hengelspullen.nl

Review Daiwa Bayard 150 jerkbait reel

Als er iets is wat ik graag doe dan is het wel vissen met een jerkbait. Eigenlijk is het voor mij de ideale manier van vissen. Afhankelijk van je concentratie en jerkbait-keuze vang je vis. Materiaal speelt daarbij voor mij een belangrijke rol. Hoe lekkerder het allemaal in je hand ligt, hoe meer ik kan genieten van een aanbeet. In deze review behandel ik een reel die speciaal gemaakt is voor het vissen met een jerkbait: de Daiwa Bayard 150L.

De Bayard van Daiwa valt direct bij mij in de smaak. De mooie blauwe kleur en de (zoals wij van Daiwa gewend zijn) mooie afwerking, doen het goed op een C.J.W. jerkbait hengel. Het ziet er allemaal gelikt uit. Enfin - tijd om deze reel is aan zijn 'tanden' te voelen.

De reel ligt lekker in de hand. De stervormige slip is nauwkeurig in te stellen en lekker groot.

De Bayard beschikt over 4 kogellagers.

Slepend vissen met de Bayard
De eerste praktijkervaring die ik met deze reel heb is niet tijdens het jerkbaitvissen. Op een mooie zondag in februari heb ik de reel ingezet tijdens het slepend vissen achter de boot. Met een rode Power Pro lijn en een Conrad plug (binnenkort in een review) was ik klaar voor grote snoek. Na een paar uurtjes slepen zonder aanbeet, kwam dan eindelijk de zo gewilde bonk op de hengel. En ja hoor, het was een mooie metersnoek van precies 100cm. De snoek was perfect gehaakt en kon, na wat foto's en gespartel in de kieuwgreep, terug in zijn element. De dril heeft de reel zonder horten en stoten tot een succes weten te brengen. Tijdens de run die de snoek op een gegeven moment nam, bleef de situatie prima onder controle. Ook het iets zwaarder zetten van de reel tijdens de dril, lukte met het nodige fingerspitzengefühl.
klaar voor de strijd!
klaar voor de strijd!
100cm op de Bayard
100cm snoek op de bayard
slip van de Bayard
De slip is eventueel met één vinger af te stellen.
Flipping Switch
Op de Bayard van Daiwa zit een aan-uit knopje waarmee het flipping systeem van de reel kan worden geactiveerd. Als het flipping systeem aanstaat, dan zal de vrijloopknop terug springen in zijn orginele positie. De reel geeft dan geen lijn meer. Als het flipping systeem uitstaat, kun je met deze reel vissen zoals met iedere andere reel. Met onregelmatige bodemstructuren is dit een ideale feature. Bij een eventuele aanbeet hoef je alleen de vrijloopknop los te laten en de reel is direct klaar voor de strijd.

Het flipping systeem staat aan (het zwarte knopje op de reel).
Ik heb hier de vrijloop (de knop onder mijn duim) ingedrukt. Laat ik deze knop los, dan komt de knop naar boven en geeft de reel geen lijn meer.

Het flipping systeem staat aan op deze foto.
Het flipping systeem staat uit op bovenstaande 2 foto's. De Bayard zit goed vast.
De Bayard zit goed vast.
Jerken
Natuurlijk heb ik de Daiwa ook meegenomen op mijn struintochten door de polder met een jerkbait. De reel ligt lekker in de hand en de slip is, eventueel met 1 hand, fijn af te stellen. Daarnaast draait de Daiwa met 4 kogellagers soepel. Het is lijn geven of juist niet, er is geen tussenweg. Het flipping systeem bleek daardoor minder geschikt voor het jerken doordat je niet echt kan doseren. Bij het jerkbaiten had ik deze feature dan ook meestal uitstaan.
in de polder
De Strike Pro's zijn perfect met de reel binnen te vissen en te werpen.

De reel draait lekker. De Bayard is verkrijgbaar met een linksdraaiende slinger.

De lijn wordt netjes door de geleider op de spoel gewikkend.


Verwisselbare spoel
Naast de handige flippingknop, beschikt deze Daiwa over een verwisselbare spoel. Erg handig als je in verschillende omstandigheden vist en je materiaal (lijn) daarop wilt afstemmen.
afdichtingskapje van de Bayard
De achterkant van het afdichtingskapje.

Het kapje zit met 2 schroefjes vast en kan makkelijk worden verwijderd.

De spoel is verwisselbaar.

Conclusie en... meer informatie

De Daiwa Bayard is een mooie reel die ook nog eens goed functioneert. Hij is in te zetten bij het jerkbaiten, vertikalen met grote shads en het slepend vissen. Met name bij het slepend en vertikaal vissen, is het flipping systeem erg handig. Een andere handige feature van deze reel is dat je eventueel de aluminium spoel makkelijk kan omwisselen. De prijs ligt rond de 180 euro. Je krijgt daarvoor dan een kwaliteitsproduct uit de Daiwa fabriek waar je jarenlang plezier van zult hebben.

Hengelspullen.nl Score: Zeer goed

Meer infomatie over de Daiwa Bayard:
Daiwa Bayard website (duits)

Lees ook deze reviews:

Abu Garcia REVO MGX

(23-7-2011)

review angling

Pruik ongedaan maken zonder lijnverlies

(8-5-2011)

review angling

Review PENN 525 MAG, DREAM MACHINE

(14-7-2008)

review angling

Review Daiwa Megaforce 150i

(24-8-2007)

review angling

Review Daiwa Bayard 150 jerkbait reel

(25-6-2007)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy