleef ik dan ook vooral bij vaste plekken (‘hotspots’) terugkomen, gebruikte ik 1 vaste montage als basis en experimenteerde ik ook eens met andere aassoorten dan kaas.

Inhoud testpakket

Zoals ik al zei experimenteerde ik in 2009 met verschillende aassoorten in tegenstelling tot alleen maar kaas. In theorie leek het makkelijk, een aas vinden wat gericht barbeel aantrekt en wat zo min mogelijk witvis gevoelig is. Echter in de praktijk bleek dit nog zeer lastig te zijn. Totdat er op een dag een Pallatrax barbeel pakket (elixir 6) bij me op de mat lag. Een goede vriend van me en bekende barbeelvisser Pieter Beelen, had dit gekregen om uit te testen, maar vanwege een erg druk privé leven leek hij er dit barbeel seizoen niet aan toe te komen. Omdat ik juist wel erg fanatiek bezig was in de barbeelvisserij en omdat ik veel tijd vrijmaakte (en vrij kon maken) voor het barbeelvissen, leek ik hem wel de juiste persoon om de test over te nemen. Zou dit dan het lang gezochte gerichte, niet witvis-gevoelige barbeelaas zijn?

Pallatrax

De supercombinatie voor veel van mijn ‘extra’ vissen afgelopen jaar!

Omdat ik er al redelijk wat over gehoord had van de bekendere vissers in barbeelland, maar ik het nog nooit zelf uit had getest, kon ik zelf dan ook geen beter moment bedenken om de range te testen. Ik ben ook een erg fanatieke karpervisser, en ben daarom ook al erg veel met verschillende voertjes en aasjes in aanraking geweest. Daarom deinsde ik ook niet meteen terug bij het zien van al deze verschillende aasjes. Voer en aas is dan ook een tweede hobby van me binnen de karpervisserij. Ik zag dan ook niet meteen een zooi voer voor me die ik nooit in die korte periode kreeg uitgetest. Daarentegen eerder een heel gamma aan aas wat alle manieren om een attractieve omgeving te verzorgen rond je haakaas behandelde! Het enige wat ik toen dus dacht was, hier kan ik wel wat mee!

Het Pallatrax pakket wat ik kon gebruiken om te testen bestond uit de volgende artikelen:

- Elixir 6 The Drench

- Elixir 6 The Method

- Elixir 6 The Glug

- Elixir 6 4mm The Pellets

- Elixir 6 14 mm pre drilled The Pellets

- Elixir 6 The Whisker Sticks

Pallatrax Elixir 6

Een pakket zoals ik het het liefste zie. Compleet, alle manieren voor een attractieve omgeving rondom je haakaas!

De testfase

Ik stond te trappelen om het uit te proberen, echter lagen er ook andere verplichtingen op me te wachten waardoor ik mijn nieuwe aanwinst niet meteen kon uittesten. Het moet zo rond eind mei/begin juni zij geweest dat ik mijn studieopdracht voor die dagen sneller af had dan verwacht, en zo nog een plekje vrijgemaakt had voor een lekker avondje barbelen. Wetende dat deze periode eigenlijk voor de meeste hotspots die ik voor ogen had nog geen vis opleverde, deed me de vangstmeldingen van mijn regio en natuurlijk het nieuwe Pallatrax pakket me toch over de streep trekken.

Na het inleveren van de opdracht, pakte ik mijn spullen bij elkaar en fietste ik als een formule 1 wagen naar de rivier toe. Hier tuigde ik snel beide feeders op en zette snel het nieuwe voertje in elkaar. The Method met daartussen de grote en kleine pellets (de grote 14mm voor het extra lang blijven zitten in de open korf), verkruimelde sticks, the drench en een hoop oude (stinkende!) maden moesten het gaan doen. Gespannen zat ik te wachten op het geweld wat ik dacht dat komen zou. Af en toe zorgde een enkele (irritante!) witvis ervoor dat ik mijn aandacht erbij hield. Bij het vallen van de nacht besefte ik dat dit toch een visloze sessie zou worden. Teleurgesteld tuigde ik mijn hengels af, pakte mijn tas weer in en fietste weer naar huis toe (wat is dat opruimen toch saai, en lijkt die afstand fietsen toch altijd lang als je niks gevangen hebt!).

Het moet omstreeks het telefoontje zijn geweest van een goede vriend van me, een week of vier later, dat ik pas weer tijd had om weer eens op pad te gaan. Hij hield zo door het jaar heen al vaker contact met me, hij stond namelijk te trappelen een eerste barbeel te vangen, maar ik wist dat het pas kon als de tijd er rijp voor was. Bij dit laatste telefoongesprek vroeg hij me wanneer het ging gebeuren, waarop ik antwoordde dat ik dat hem wel ‘even’ zou leren. Maargoed in de praktijk is zoals altijd dan weer alles anders! Als de vis niet bijt en ‘los’ is kan ik hem ook niets leren! Ik hoefde niet lang op mijn antwoord te wachten…

ik hoefde niet lang op mijn antwoord te wachten

Ik hoefde niet lang op mijn antwoord te wachten..

Na dat telefoongesprek, vertelde ik hem dat ik eerst eens even een testsessie wilde doen om te kijken of de vis nu wel al los was. Die week heeft het toch zitten wringen en het ging waar het eigenlijk niet gaan kon, zodoende dat ik er de hele week met mijn hoofd niet bij was. Het ging bijna zover dat ik mijn drukke lesschema overhoop wilde gooien door me ziek te melden en gaan vissen. Ik heb me toch in weten te houden, en die donderdag was het zover. Eindelijk een vrije middag, eindelijk weer barbelen.....!!!

‘S middags herhaalde hetzelfde ritueel zich als een maandje geleden. Ik kon zoals altijd weer niet wachten, dus rechtstreeks vanuit school naar de Appie Heijn avondeten kopen voor aan het water (zoals koude schotel, fruit, blikje tonijn etc.) en linea recta via mijn studentenkamer naar de rivier toe! Daar aangekomen stond het water er weer even aantrekkelijk bij als altijd. De vraag die echter door mijn hoofd bleef spoken was natuurlijk ‘zou de barbeel nu wel los zijn?’…. Na het voer klaar te maken en hengels op te tuigen, hoefde ik niet lang op mijn antwoord te wachten…..

Succes met Pallatrax

Weer een vis die gevallen is voor het Pallatrax pakket!

De madenhengel stond als een bezetene te springen en door te buigen! Na weer een als vanouds heerlijke dril (genieten!!!) was een barbeeltje van rond de 40-45 cm de mijne. Deze kwam uit de laatste nering, ik had er namelijk voor gekozen de hengel beaasd met maden in de laatste nering te plaatsen, en de hengel beaasd met de Whisker stick in de eerste nering (vaak diepe kuil!) te plaatsen. De madenhengel leverde net voor de schemering nog een soortgelijke barbeel op en nog 2 kolbleien. Ik had wel verwacht op de madenhengel vis te vangen, maar was toch wel teleurgesteld dat ik op het nieuwe Whisker aas niks ving? Het rook goed, het smaakte goed en zag er goed uit?

Doorgaan tot in het donker

Door de aanbeetloze middag, bleef ik nog 2 uurtjes in het donker zitten.

Door de aanbeetloze middag op de Whiskerhengel, besloot ik daarom nog 2 uurtjes in het donker mee te pakken. Dit bleek geen slechte keuze. Nadat het een half uurtje donker was geworden, kreeg ik een gierende run op de Whisker hengel… Yes het werkt!!!Een barbeel van 69 cm had zich gemeld, en besloot het niet zomaar op te geven! Wat een krachtige vis was dit zeg! Na wat zenuwslopende runs door de stroomnaad heen kon ik hem toch eindelijk in mijn netje laten glijden. Dit resultaat moest natuurlijk meteen gemeld worden aan die goede vriend van me waaraan ik het barbeelvissen moest leren. Hij was zo enthousiast, dat een afspraak dan ook snel gemaakt was! Ook Pieter werd even op de hoogte gesteld met een sms’je dat het nieuwe aas werkte. Met een grote glimlach op mijn gezicht pakte ik mijn spullen in en fietste ik naar huis. Een week later stond de afspraak met de barbeelvisser in spé. Door de goede vangst die week ervoor had ik er goed vertrouwen in. Omdat er nu met 2 man gevist werd, had ik maar 1 hengel bij. Deze werd weer beaasd met de Whisker stick en de hengel van mijn vismaat werd beaasd met kaas. Zoals die week ervoor ging nu weer de kaashengel in de laatste nering en de Whiskerhengel in de eerste nering. De eerste vis kwam van de kaashengel af. Dit was een vis van een cm of 50. Omdat we steeds kleine tikjes kregen maar niks vingen werd het blokje kaas steeds kleiner gemaakt en uiteindelijk werd er met maden op die hengel gevist. Dit leverde een mooi maatje barbeel op van rond de 20-25 cm. Het vermoeden dat er kleine vis op de stek lag was dus juist. De volgende hengel die tekenen van leven vertoonde was de Whisker hengel! En zoals die week ervoor ook het geval was, weer een gierende slip en onhoudbare eerste run! Zou het dit keer dan wel een 70er zijn? Deze keer helaas een iets kleinere vis van 62 cm, maar formaat is bij deze vissen van minder belang! Het gaat vooral om de kracht en bloedstollende aanbeten wat het tot zon super sportvis maakt. Na deze 3 vissen vingen we er nog 1 van 43 bij op de madenhengel, en een vis van 58 op de Whiskerstick.

kromme hengel!

Zeg nou zelf, zo sta je er toch het liefste elke dag bij?

Na deze 5 vissen bleef het voor ons gevoel erg lang stil, en vanwege de weinig tijd die we nog hadden werd er gekozen om een naastgelegen krib stroomopwaarts te bevissen. Ik bedacht me dat de vis en het voer misschien verder stroomopwaarts was gaan liggen, omdat met de madenhengel de aanbeten steeds van verder weg kwamen (hierover straks meer in het stukje ‘Voertip: The Method in the mix’). Dit was geen slechte keuze! Het resultaat op de volgende krib was als volgt.

Whisker stick: 70, 67

Maden: 45, 67, 38, 45

En nog 3 vissen verspeeld, 2 schoten eraf op de maden en 1 lijnbreuk op de Whisker stick. Wat een visdag, en wat een resultaat!

M'n vismaat die dacht natuurlijk meteen dat ik hem voor de gek had gehouden doordat ik telkens vertelde dat het nog niet liep op de rivier, maar dat was natuurlijk niet zo. Ik heb al vaker meegemaakt, dat als het niet loopt het ineens heel hard kan gaan lopen. Ook andersom, als je een krib ‘kapotvist’ dan kan het er plotsklaps afgelopen zijn. Tot weken na deze ongelooflijke sessie heb ik nog een week of 7 erg goed kunnen vangen op deze kribben, maar niet vaker gevist dan 1 á 2 keer in de week!

weer een barbeel op de stick

Weer eentje die de stick niet kon laten liggen!

Voertip: The Method in the mix

Zoals ik al zei ben ik een echte voerfanaat. En dan bedoel ik in dit geval niet om heel veel dagen voor te voeren en er dan pas op te vissen. In dit geval bedoel ik dat ik het erg leuk vind om een beetje te experimenteren met samenstellingen. Vaak vis ik dan ook het liefst zo gevarieerd mogelijk qua samenstelling van het voer, en het liefst met zoveel mogelijk sterk geurende ingrediënten. Hier geldt vaak de opbouwende werking, hoe meer geurende ingrediënten hoe aantrekkelijker het voer en dus hoe sneller ze erop reageren! Je kan ook al erg goed vangen met alleen ‘The Method’ in je korf. Maar aangezien ik van variatie houd, kwam de gevarieerde samenstelling van het pakket dus extra goed van pas! Telkens had ik om het allemaal extra aantrekkelijk te maken ‘The Method’ in een emmer gegooid. Hierbij werd er een bak (liefst stinkende oude!) maden gedaan, kleine en grote elixir pellets (de grote pellets voor het langer blijven zitten in de korf) en ook werden er Whisker sticks verkruimeld. Om het geheel af te maken werd er nog met ‘the drench’ over het voertje, de maden en de stick heen gespoten, waarna de Whisker stick ook nog eens in ‘the glug’ gedipt werd. Omdat er ook grote pellets tussen het voer zaten, en ‘The Method’ op zichzelf (mits niet te nat!) goed plakt, blijft het voer zeer lang in je korf zitten. Daarom kan er dus erg lang een lekker constant walmend voerspoor vrij komen onder water. Dat zorgt ervoor dat als de barbeel niet direct op je geviste stek zit, het voerspoor snel zal volgen en je haakaas vind! Dit heeft me ook verschillende keren vissen opgeleverd die niet meteen op mijn stek zaten. Dat was te zien aan de lange tijd die tussen het ingooien van mijn aas zat en dat ik de eerste aanbeet kreeg. Het mooie van het goed bindende ‘The Method’ voertje is, dat je er nogal wat bij kan gooien voordat het echt te grof is en uit je korf valt. Variatietips die je ook nog kunt toevoegen aan je totale mix, zijn o.a. mais uit blik, duivenvoer, tonijn uit blik, strooikaas en geraspte kaas en Zwitserse strooi(stink!)kaas. Naar mijn mening dragen alle extras tenslotte ook bij aan het zwaarder geurende constante voerspoor wat je onderwater presenteert aan de vis, waardoor je dus ook die ene dikke vis die niet op je stek zit naar je aas toe lokt!

einde seizoen

Een mooi einde van een mooi seizoen!

Conclusie en... meer informatie

Het viel me meteen op dat ik vorig jaar veel meer topdagen heb gehad met zelfs drie keer 11 vissen en één keer 12 vissen op een avond! Ik denk dat zelfs bij de maden het extra voer, de extra pellets, The Drench en de verkruimelde sticks in de korf toch erg goed zijn werk heeft gedaan. De Whisker sticks en het elixir 6 aas leverden toch beduidend grotere vissen op dan de maden. Dit komt natuurlijk ook door het formaat aas, maar ik denk dat het fenomeen ‘dressuur’ ook voor een groot gedeelte meespeelt. Vooral door het zeer sneller populairder worden van het barbeelvissen, denk ik dat bij vooral de wat oudere/grotere vissen dressuur toch steeds meer een rol gaat spelen. Daarom denk ik dat dit aas wel eens de uitkomst kan gaan bieden. Ook omdat het nog vrij onbekend is in de barbeelwereld van Nederland, kun je daar je voordeel uit halen, zeker in dit (komende) barbeelseizoen. Ook als je al veel kleinere vis hebt gevangen, kun je met dit aas redelijk gericht op de grotere exemplaren vissen. Tussen alle producten die ik getest heb, zit bij mij niet echt een favoriet. Ik heb het steeds in combinatie met elkaar gebruikt, dus is het moeilijk te zeggen wat nu echt het doorslaggevende bestanddeel is. Als ik er dan toch 2 zou moeten kiezen, is het denk ik de sticks en The Drench (spray). Deze 2 kun je op meer manieren gebruiken en daarom hebben die mijn voorkeur. Denk dan dus aan wat ik eerder vertelde, zowel het verkruimelen van de sticks tussen je voer als het beazen van je hair met deze sticks. Bij The Drench moet je dan denken aan het bespuiten van je voer, je maden en je haakaas.

Qua prijzen kon ik niet echt duidelijke prijzen vinden omdat het niet veelvuldig te krijgen is in Nederland. Ik heb 2 sites gevonden, waarvan ik de gemiddelde prijzen hieronder weergeef.

Elixir 6 Drench (50 ml) € 5,75

Elixir 6 Method mix (1kg) € 7,95

Elixir 6 Glug (150 gram) € 7,50

Elixir 6 4mm pellet (1kg) € 7,95

Elixir 6 14 mm pre drilled pellet (1kg) € 7,95

Elixir 6 Whisker sticks (400 gram) € 6,95

De verkooppunten zijn op de site http://www.qbaits.nl/ te vinden onder het kopje ‘VERKOOPPUNTEN’.

Auteur: Rob Rijkers




Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy