hengelspullen.nl

Shimano Beastmaster schepnetsteel door Bouke Sinnige

Ik denk dat wij het allemaal hebben wanneer we flinke vis hebben gehaakt. Je gaat op het puntje van je kist zitten, de adrenaline stroomt rijkelijk door je bloed. Iedere vluchtpoging van de vis wordt zo goed mogelijk gepareerd. Je blijft scherp en focus je helemaal op de vis. De rust keert eerst terug wanneer de vis het schepnet in glijdt. Eenmaal geschept, rekenen wij ons rijk….wat kan er immers nog gebeuren….. Met in de ene hand de hengel en de andere de schepnetsteel kan begonnen worden aan de laatste fase, het landen van de vis.

Ontwikkeling
Mijn eerste schepnetsteel was een bamboe stok van ca 2 meter met een vaste ronde metalen hoepel waaraan een vrij grof mazig net was bevestigd. Erg lomp en zwaar, maar voldeed (je wist niet beter). Al gauw volgde de aluminium steel. Ook het opklapbaar net deed zijn intrede. Dat was het! Een telescopeerbare aluminium steel met een opklapbaar net! Dit alles gevolgd door de glasfiber stelen met de losse pannetjes, komen wij bij het hedendaagse carbon. Dit is het zult u denken! Nou nee, want ook het carbon is inmiddels achterhaald. Bij enkele hengelmerken heeft het carbon inmiddels (gedeeltelijk) plaats gemaakt voor synthetische vervangers. Zo gebruikt bijvoorbeeld Maver nanoliet en Shimano het biofibre. Dit zijn de laatste ontwikkelingen niet alleen op gebied van hengelbouw, maar ook wanneer we praten over schepnetstelen van het laatste uur.

Gegevens
De Beastmaster schepnetsteel van Shimano is het paradepaardje onder de schepnetstelen. Deze steel is door Shimano voorzien van de laatste noviteiten. Zo heeft deze steel o.a. een kort laatste deel (41cm), waardoor het onthaken makkelijker wordt gemaakt. Ieder deel heeft standaard vaste cleancaps en dit alles bij een gewicht van slechts 437 gram (lengte 4,5 meter). Daarnaast wordt de Beastmaster schepnetsteel gebouwd volgens de SDR-bouwmethode. De op deze wijze gebouwde delen hebben geen zogenaamde rug (een harde en zachte kant). Zij kennen hierdoor geen nadelige buigingseffecten. Dit alles in combinatie met het door Shimano gebruikte Biofibre, maakt deze steel uniek in zijn soort!

Biofibre (een soort synthetisch rubber dat tot vier maal sterker is als carbon) is door Shimano in eerste instantie gebruikt bij de productie van powerhengels. Het succes van deze powerhengels, alsmede de vraag vanuit de markt, heeft er toe geleid dat Shimano allroundhengels en een schepnetsteel heeft ontwikkeld met identieke eigenschappen. Het feit dat Shimano aangeeft met de Beastmaster veilig vissen te kunnen landen met een gewicht tot 7 kilo zegt voldoende.

Beastmaster Schepnetstelen

Lengte                        gewicht                        transportlengte            aantal delen                                   
                                               
300 cm                        272 gr                        173 cm                        3
450 cm                        437 gr                        169 cm                        4

- De Beastmaster schepnetsteel heeft geen losse doppen.
- Het 2e, 3e en 4e deel hebben aan de bovenzijde een vaste dop/cleancap.
- Door deze doppen/cleancaps kunnen de delen makkelijker in elkaar worden gestoken.
- Deze doppen/cleancaps voorkomen vuil in de bussen.
- Het handdeel heeft naast een cleancap (bovenzijde), een aluminium schroefdop(onderzijde)
- Het korte topdeel (1e) is voorzien van universeel schroefdraad.
- Het korte topdeel kan eenvoudig worden losgekoppeld tijdens het onthaken van de vis.
- De steel is vervaardigd uit XT 60 carbon en biofibre.
- Ieder deel heeft een unieke code.
- Alle delen worden met elkaar verbonden middels het zgn. oversteek principe.
- Er wordt een kuststof stootdop (voor de achterzijde van het 2e deel) meegeleverd. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid tot een korte schepnetsteel van ca. 151 cm. 
- De extra kunststofdop sluit het geheel mooi op wanneer de delen in het handdeel worden opgeruimd.
- Het handdeel (4e), daar zijn de laatste 64 cm van geruwd (voor betere grip).
- De steel heeft een coating, hij glijdt hierdoor makkelijk door de handen.
- Het is een dunne, lichte steel met een hefvermogen tot 7 kg.

Prijs

De 4,5 mtr Beastmaster schepnetsteel heeft een adviesprijs van ca. € 120,= en de 3,0 mtr is te koop voor ca. € 100,=. Na wat speurwerk op de computer, heb ik enkele hengelsportzaken gevonden waar de langste steel voor ca € 100,= wordt aangeboden. Deze lijn volgend kan verondersteld worden, dat de korte steel na enig onderhandelen voor ca. € 80,= van eigenaar zal wisselen.

Praktijk

Regelmatig ben ik met deze schepnetsteel naar het water geweest. Om een review te schrijven over hoe ik met deze steel vis heb geschept, vind ik afbreuk doen aan dit artikel. Nee, ik wil iets spectaculairders!

Hebt u wel eens een schepnetsteel van 4,5 meter aan het eind vasthoudend een kilo dood gewicht opgetild? Zo wordt geen enkele vis geschept. Bij een steel waar men dusdanig over opgeeft (hefvermogen tot 7 kilo), moet dit kunnen! Zo gezegd zo gedaan. Met een kilo pak visvoer in de ene en de steel in de andere hand ben ik aan de slag gegaan. Welke natuurkundige wet van toepassing is; ik weet het niet. De steel aan het eind vasthoudend leek het 10 kilo! Ontzettend, zoveel kracht als er op het uiteinde van de steel moest worden gezet om het pak visvoer van de grond te krijgen. Zonder te kraken of te zuchten, de steel hield zich prima, het ging en hoe!

Conclusie en... meer informatie

Er wordt wel eens gezegd: “goed gereedschap is de helft van het werk”. Dat goed gereedschap iets duurder is, vindt men heel gewoon. Het betaalt zich immers dubbel en dik terug. Dat dit opgaat voor de Beastmaster schepnetsteel, kan ik beamen. Het gemak waarmee hij door je handen glijdt en de balans zijn fenomenaal. Hengelsporters rekenen zich rijk wanneer de vis het pannetje in glijdt. Met in de ene hand de schepnetsteel en de andere de afgebouwde hengel, moeten dan soms allerlei acrobatische toeren worden uitgehaald voordat de vis uiteindelijk het leefnet in glijdt. Een goed stuk ‘gereedschap’ is hier op zíjn plaats!

Meer informatie over deze steel is te vinden op:
Shimano website

Uw productreviewer
Bouke Sinnige

Lees ook deze reviews:

Nordik Tackle Octbox 2011 nu bij RIX Hengelsport

(30-6-2011)

review angling

(persbericht) Nieuwe shelters van Fox

(7-4-2009)

review angling

(persbericht) Nieuw in 2009 van Matchcraft Fishingtackle

(5-4-2009)

review angling

De Ultimate Saltwater koeltas door Bouke

(11-4-2009)

review angling

Korum draagtas en foedraal door Frans

(26-11-2008)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy