hengelspullen.nl

Gamakatsu Competition hakenboekjes door Bouke Sinnige

Een goede hengel en viskist staan voor comfort aan de waterkant. Het gebruik van een juiste dobber, vislijn en een juiste haak staat voor succes. Alleen bij een juiste aaspresentatie, een exacte beetregistratie en het tijdig en correct zetten van de haak, is vis verzekerd. Omdat het ook dan nog wel eens fout gaat, is een juiste keuze van haak in combinatie met onderlijn belangrijk.

Aanbeten blijven vanwege een verkeerde aaspresentatie uit. Of erger, je verspeelt een vis! Om de hengelsporter tegemoet te komen in het maken van een juiste keuze, brengt Spro een nieuwe serie hakenboekjes (Gamakatsu Competition) op de markt.

Voor een juiste aaspresentatie is niet alleen een correcte haak, maar ook een goede onderlijn noodzakelijk. Bij een soepele lange onderlijn verschilt de presentatie wezenlijk met die van een stugge korte. Ook de maat en soort haak is van belang. Bij het vissen met ma??s gebruik je een grotere en grovere haak dan wanneer er met pinkies of verse de vase wordt gevist. Om de hengelsporter de juiste keuze te laten maken, heeft men de hakenboekjes onderverdeeld in groepen. De meest voorkomende groepen zijn roach, bream, carp, allround en feeder. Iedere groep heeft zo zijn eigen haak (maat en type) en onderlijn (lengte en diameter). Een juiste keuze is hierdoor vlot gemaakt.

De ontwikkeling
De nieuwe Gamakatsu Competition onderlijnenreeks is in nauw overleg met het Spro Competition Team ontwikkeld. Men heeft niet alleen lang stil gestaan bij het type haak, maar ook bij het nylon waaruit de onderlijnen worden vervaardigd. Een hoge trekkracht en een soepele lijn gaan helaas niet altijd samen. Er is lang gezocht naar de meest ideale lijn. Er is voor G-line van Gamakatsu gekozen. Een nylonlijn welke vanwege haar eigenschappen inmiddels in menig viskist terug te vinden is.

Wat is nieuw?
Na dit alles gelezen te hebben, zult u zich waarschijnlijk afvragen: wat is er nieuw? Zover bekend bracht Spro immers al jaren onderlijnenmapjes voor diverse soorten visserij en vis op de markt. Met de nieuw ontwikkelde Gamakatsu Competition hakenboekjes (zwart van kleur) heeft Spro duidelijk de lat hoger willen leggen. Vanwege een steeds voortschrijdende techniek, heeft Spro het eisenpakket waaraan een goede onderlijn moet voldoen opnieuw bekeken en kritisch bijgesteld. Zo zijn de nieuwe serie Competition hakenboekjes o.a. voorzien van kwalitatief betere haken. Haken die niet alleen sterker zijn, maar ook langer scherp blijven. De haken gebruikt in de nieuwe serie boekjes komen dan ook uit de nieuwste reeks Gamakatsu wedstrijdhaken (vervaardigd uit carbon-steel). Haken waar je als visser op kan vertrouwen!

Gegevens meest voorkomende soorten en maten
Serie haakmaten lengte onderlijn diameter nylon
Roach (voorn) 14 t/m 24 22 cm 6/00 t/m 12/00
Bream (brasem) *1 12 t/m 20 22 cm 7/00 t/m 14/00
Carp (karper) *2 8 t/m 18 40 cm 8/00 t/m 18/00
All-round 12 t/m 22 22 cm 8/00 t/m 14/00
Feeder 10 t/m 16 75 cm en 100 cm 12/00 t/m 18/00
*1 Er zijn Competition hakenboekjes Bream te koop vanaf haak 4 lengte 60 cm (specimenhaken)
*2 Er zijn Competition hakenboekjes Carp te koop vanaf haak 2 lengte 60 cm (specimenhaken)
G-line    
  Gebruikte diameters trekkracht in kilogram
0.06 mm 0,55 mm
0.07 mm 0.70 mm
0.08 mm 0.85 mm
0.09 mm 1.00 mm
0.10 mm 1.30 mm
0.12 mm 1.80 mm
0.14 mm 2.20 mm
0.16 mm 2.40 mm
0.18 mm 3.40 mm

De praktijk
Ook ik heb deze serie onderlijnen uitvoerig getest, o.a. tijdens een bootkoppel viswedstrijd op de Loosdrechtseplassen. Als gebruikelijk begon ik te vissen met een van mijn eigen onderlijnen, welke nog op het tuigje zat van de vorige vissessie. Na een aantal keren mis te hebben geslagen en inderdaad die ene mooie vis te hebben verspeeld, verwisselde ik mijn onderlijn voor een Gamakatsu Competition onderlijn. Er ging een wereld voor mij open, of het zo moest zijn, het was raak, keer op keer! Ook mijn zoon (mijn koppelpartner) probeerde een Competition onderlijn en was meteen overtuigd. Met ruim 13 kilo aan mooie voorn en kleine brasem wisten wij een vijfde plaats te bemachtigen. Door de Spro onderlijnen hebben wij een prachtige visdag gehad waar wij beiden graag aan terug denken. Klasse wat een vis!

De feederlijnen heb ik aan wat zwaardere vis blootgesteld. Dit keer de Paardegracht in Culemborg (bekend om zijn karperpopulatie). Met mijn feeder en de Gamakatsu Competition feederlijnen ben ik karper gaan vissen. Tjonge, wat hebben die onderlijnenlijnen er van langs gehad, fluitend gingen ze door het water. Er zijn door mij die middag, naast wat kleinvis, vijf karpers van ieder ca. 5 á 6 pond geland. Ook hier hebben de onderlijnen zich voorbeeldig gedragen.

Conclusie en... meer informatie

Wanneer we maden kopen, zijn het er altijd te veel. Het voer wat we over hebben, wordt aan het eind van een vissessie veelal weggegooid. Zodra het om het vangen van vis gaat, mag het wat kosten. Gamakatsu Competition onderlijnen, met een prijs per stuk van net boven de € 0,30, hoeven dan ook geen enkele belemmering zijn. Ik ben overtuigd! De Gamakatsu Competition hakenboekjes maken dan ook in het vervolg deel uit van mijn standaard visuitrusting. Wie wil er niet vissen met materiaal gelijk aan dat van het Spro Competition Team (Bert Aufderhaar, Patrick Mulder, Leo Koot, Wim Fuhler, Stefan Altena en John Vasse). Zij gebruiken inmiddels niet anders. Probeer ze uit en laat u overtuigen….het zelf uitproberen zegt immers meer dan mijn mooiste woorden.
http://www.gamakatsu.nl/html/default-english.htm
http://www.spro.nl/catalogus/nl/04/nl_04.html

Met dank aan:
Spro
Dhr. J. Wagensveld Wagensveld Hengelsport

Uw productreviewer
Bouke Sinnige

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy