hengelspullen.nl

Review Yo-Zuri Crystal ZZ Pop door Willem Lampe

Af en toe stevig schrikken is goed, want schrikken ontvet het hart! Zelf schrik ik regelmatig. Nee, niet op vijftiende van de maand, op Sint Salarius, wanneer mijn honorarium is bijgeschreven, dat bedrag ken ik zo onderhand wel. Al een beetje meer als mijn vrouw begint over een ander kleurtje op de muur, want de uren die gaan zitten in klussen gaan af van de zuivere vistijd, zonde. Wie echt wil schrikken moet gaan popperen.

Vorig jaar werd ik helemaal flauw van Guillermo & Tropical Danny met ‘doe mij een toppertje en een breezer ananas’, maar ik heb een aardige variant, liever een biertje dan een breezer ananas en doe voor dat toppertje maar een poppertje! Zeker ’s zomers. Visueel onovertroffen. Bloedstollend zijn de aanbeten, zeker die van ‘Appie Aspius’, de asielzoeker uit Oost-Europa. Roofblei geeft het vissen met een popper een extra dimensie. Natuurlijk, baars op de popper is schitterend, dat overmoedige roversgilde stort dikwijls massaal en met overgave op het oppervlakteaas, snoek is mooier, want groter, maar die zilveren Ferrari’s zijn de overtreffende trap, tjonge, jonge, jonge, wat een bruut geweld. Roofbleien zijn te belagen met shads, twisters, spinners, lepels en pluggen, de aanbeet voelt aan als een mokerslag, puur kicken! Als je dan ook nog je fopaasje van de waterspiegel gegrepen ziet worden, dan hebben we het over visgenot in optima forma. Over de hengels en de lijn die gebruikt moeten worden is veel geschreven en dat onderdeel sla ik over.
Ik wil het hebben over poppers. Kleine poppers, van een centimetertje of zes/acht. Ik heb steengoede poppers, de Salmo pop, de Skitter pop en Skitter prop van Rapala, een van Strike pro, een ‘Pool’, die het verrassend goed doet, maar waarvan ik het merk niet meer weet. Vangen doen ze allemaal. Ik ben zeer op mijn poppers gesteld, maar koester er een in het bijzonder, de Crystal ZZ popper van Yo-Zuri.

De aankoop

Vorig jaar november visiteerde ik met een vismaatje de hengelsportbeurs in Utrecht. Keurig de paden volgend met de klok mee stuiten we al vroeg op een stand waar Guus Cornelissen (www.guusbaits.com) zijn waar aanbood. Volkmar Strikkers (www.poldersnoeken.nl en www.roofbleivissen.nl) assisteerde hem. Echt iets nodig had ik niet, maar ik kon de lokroep van het kunstaas niet weerstaan. Mijn oog viel op een groen poppertje van het merk Yo-Zuri. Klonk als ‘banzaï’, een strijdkreet uit Japan, dus in al mijn onnozelheid dacht ik dat het Japanse stuff was. ‘Blondie’ Strikkers rook handel. “Een toppertje hoor”, zei ie met lachend gezicht. Guus lachte wat minzaam, zeker nadat ik hem gecomplimenteerd had met zijn Rebel, tenminste, hij was nu van mij, ik had hem gekocht, maar het is zijn creatie. “Ik neem ‘m”, zei ik en vroeg m’n maat of hij er ook een wilde. Conservatisme hield ‘m tegen. “Nooit van gehoord dat merk!” Van de drie variaties gold, trout en perch koos ik de laatste en in gedachten zag ik zware roofbleien headbangen aan de Crystal ZZ popper. Eenmaal thuis kwam de twijfel, perch, groen gestreept, roofblei, beetje impulsief Willempie, je had beter iets blauwachtigs kunnen kopen. Even google-en, hé Yo-Zuri, Amerikaans man, niks Japan. Ach, maakt ’t uit, leuk ding en wat kost ie nou helemaal, nog geen zeven euro. De winter stond voor de deur en de Yo-Zuri verdween met het andere kleine zomerspul in de kast en bleef vele lange maanden werkeloos.

De strijd

Enkele fietstrips langs de stekken stemden niet vrolijk. Waar was de roofblei? Waar ze een jaar eerder nog joegen als gekken en je regelmatig een ‘haaienvin’ boven de waterlijn zag, was het akelig stil. De moed opgeven kan echter altijd nog, dus begin juni werd de Browning (10-15 gram) bedrijfsgereed gemaakt en in mijn tasje ging wat snoepgoed voor roofblei en baars. Ook de Crystal ZZ popper werd uitverkoren. Ik varieer veel, dus ook deze Amerikaan kwam aan bod. Hé, dat krengetje werpt als een speer zeg, tik, tik, tik, tingeltangel doet het ingebouwde rateltje en dan plots een trilling, vis, een baarsje, ach gut, het roekeloze ventje heeft zich als een kamikaze op het verleidelijk, wapperende staartje geworpen. Nou, zwemmen maar weer. Andere kant, tik, tik, tik, leuke actie en wat vist dat ding lekker zeg, ideaal voor dit hengeltje, accelereren, temporiseren, een lange haal, korte rukjes, kijk dan, hij gaat ook nog heen en weer, exact een in doodsangst verkerend, vliedend visje. Ik ben eigenlijk nog volop aan het wennen aan de Crystal ZZ als ineens beng!, molest!, dat kan alleen roofblei zijn, en een mooie hoor, na een spannend gevecht kom ik als overwinnaar uit de strijd, maakt mijn maat snel enkele pics en blijft het meetlint steken op 68 centimeter. Hierna mag de zilveren gladiator ingevolge de catch & release-religie weer baantjes trekken. Mijn kunstaas wisselbeleid komt ten eind, baars is lijp van dat poppertje en in latere sessies blijkt ook snoek (gewoon kalmer vissen, minder speed en rossen dan bij roofblei) er maar moeilijk af te kunnen blijven. Volkmar blijft cool gedurende de digitale conversatie ‘ik had je toch gezegd dat het een toppertje was!’ Mijn poppers zijn me dierbaar en bijzonder, maar er is er altijd eentje een tikje meer bijzonder dan de rest. Het moge duidelijk zijn dat deze jongen zijn oogappel Crystal ZZ voor geen goud kwijt wil.

Conclusie en... meer informatie

‘Onbekend maar onbemind’, leert een gezegde en zo is het ook. Mijn vismakker kende het merk niet en durfde de gok niet te nemen. Ik stond open voor de Crystal ZZ popper en werd daarvoor ruimschoots beloond. Wie lef heeft surft naar www.guusbaits.com en schaft zich zo’n drijvend aasje aan. De kans op verspelen is bij dit soort aasjes veel kleiner dan bij een plug, dus voor een ‘zacht’ prijsje kom je hoogstwaarschijnlijk blijvend in bezit van een topper van een popper, die op zeker voor opwindende en onvergetelijke momenten gaat zorgen.

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy