hengelspullen.nl

Vissen met Arjan Willemsen en zijn Halve Liter

Jerkbaits zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit de kunstaaskoffer van de serieuze roofvisser. Alle maten en kleuren zijn tegenwoordig te koop. Jerkbaits verschillen in formaat, drijfvermogen, actie en vangkracht. Een jerkbait die allom geprezen wordt in roofvisland, is de Halve Liter van Arjan Willemsen. Voor ons reden om een dag met de roofvis-guru Arjan Willemsen op pad te gaan en te zien hoe dit kunstaas het best gevist kan worden.


Vissen met een jerkbait

Vaak kan het wel een halve dag duren voordat je door hebt hoe je met een bepaald type jerkbait het best kan vissen. Iedere jerkbait heeft namelijk een andere actie.

3 groepen jerkbaits

Jerkbaits kun je grofweg in 3 groepen onderverdelen: gliders (glijden na een jerk door het water), pullbaits (glijden niet verder na een jerk) en darters (onvoorspelbare looprichting, vergelijkbaar met lepels). De Halve Liter kan worden ingedeeld in de glider groep. Na een jerk, loopt deze jerkbait lekker door. De Halve Liter maakt daarbij een specifieke actie die je alleen bij dit kunstaas aantreft. Het mooie aan het vissen met de Halve Liter is dat je volledige controle hebt over deze actie. Afhankelijk van de situatie (bv. weersomstandigheden, dressuur) kun je door snel of langzaam te jerken, de beste presentatie geven.

De Halve Liters van Arjan Willemsen.

Het members-only testwater (Ankeveense plassen).

Hand-made

Arjan Willemsen produceert iedere jerkbait zelf. Kwaliteit van de jerkbaits is voor Arjan even belangrijk als een goede actie. Je moet immers wel waar voor je geld krijgen. De Halve Liter van Arjan Willemsen is momenteel alleen verkrijgbaar bij Siep Tensen in Naarden. Naast de Halve Liter maakt Arjan ook de Wowijs, Hammer en Striker Jr. . De Wowijs is door Arjan zelf ontworpen en ontwikkeld. De Striker jr. is een imitatie van een houten Amerikaanse jerkbait die niet meer gemaakt wordt. De maker hiervan is overleden. Ook de Hammer is een imitatie, echter heeft Arjan hiervan het ontwerp aangepast zodat hij het beter doet en duurzamer is.

Arjan aan het jerken met een Halve Liter.

Ook Siep Tensen probeert de snoek te verleiden.

Al snel vangt Arjan het eerste snoekje.

De halve liter kan het best met korte tikken gevist worden gevist. Bij iedere jerk geef je het kunstaas de kans om lekker door te glijden. Slack in je lijn (het slap vallen van je lijn) is volgens Arjan geen enkel probleem. Volgens Arjan is slack zelfs noodzakelijk voor een goede actie, een eventuele aanbeet voel je echt wel. Een groot voordeel van de Halve Liter is dat je er lekker nauwkeurig mee kan werpen. Na het te water gaan, zakt de jerkbait door een aantal loodkorrels in de polyester body, naar de diepte. Wanneer je denkt dat de Halve Liter op de gewenste diepte zit, kun je beginnen met binnenhalen.

Vlak onder het kantje gooien en vervolgens met tikken binnen jerken.

Netjes afgewerkt en door het keiharde polyester enorm duurzaam.

De karakteristieke kop.

De Halve Liter weegt rond de 45 gram.

Ready to fish!

Enorm gulzig

Ook 'meteropnemer' Hans Koopman was zeer te spreken over de halve liter.

Catch & Release

In de polder bleek de Halve Liter een ideaal kunstaas te zijn.

Hangen!

Conclusie en... meer informatie

De Halve Liter is een geweldig kunstaas en behoort niet voor niets tot het favoriete kunstaas van de meeste jerkbaitvissers. Het kunstaas is keihard en daardoor lekker duurzaam. Deze jerkbait heeft een eigen onmiskenbare actie waar maar weinig jerkbaits aan kunnen tippen.

Deze review is mogelijk gemaakt door:
Siep Tensen

Met dank aan Arjan Willemsen en Siep Tensen voor de gezellige visdag.

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

2004 - 2011 Hengelspullen Adverteren Contact / Colofon Disclaimer Privacy