hengelspullen.nl

Review Preston PR34 haakjes door Bouke Sinnige

Er is een gezegde “Zoveel mensen zoveel wensen”, dat dit ook opgaat voor hengelsporters blijkt uit het enorme aanbod van hengelsportartikelen. Ieder visser heeft zo zijn eigen mening en ideeën, aangaande de keuze van zijn materiaal. Maar wat is nou goed…….

Deze vraag heb ik recentelijk bij Arjan Klop (momenteel een van Nederlands beste wedstrijdvissers) weggelegd. Een juiste keuze van haak, lijn en dobber is essentieel wist hij mij te vertellen. Bij de vraag welke haken hij zoal gebruikt was zijn antwoord kort maar krachtig, de PR34 van Preston. Deze haak, recentelijk door Preston op de markt gebracht, zou volgens Arjan het neusje van de zalm zijn.

Ontwikkeling
De geschiedenis leert ons dat meer dan 7000 jaar geleden, er reeds koperen vishaken werden gebruikt. 4000 Jaar geleden viste de Chinezen al met haken voorzien van weerhaak. Nog niet eens zo lang geleden was het scala slechts een fractie van hetgeen wat tegenwoordig te koop aangeboden wordt. Tegenwoordig kennen wij een enorme hoeveelheid verschillende haken. Zo kennen wij haken speciaal ontwikkeld voor de wijze waarop we vissen (vliegvissen, feedervissen, vaste stok etc.), maar ook die specifiek voor het vangen van bepaalde soorten vis (voorn, brasem, karper etc.) of expliciet voor het vissen met bepaalde soorten aas (bijvoorbeeld maïs, deeg en wormen) ontwikkeld zijn. Het aantal haken waaruit wij tegenwoordig kunnen kiezen is dan ook meer dan explosief gegroeid. De laatste ontwikkeling, de weerhaakloze haak, laat ik dan nog buiten beschouwing. Om door dit bos aan haken als visser een goede haak te vinden, zou je bijna gestudeerd moeten hebben.

Gegevens
De PR34 haken van Preston, zijn chemisch geslepen haken vervaardigd uit 110 carbon steel (koolstofstaal). Dit houdt in dat het staal waaruit de haak wordt vervaardigd, vermengd is met carbon/koolstofpartikels. Door deze toevoeging wordt het metaal waaruit de PR34 haken worden vervaardigd extra sterk. Carbon staal heeft daarnaast een voor metaal opmerkelijk laag soortelijk gewicht, hetgeen de aaspresentatie ten goede komt. De mate van het gehard zijn geeft de 110 aan (n.l. 110kg per vierkante millimeter). Wanneer wij dit vergelijken met professionele koksmessen of vijlen (veelal vervaardigd uit 60 carbon steel), houdt dit in dat het materiaal waaruit deze haken worden vervaardigd (bijna) dubbel zo hard is! Dit alles in combinatie met de voor de PR34 haken secuur uit gekozen coating, zorgt ervoor dat deze haken ook na het onthaken van een flink aantal vissen scherp blijven. De weerhaak, zijn hoek en grootte zijn van belang voor het ‘doorboringsvermogen’ en het ‘vasthoudvermogen’ van een haak. ‘Scherpheid’ is van belang voor een goede haak. Bij de P34 haken van Preston is derhalve voor een fijne weerhaak gekozen.

- Vervaardigd uit gehard (110) carbon steel.
- Voor de vervaardiging van de haak is een medium dikke draad gebruikt.
- De haak laat zich hierdoor makkelijk beazen.
- De haak is voorzien van een bronskleurige coating.
- De PR34 haken zijn voorzien van een relatief kleine weerhaak.
- Het is een stevige haak (niet mee gemaakt dat de haak tijdens het testvissen verboog).
- Geadviseerde lijndikte is 6/00 t/m 11/00.
- Geadviseerde elastiek dikte is 3 t/m 8.
- Zitten in zakjes van 10 verpakt.
- Zakjes zijn gemakkelijk te openen en hersluitbaar.
- De PR34 haken, daar kan met succes op meerdere manieren mee worden gevist.

Prijs
De Preston haken zijn in zakjes van 10stuks te koop. De adviesprijs bedraagt ca. € 1,35 p/pakje, hetgeen neer komt op een prijs van ca. € 0,13 p/haak. In de range kwalitatief betere haken, is dit een reële prijs.


Praktijk
Ook deze keer heb ik de PR34 haken van Preston aan een heuse duurtest onderworpen. Het strijdtoneel in deze was de Vossekuil in Son en Breugel, bekend om zijn enorme populatie formule 1 karpertjes. Na mijn powertop van nieuw hol-elastiek te hebben voorzien, was het zover. Met af en toe een paar maïskorrels, wat gekookte hennep en een paar kleine pellets bij mijn dobber was het vlot raak. De eerste karper is altijd bijzonder, het eerste kontact, het elastiek wat enkele meters uit de top komt, het gevecht dat losbarst, dat gevoel wat met geen pen valt te beschrijven; ronduit klasse! De karper was prachtig voor in het harde deel van zijn bek gehaakt. Ook de tweede, derde en……ze waren allemaal volgens het boekje gehaakt. Wat mij en mijn vispartner opviel was niet alleen het gemak waarmee deze haak zich liet onthaken, maar ook het feit dat er weinig missers waren. Aan het eind van deze visdag de balans opmakend had ik naast een veertigtal karpers ook diverse mooie voorns, een zeelt en enkele bliekjes gevangen. Ook deze vissen waren, ondanks het feit dat ik voor deze dag een wat grotere haak had gekozen, stuk voor stuk netjes gehaakt.

Conclusie en... meer informatie

De PR34, is een echte allround haak, welke breed inzetbaar is. Zowel met de vaste stok als ook met de match en feeder heb ik op diverse soorten water met deze haken leuk wat vis weten te vangen. Het feit dat Preston aangeeft met de PR34 een kwalitatief goede, veelzijdig in te zetten haak te heeft ontwikkeld, is dan ook een welkome aanvulling. De PR34 haken van Preston is een haak voor winnaars, een regelrechte aanrader!

Het gemak waarmee deze haken uit de bek van een gevangen vis waren te verwijderen is iets waar ik toch nog even met u bij stil wil staan. Ook op de Vossekuil was het raak; vissen die aan het onthaken een misvormde bek hadden overgehouden. Als sportvissers dien je respect te hebben voor de vis, je bent als visser verplicht met goede haken te werken. Scherpe haken zonder of met slechts een kleine weerhaak beschadigen de vis minimaal. Door het gebruik van goed materiaal, kunnen we de gevangen vis, zonder nadelige gevolgen terugzetten in zijn natuurlijk biotoop. Daar ga ik voor en ik hoop u ook

Voor overige informatie verwijs ik u naar de volgende site: http://www.prestoninnovations.com/pi/pdf/Preston_Hooks-Line.pdf

Met dank aan Arjan Klop (Primodistribution, Alblasserdam)
Uw productreviewer

Bouke Sinnige

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy