hengelspullen.nl

Review Sammy van Lucky Craft door Willem Lampe

Hij heet Sammy en komt van de firma Lucky Craft. Zelden kom je dit exclusieve merk tegen in hengelsportzaken. Ik zag ‘m hangen bij mijn lokale hengelsportzaak en was gelijk verkocht. Het was liefde op het eerste gezicht, ik was verblind en geobsedeerd door de weerkaatsing van The Golden Shiner. Nu is het vaak zo dat in hengelsportwinkels hengelaars worden gevangen, betoverd door mooie kleurtjes en een gladde, gelikte designs.

Dat was ook zo bij de Sammy 128, als freak van het op zicht, ofwel in de oppervlakte vissen liep het kwijl me door de mond, ik werd begerig, moest en zou ‘m hebben en zag in gedachten zwaar bejaarde omasnoeken met lagen mos op rug van ouderdom zich vergrijpen aan dit wonderaasje uit Japan. En spreken we over het Land van de Rijzende Zon, dan hebben we het over perfectie. Zeker niet goedkoop dit ‘staafje goud’, maar ach, een oppervlakteaasje raak je immers niet snel kwijt, mits je gericht kunt werpen en verder deugdelijk materiaal gebruikt.

Eerst even wat zakelijke gegevens. Een zoektocht op Google leert dat de Sammy 128 een zogeheten topwaterbait is, met een ‘walking the dog’ actie, een goed gevonden vergelijk, want speelse en nieuwsgierige hondjes dribbelen graag zigzag van struik naar boompje en van boompje naar struik. Een schaatsenrijderactie op het rechte stuk zou je ook kunnen stellen. De Sammy 128 is in zoverre uniek dat ie deze beweging combineert met het gespetter van een popper en als overtreffende trap ingebouwde stalen kogeltjes heeft ie bij ieder tikje van de hengelaar ratelen. De door mij uitverkoren variant ‘golden shiner’ doet zijn naam alle eer aan, blinkt als goud, werpt als een speer en is voorzien van drie kiezelharde, scheermesscherpe dreggen, waarvan de achterste opgesierd met een witte pluim. De Sammy 128 weegt 28 gram (1 oz) en is 12.8 centimeter lang.

Mijn verbeelding slaat dikwijls op hol. Na een paar worpen werd Sammy 128 door mij omgedoopt tot Arie, hetgeen nadere verklaring behoeft. Arie is bij de plaatselijke voetbaltrots terreinknecht, of eh, vergeef, terreinmanager, want tevens ‘het geweten’ van de vereniging. Na een lange zondag wil het nog wel es wat al te gezellig worden in de kantine. Na twintig biertjes neemt Arie geen blad meer voor de mond en roept spelers en trainers na een vermeende wanvertoning luidkeels ter verantwoording. In de regel moet een bestuurslid hem van achter de vlakke hand in het oor fluisteren dat het ‘voor zijn eigen bestwil’ verstandiger is te vertrekken. Na het nodige tegensputteren druipt het clubicoon af en fietst onder het slaken van verwensingen huiswaarts. In de verte zie je zijn achterlicht slingeren over de weg die hij over de gehele breedte nodig heeft. Het kabaal en de actie van Sammy 128 kan de vergelijking met de beschonken terreinmanager goed aan, sterker nog, tel er maar bij op dat de Sammy tevens een slag in zijn voorwiel heeft van hier tot Tokio. Dat de Sammy direct een bijnaam krijgt zegt alles, dat doe ik alleen met aasjes die me dierbaar zijn. De blauwe J13 van Rapala bijvoorbeeld heet ‘de blauwe engel’ en de witte x-rap van hetzelfde merk ‘de heilige geest’. De Arie of Sammy heb ik getest aan een baitcaster van Arca/Bifa (20-40 gram) en de Element 5500-reel van Rozemeijer. Arie reageert zelfs op het kleinste, luizigste tikje van de hengel en trekt ongecontroleerde sporen in het wateroppervlak en plopt en ratelt naar hartelust. Het duurde dan ook niet lang of ik had de eerste aanbeet, of eigenlijk aanslag, zo kiezelhard knalde het snoekje van 72 centimeter op het goudkleurige nepaasje. Ik vermoed dat de combi van een lawaai, schittering en de onvoorspelbare gang de adrenaline in een snoekenlijf doet kolken, anders kan ik de overrompelende ‘blitz’ aanvallen niet verklaren. Ook ‘de Daltons’ van het zoete water, het gestreepte baarsgeteisem wordt er helemaal crazy van, het is echt ‘kill en attack’.

Conclusie en... meer informatie

Ik zou staalhard liegen als ik kom aanzetten met het oubollige: zonder Sammy 128 is elke roofvisser gemankeerd en zijn kunstaascollectie incompleet. Sterker nog een kunstaasvisser kan prima zonder, en misschien dat een klassieke J13 of andere bewezen aasjes meer vis binnenbrengen, maar vissen is meer dan ordinaire kippendrift of een recordjacht naar centimeters en kilo’s. Het gaat toch juist om de beleving, het buiten zijn, genieten van de natuur, alleen, of juist met een goede vismaat en natuurlijk, af en toe een leuk visje scoren. Maar stel je bent van plan een snoekje te scoren. Aan je watertje staan echter al vier man te smijten, met alle klassieke aasjes die jij ook in je koffer hebt, heb je dan niet iets van ‘nou, moet ik hier als vijfde man een J13 in het water mikken, of heb je dan meer vertrouwen in een aasje dat bijna niemand heeft en dat de vis niet kent?’ Juist! De Sammy 128 is een exclusief product, dat zeker voor vis gaat zorgen en belangrijker, doordat je in de waterlijn vist, garant staat voor de meest spannende en onvergetelijke momenten uit het leven van een roofvisser. Niets mooier dan roerloos water, dat als donderslag bij heldere hemel in duizend spetters uiteen spat en een grote gaffel die je aasje tussen zijn vlijmscherpe tanden neemt, oef, dan sta je met rode konen en hartslag 200 op de wal hoor, reken maar van yes! Je voelt niet alleen die knal op de hengel, je ziet ‘m ook nog en dat is absoluut een extra dimensie! De Sammy 128 is derhalve toegevoegde waarde, voor de visser die een keer wat anders wil, durft af te wijken van platgetreden paden. Is het allemaal glorie en hosanna? Nee! Zoals bij praktisch elk oppervlakteaas is over wanneer de vis trager wordt en dieper gaat liggen, dus ’s winters kun je er buiten ondiep water niet echt veel mee. Verder is drie dreggen mijns inziens een beetje veel van het goede, of slechte eigenlijk, maar daar kan je zelf wat aan doen. En tot slot zit mijn Arie al flink onder de oorlogswonden. Er zijn vissers die dat schitterend vinden, want het bewijs dat een aasje vangt als de bliksem, maar echt krasbestendig is de Sammy 128 niet. Als slotakkoord beweer ik met de hand op het hart dat ik mijn Arie voor geen goud zou willen missen, omdat ie in mijn belevingswereld voor ongeëvenaard mooie momenten zorgt.

Uw product reviewer
Willem Lampe.

De Sammy is online te bestellen bij fishing4u (klik op het logo om direct naar de juiste pagina te gaan):

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy