hengelspullen.nl

Review Lowrance LMS-334C iGPS

Vis je wel eens op groot water dan is een visvinder in combinatie met een GPS eigenlijk bijna een must. Wat betreft visvinders is Lowrance onder sportvissers het meest geliefd. De kwaliteit van deze apparatuur staat binnen de sportvisserij al jaren wereldwijd aan de top. Momenteel beschikken Lowrance en Eagle over een marktaandeel binnen de sportvisserij van 68%. Voor ons reden om één van de paradepaardjes die bij fishfinder.nl te koop zijn, aan de tand te voelen.

Wij hebben gekozen voor de Lowrance LMS-334C iGP. Een compact en krachtig navigatiesysteem met geavanceerde kaartplotterfuncties en visvindertechnologie. De radarantenne is bij dit apparaat ingebouwd.


Het doel
Een visvinder heeft eigenlijk maar één specifiek doel en dat is zien wat er onder water gebeurt. Hiervoor wordt Sonar technologie gebruikt. Het doel van een kaartplotter is dat je kan vastleggen waar je gevist hebt en makkelijk de weg terug kunt vinden indien je op open water zit. Voor deze toepassing wordt GPS technologie gebruikt.


De meeste visboten zijn tegenwoordig voorzien van een visvinder in combinatie met GPS.

Sonar technologie
Sonar is een afkorting van SOund, NAvigation and Ranging, een technologie bedacht om gedurende de tweede wereldoorlog onderzeeboten van de vijand op te sporen. Dezelfde technologie wordt vandaag de dag gebruikt in visvinders.



GPS technologie
GPS staat voor Global Positioning System. GPS is een techniek die het mogelijk maakt je positie op een kaart te bepalen door middel van je positie ten opzichte van 24 satelieten die boven de aarde hangen. Een zelfde techniek vindt je bijvoorbeeld in een TOM TOM.

De visvinder/ dieptemeter/ GPS receiver
De Lowrance dieptemeter in deze review wordt standaard geleverd met kabels om de dieptemeter aan een accu aan te sluiten, een sonar transmitter en een houder om het apparaat op een boot te monteren. De GPS antenne en receiver zit in het kastje ingebouwd. Naast deze hardware heb je nog de kaarten nodig die je in het MMC slot dient te plaatsen. Er zijn op de markt diverse digitale kaarten verkrijgbaar die een verschillend bereik hebben, je kunt voor jou de beste oplossing kiezen. Vis je bijvoorbeeld alleen in Nederland, Duitsland en Noorwegen, dan heb je genoeg aan een kaart voor Noord-West Europa.

Het complete installatiepakket.

Op de Lowrance zitten 3 uitgangen. 1 voor de transducer, 1 voor optionele NMEA2000 communicatie en 1 power uitgang. Dit is de power uitgang waarbij 2 van de 3 dikke draden worden gebruikt om op de accu aan te sluiten. De 2 zwarte draden gaan naar de min, de 2 rode draden gaan naar de plus (met een zekering ertussen).


De verschillende uitgangen van de LMS-334C-iGPS.

Deze zogenaamde wire-nuts hebben dezelfde functie als een kroonsteentje.

De zekering plaats je op de 2 rode (poitieve) draden.

De transducer installeren
Wij hebben de transducer op 3 manieren op onze visboot gehad. Allereerst hebben wij een vaste montage geprobeerd. Voordeel hiervan is dat de transducer echt vast zit. Dit kan echter ook een nadeel zijn. Als je zoals ons veel onder bruggetjes vist, maak je soms contact met de oever of stenen wanden van een brug. Je hebt dan kans dat de transducer afbreekt. Daarnaast hebben wij de transducer op onze electro motor gemonteerd met een RVS Slangklem. Dit werkte prima als je alleen met een electro motor vist. De derde manier is met een Lowrance zuignap. Dit is voor ons de ideale oplossing. De zuignap blijft goed zitten en als het echt moet (bijvoorbeeld hard contact met de oever), vliegt hij los. Daarnaast kun je door deze zuignap je dieptemeter ook monteren op een huurboot. Bij de montage is het ideaal als de transducer net onder je boot uitsteekt. Andere oplossingen voor montage zijn het gebruik van een transducer stang en een montage waarbij de transducer in de romp van de boot zit verwerkt. Voor een boot die op hoge snelheid vaart, de ideale oplossing.

De transducer van de LMS-334C-iGPS. De zuignap is los bij te bestellen bij fishfinder.nl.


Met een slangklem die je bij de Gamma kan kopen, kun je op een goedkope manier de tranducer op een electromotor monteren.

Het is aan te raden een aparte accu bij de LMS-334C-iGPS te hebben. Dit om plotselinge piekspanning, bijvoorbeeld van een electromotor, te voorkomen. De accu op de afbeelding is een 18aH accu. Je kunt de accu opladen met een gepaste lader. Een gewone accu mag je met niet meer dan 25% van de Ah capaciteit laden, wat betekend dat deze accu met maximaal 6 Ampere geladen mag worden.

De werking van een dieptemeter/ visvinder
Een visvinder werkt als volgt: De Lowrance geeft een electrisch signaal af. Dit electrisch signaal wordt door de sonar transmitter (wordt standaard bij iedere Lowrance LMS-334C-iGPS geleverd) omgezet in een geluidsgolf die door mens of vis niet gehoord kan worden. Wanneer een geluidsgolf een object tegenkomt, wordt het geluid weerkaatst (echo). Deze echo wordt dan vervolgens door de transmitter omgezet in een electrisch signaal en weer doorgegeven aan de dieptemeter. Door de microprocessor in de dieptemeter worden deze gegevens weergegeven als bodem, objecten en vis. Een visvinder is eigenlijk dus niets anders als een computer die data verwerkt en in begrijpelijke taal aan de gebruiker(visser) communiceert. Het is ook daarom dat je een digitaal log kan bijhouden van de gegevens die de visvinder tijdens een vistrip heeft ontvangen. Door de zwemblaas van een vis ziet de Lowrance LMS-334C-iGPS of het om vis of iets anders gaat onder water.

GPS (links) en Sonar(rechts) op 1 duidelijk beeldscherm in 256 kleuren.

Je ziet naast het bodemverloop de snelheid waarmee je vaart en de watertemperatuur. De maantjes op het scherm zijn vissen.


Fishsymbols is ingeschakeld. In plaats van maantjes, ktijg je een symbool te zien. De fishfinder is zo in te stellen dat er een alarm gaat zodra er vis wordt waargenomen.

Data opslaan, analyseren en uitwisselen
Alle data die de Lowrance LMS-334C-iGPS tijdens een vistrip produceert, kan worden opgeslagen. Deze data kun je later nogmaals afspelen met een speciale functie, de Sonar Simulation Function, die op dit apparaat zit. Wat ook kan is de data op je gemak bekijken vanaf een PC. Lowrance heeft hiervoor speciale software ontwikkeld: Sonar Viewer en Sonar Emulator. Deze software kan op de website van Lowrance gratis worden gedownload. Door deze software is het mogelijk in een later stadium je vaarroute te analyseren. Data uitwisselen tussen computer en visvinder of visvinder en visvinder (bv. van een vismaat), kan door middel van een MMC kaartje. De Lowrance dieptemeter beschikt over een slot waarin je zo'n kaartje kunt steken.

Dit is het MMC slot. Naast het lezen van kaartdata, kan dit slot worden gebruikt om data uit te wisselen met andere Lowrance apparatuur.


De LMS-334C-iGPS.

De functies
De Lowrance beschikt over diverse knoppen waarmee je het apparaat kunt bedienen. Met de Power Button kun je het apparaat aanzetten en de helderheid van het kleurendisplay instellen. Het scherm van de LMS-334C-iGPS is in direct zonlicht afleesbaar.
Om de diverse instellingen van het apparaat te veranderen kun met de 4 pijltjestoetsen door 1 van de 2 het menu's lopen. Het menu is te bereiken door op de menu knop te drukken. Tijdens een vistrip zul je echter voornamelijk de -Pages- knop gebruiken. Met deze knop kun je de verbinding met de satelieten bekijken, de kaart gegevens veranderen en de sonar gegevens bekijken. Het mooie aan de Lowrance is dat je helemaal zelf de gegevens in je beeldscherm kan aanpassen. De Lowrance is uit de doos direct klaar voor gebruik.

Waypoints aanmaken
Een waypoint is eigelijk niets anders als een exacte markering die je op de kaart aanbrengt. De Lowrance beschikt standaard over 60 symbolen die je kunt gebruiken als waypoint. Je kunt dus voor je verschillende vangsten een ander teken kiezen. Het voordeel van het werken met waypoints is dat je een lokatie makkelijk weer kunt vinden. Stel je voor je zit op open zee en hebt de visstek van je leven gevonden. Door het instellen van een waypoint zul je deze plek ook makkelijk in de toekomst weer kunnen vinden. Daarnaast is het mogelijk om de afstand naar (of de afstand tussen) waypoints te berekenen. Doordat alle data digitaal is, kun je ook de verwachte reistijd berekenen en door het gebruik van een externe module NME2000, zou je ook het verwachte benzineverbuik kunnen berekenen. Een waypoint is simpel aan te maken door 2 maal op de enter toets te drukken. De opgeslagen waypoints zijn simpel te bereiken door de WPT knop in te drukken. Tussen opgeslagen waypoints kun je berekeningen uitvoeren. Je kan bijvoorbeeld zien hoe ver en lang het varen is van het ene naar het andere waypoint.

Conclusie en... meer informatie

De Lowrance LMS-334C-iGPS is een compacte visvinder met uitgebreide GPS mogelijkheden en ingebouwde antenne. Het apparaat is waterdicht en handig in gebruik. Door de Lowrance LMS-334C-iGPS weten wij voortaan precies wat er zowel onder als boven water gebeurt. Hierdoor is het mogelijk effectiever en ontspannender te vissen. Een groot voordeel van de GPS is dat je precies je snelheid kan zien. Dit is superhandig, zowel bij het diagonalen, verticalen als het slepend vissen achter de boot. Door de Lowrance LMS-334C-iGPS zijn wij meer vis gaan vangen en besteden wij onze kostbare tijd op het water veel efficienter. Daarnaast zitten wij veel minder vaak vast tijdens het slepend vissen achter de boot doordat je precies kan zien hoeveel water er onder je ligt. Ook zijn wij erg te spreken over de support van Mathieu van FishFinder.nl.



Meer informatie: Winkelprofiel van Fishfinder.nl
De LMS-334C-iGPS op de Lowrance website: LMS-334C-iGPS

De LMS337-c iGPS bij Fishfinder.nl: LMS-334C-iGPS



EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren



Lees ook deze reviews:

Rebelcell 12V50 Angling li-ion accu in de praktijk

(27-8-2016)

review angling

Op bezoek bij Pega Trailers in Barneveld

(25-10-2015)

review angling

In the spotlight - Rapid Marine UMS 410

(30-11-2014)

review angling

Predator tour: Yamaha sponsort de F40

(2-10-2010)

review angling

Nu te koop! De opvolger van de Lowrance LMS-334C iGPS: LMS-522c iGPS

(20-5-2007)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy