hengelspullen.nl

Duurtest Minn Kota Maxxum 55

De afgelopen maanden hebben wij de Minn Kota Maxxum 55 aan een duurtest onderworpen. De verwachtingen van ons waren hoog gespannen. De Maxxum 55 wordt door veel vissers gezien als de ideale electromotor. De Minn Kota kun je aansluiten op een 12v accu en is direct te gebruiken. Om de electromotor snel te kunnen aannsluiten, zijn de positieve en negatieve kabel gekleurd.

Mocht je per ongeluk de kabels verkeerd aansluiten (rood = +, zwart = -), dan is dat niet schadelijk voor de accu of electromotor. De motor is met 10,8 kg licht te noemen en daardoor makkelijk te vervoeren. Door de speciale vorm van de propeller, vaar je zonder problemen door waterplanten heen.

De Minn Kota Maxxum 55 is eenvoudig op een boot te monteren.

traploos instelbare variabele snelheidsregelaar

Toepassing
Wij hebben de Maxxum 55 ingezet bij het vissen op snoek en snoekbaars (vertikaal en diagonaal).

Toepassing - snoek - slepen - groot water
Voor het slepen van pluggen en (grote) shads op open water is de Minn Kota niet geschikt. Door de golven en stroming heb je om lekker te kunnen slepen echt je buitenboordmotor nodig. Enige uitzondering is wellicht als het bladstil weer is en er geen stroming staat.

Toepassing - snoek - slepen - sloten en kanaaltjes
Onder deze omstandigheden is de Minn Kota goed in te zetten. Desondanks geven wij in deze omstandigheden toch de voorkeur aan de buitenboordmotor. Je blijft daarmee makkelijker op koers. Daarnaast is het makkelijker een constante snelheid te behouden, doordat je over wat meer pk's beschikt (denk aan het voorbijvaren van een andere boot die voor stroming en golven zorgt, terwijl jij met volle snelheid op je electromotor vaart). Wel is het fijn om na een dag trollen op de buitenboordmotor, lekker te genieten van de rust en stilte van een electromotor.

Toepassing - snoek - diagonalen/vertikalen
Voor deze toepassing is de Minn Kota wel geschikt. Doordat de snelheid langzamer is dan bij het slepend vissen, hou je wat power in de motor over om de boot te corrigeren (je hoeft niet volgas op de electromotor te varen). Ook voor het driftend vissen is de Maxxum 55 geschikt. Door de traploze snelheidsregelaar kun je de boot goed onder controle houden. Dit doe je door een combinatie van vooruit en achteruit te varen. Door de precieze en gevoelige werking van de Minn Kota, kun je je boot daarop op de centimeter nauwkeurig met de wind mee laten drijven. Ook wanneer je met 10 meter of dieper water te maken hebt, zul je langzamer moeten varen om de vis op zoveel mogelijk waterlagen te bereiken (diagonaal vissend). Voor deze toepassing is de Minn Kota ook uitermate geschikt.

Eenvoudige installatie op iedere 12V accu.

Een leuk extraatje.

Toepassing - snoekbaars - vertikalen/diagonalen - groot water
Voor deze toepassing, is de Minn Kota in combinatie met een goede dieptemeter met GPS (om de snelheid van je boot te zien) de perfecte combinatie. Bij het diagonalen en vertikalen op snoekbaars maak je over het algemeen gebruik van dunnere lijnen en lichtere loodkoppen dan bij het vissen met deze techniek op snoek. Iedere beweging van je hengel wordt door de gevlochten lijn direct doorgegeven aan je aas. Het is dus noodzakelijk om bij deze vorm van visserij, gecontroleerd op je plek te blijven (vertikalen) of op de gewenste snelheid langzaam een talluud af te kunnen vissen
(diagonalend).

Toepassing - snoekbaars - vertikalen/diagonalen - klein water
Voor deze toepassing is de Minn Kota eigenlijk onmisbaar. Met de overbevissing en stroperij op de bekende snoekbaarsplekken zijn wij noodgedwongen genoodzaakt de vis elders te gaan zoeken. Met name plekken waar een stroper niet snel zal komen, zijn plekken waar wij onze vissen aan de haak slaan. Aangezien het veelal om zeer moeilijk te bereiken plekken gaat, is een electromotor onmisbaar. Overigens is de motor ook prima te gebruiken in wateren met veel waterplanten.

Ideale situatie: de Maxxum in combinatie met een electromotor op je boeg.

Gevangen in 4 meter diep water trollend met de Maxxum 55.

De Power
Wij hebben met de Maxxum op verschillende boten gevaren. De power die de motor ontwikkeld, is hoger dan wij verwacht hadden van een electromotor. Met een zware polyesterboot van 4.40 meter waren wij nog in staat 3,5 - 4 km per uur te varen (gemeten met de GPS van onze visvinder). Met een doorsnee aluminium bootje van 3.80 meter was dit zelfs bijna 5 km per uur. Deze extra power van de Maxxum komt met name goed van pas als je op groot water zit en het waait flink. Je bent dan door de extra power van de Maxxum 55 toch nog in staat om lekker te kunnen vertikalen of diagonalen.

Accupower
Op de Minn Kota Maxxum zit standaard een accumeter. Wij hebben zelf weinig van deze meter gebruik gemaakt. De reden hiervoor is dat je de motor minimaal 20 minuten niet moet gebruiken om een goede meting te kunnen doen. Daarnaast voel je wel aan reactiesnelheid en kracht van de elctromotor of je accu leeg aan het raken is. Om dit dan bevestigd te krijgen (na 20 minuten niet de motor te hebben gebruikt) is voor ons als mosterd naar de maaltijd. Daarnaast bleek het dat wij met een volgens de Minn Kota lege accu, nog prima een aantal kilometers naar de trailerheling terug konden varen. De accu die wij hebben gebruikt tijdens deze duurtest is een 115aH accu van VMF. Met deze accu en de Maxxum waren wij in staat om een hele dag zonder zorgen met een electromotor te vissen (waarbij wij voor de lange stukken gebruik maakten van een snellere buitenboordmotor).

De Maxxum is eenvoudig vaarklaar te maken.

De diepgang is eenvoudig in te stellen.

De gevoeligheid
De Minn Kotta Maxxum reageert op de minste beweging van de traploze instelbare variabele snelheidsregelaar. Dit maakt het mogelijk, zoals hierboven reeds vermeld, om op de centimeter nauwkeurig je boot te kunnen manouvreren. Het enige moment waarop de motor je even voor een paar seconden in de steek kan laten, is als je van volgas vooruit in 1 keer omgaat naar volgas achteruit. Het viel ons op dat met een volle krachtige accu dit 'dode' moment beduidend korter was dan met een legere minder krachtige accu. Desondanks mag dit de pret niet drukken. De Minn Kota is een uitstekende motor die zichzelf in de loop der tijd heeft bewezen. Ook met de gevoeligheid van de buitenkant van de motor is niks mis. De stang van de motor is gemaakt van onbreekbaar buigzaam materiaal. In de afgelopen maanden hebben wij redelijk vaak contact gemaakt met stenen en andere obstakels onder water. De stang van de motor heeft al deze klappen netjes opgevangen. Ook de propeller van de motor kan tegen een stootje.

Manouvreren en monteren
De Minn Kota maakt het mogelijk je boot volledig onder controle te houden. Door de snelheidsregelaar die in vier verticale standen is te klikken, kun je ook staand met de motor varen. Wel moet je een beetje opletten als je de snelheidsregelaar naar beneden klapt. Wij hebben het meerdere malen meegemaakt dat onze vinger er tussen bleef zitten wat voor het nodige ongemak zorgde. Naast de verstelbare snelheidsregelaar is de electromotor horizontaal (in en uit het water) en vertikaal (de diepte van de propeller) in te stellen. De motor is daarnaast alle kanten op te draaien (360 graden om zijn as). De motor is door 3 grote moeren eenvoudig vast te schroeven op een boot. Wij draaien de electromotor altijd flink vast op de boot. De moeren werken tot op de dag van vandaag perfect.
KuperusDe snelheidsregelaar is in vier standen te klikken.

Conclusie en... meer informatie

De Minn Kota is een duurzaam product dat tegen een stootje kan. Deze electromotor heeft ons in bijna 1 jaar tijd nooit in de steek gelaten. Naast duurzaam is de motor makkelijk in gebruik en fluisterstil. Door de gevoeligheid van de snelheidsregelaar en de nodige power, is de Minn Kota Maxxum 55 een koop waar je geen spijt van zult krijgen. Als minpuntje zien wij de klapbare snelheidsregelaar met de scherpe kant en het dode moment als je van volgas vooruit, in 1 keer volgas achteruit gaat. Echter wegen deze nadelen niet op tegen de voordelen!

Hengelspullen.nl oordeel: UITSTEKENDDeze test is mogelijk gemaakt door:EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotorenLees ook deze reviews:

Rebelcell 12V50 Angling li-ion accu in de praktijk

(27-8-2016)

review angling

Op bezoek bij Pega Trailers in Barneveld

(25-10-2015)

review angling

In the spotlight - Rapid Marine UMS 410

(30-11-2014)

review angling

Predator tour: Yamaha sponsort de F40

(2-10-2010)

review angling

Nu te koop! De opvolger van de Lowrance LMS-334C iGPS: LMS-522c iGPS

(20-5-2007)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • Adverteren • Contact / Colofon • Disclaimer • Privacy