hengelspullen.nl

Review E.S.P. no 10 De big-T raptor door Frans Vogels

Haken zijn er in alle maten en vormen, ieder merk pretendeert de beste te zijn. Vergeleken met een jaar of 20 geleden is er op haakgebied nogal wat veranderd. Voor elke vissoort is er tegenwoordig een aangepaste versie.

Zo kreeg ik onlangs de ESP no 10 Big T raptor toegestuurd voor een testfield. Het laatste jaar gaat mijn belangstelling helemaal op aan het barbelen op de waal.
De waal is een unieke rivier in Nederland, met zijn stromingen en gigantische scheepvaart (ruim 450 boten per dag). De gemiddelde diepte in de stroming varieert tussen de 5-8 meter, afhankelijk van de waterstand. De waal is een typische regenrivier.

Het vangen van barbeel heeft het laatste jaar veel in de belangstelling gestaan, mede door de vele publicaties in de diverse hengelsportbladen. Steeds vaker komen er berichten binnen van vangsten van barbelen op diverse locaties aan de waal.

De ESP haak heb ik in combinatie met het hairsysteem uitgeprobeert, en ik moet zeggen het is voor mij een perfecte haak voor het vissen op barbeel. De haak is stevig, klein en heeft een mooie korte bocht. Bij elke montage test ik of de haak goed zit en de haak had een 100% score. Steeds weer pakte de haak meteen vlees zodra er contact was met de huid.
De montage met hair is eenvoudig te maken. Knoop een klein lusje aan het uiteinde van de lijn en knip een stuk van een centimeter of 70 af. Het uiteinde zonder lus schuif je nu aan de achterzijde van het haakoog, en trek het door tot je een stukje van een cm of 3 over houdt. Deze lijn pak je samen met de haak vast en draai vervolgens een 8 tal keren onder het oog om de haak heen. Daarna pak je het overgebleven uiteinde en ga daarmee weer aan de achterzijde van het oog doorheen. Als je nu de draad stevig aantrekt blijft er een mooi gedraaide knoop achter. Om nu te testen of de haak goed zit, laat je de lijn over de bovenkant van je hand glijden. Zodra de haak bij je huid komt, zie je deze draaien en pakt hij meteen in je vlees. Dit gebeurd ook onder water tijdens een aanbeet, de vis haakt zichzelf als het ware.
Dit is bij barbeel vissen o zo belangrijk omdat je maar een paar korte tikken krijgt als beetregistratie. Dit maakt dan ook dat de haak perfect is voor mij. Ik heb er al diverse barbelen mee gehaakt, en zelfs met haakmaat 10 is het vangen van een barbeel van ruim 70 cm geen probleem.

Conclusie en... meer informatie

Zelf heb ik al diverse haken geprobeerd tijdens het vissen en daarbij bleek steeds dat de ESP haak er een stuk bovenuit stak. De haak is gecoat, wat inhoud dat deze haak voorzien is van een eiglansmatte teflon laag, die weerspiegeling in het water voorkomt. Het oogje is 12 graden naar binnen gebogen voor een nog beter optimaal resultaat. De vormgeving maakt hem uiterst geschikt voor het vissen op de bodem met particels en boilles. Wat dus inhoud dat deze haak uiterst geschikt is voor het vissen met een hair. De teflon laag zorgt er tevens voor dat de scherpte van de haakpunt lang behouden blijft. De haak heeft een mooie kleine weerhaak ( de zgn micro barb) Het is op de waal heel belangrijk dat de haakpunt lang scherp blijft. Deze rivier herbergt een zeer ruwe bodemstructuur, met daarop veel grind, mosselbanken en grote basaltblokken.

Uw productreviewer: Frans Vogels

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is..?

(5-10-2010)

review angling

ATTs (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

2004 - 2011 Hengelspullen Adverteren Contact / Colofon Disclaimer Privacy